Υποτονικό παραμένει το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς οι επενδυτές διατηρούν επιφυλακτική στάση εν όψει της συνεδρίασης της Fed αλλά και των επικείμενων ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων εξαμήνου από τράπεζες και «βαριά χαρτιά» όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΤΙΤΑΝ.
Η αγορά, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε με οριακές μεταβολές και χαμηλή αξία συναλλαγών, θέλει να εδραιωθεί πάνω από τις 1.460 μονάδες, έχοντας στραμμένο το βλέμμα και στο ψυχολογικό όριο των 1.500 μονάδων καθώς αναμένονται τις επόμενες ημέρες και τα αποτελέσματα των τραπεζών.
O Γενικός Δείκτης στις 11:40, διαμορφώνεται στις 1.466,26 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,12% και την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 17,80 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 39 μετοχές, 33 πτωτικά και 9 παραμένουν σταθερές.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,32%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,36%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μικρή άνοδο 0,18% καταγράφει η μετοχή της Coca Cola HBC. Κατά 0,73% ενισχύεται η μετοχή της Quest και κατά 0,63% ο τίτλος της Cenergy ενώ η Viohalco σημειώνει άνοδο 0,67%. Αντιθέτως πτωτικά κινούνται οι μετοχές της Jumbo που υποχωρεί κατά 1,12%, της Ελλάκτωρ κατά 1,48% , ενώ ο τίτλος της ΔΕΗ καταγράφει απώλειες 0,77%. Στο 0,89% η πτώση για τη μετοχή του ΑΔΜΗΕ και στο 0,59% για Metlen και 0,47% για τον ΟΤΕ.
Στο επίκεντρο των επενδυτών βρίσκεται ο τραπεζικός κλάδος καθώς αύριο ανοίγει την αυλαία των αποτελεσμάτων τριμήνου η Τρ. Πειραιώς και ακολουθεί η Eurobank, ενώ την σκυτάλη παίρνουν Εθνική και Alpha Bank. Ο κλαδικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,18%, με την μετοχή της Πειραιώς να σημειώνει μικρή άνοδο 0,11%. Σε αρνητικό έδαφος οι υπόλοιπες μετοχές με την Εθνική να καταγράφει οριακές απώλειες 0,15%, ενώ η Alpha Bank σημειώνει πτώση 0,36% και η Eurobank 0,44%.
Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Μοτοδυναμική +25,94% και Moda Bango +5,11%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Interlife -1,96% και Δομική Κρήτης -1,89%.
Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής καθώς η εβδομάδα είναι «φορτωμένη» με τις τρεις συνεδριάσεις μεγάλων κεντρικών τραπεζών (Fed, Τράπεζα της Αγγλίας, Τράπεζα της Ιαπωνίας) και τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από τέσσερις τεχνολογικούς κολοσσούς (Microsoft, Meta, Amazon, Apple) που αναμένεται ότι θα διαμορφώσουν τη βραχυπρόθεσμη τάση.
Στις εταιρικές ειδήσεις, τα αποτελέσματα Β΄τριμήνου της ΕΧΑΕ έδειξαν μια σταθερά καλύτερη πορεία για την εισηγμένη με τα EBITDA να ανέρχονται στα ίδια επίπεδα με του Α΄τριμήνου οδηγώντας σε ένα καλό Α΄εξάμηνο με +17% στον κύκλο εργασιών στα 26,8 εκατ. ευρώ και +35% στα λειτουργικά EBITDA στα 12,8 εκατ. ευρώ έναντι του αντίστοιχου περσινού εξαμήνου. Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους της ΕΧΑΕ σημείωσαν αύξηση κατά 42,7% έναντι του αντίστοιχου περσινού εξαμήνου και διαμορφώθηκαν στα 9,4 εκατ. ευρώ.
Όπως υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γ. Κοντόπουλος, «η σημαντική αύξηση της κερδοφορίας μας κατά 42,4% είναι ενδεικτική της αποτελεσματικότητας του λειτουργικού μας μοντέλου και θέτει τις βάσεις για μια βιώσιμη και σταθερή ανάπτυξη».
Η MEVACO ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης για την κατασκευή-παραγωγή και προμήθεια σταθερών μεταλλικών βάσεων Φωτοβολταϊκού Πάρκου που υλοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, συνολικής εκτιμώμενης αξίας 18,5 εκατ. ευρώ περίπου, με την παραγωγή και παράδοση να αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2025. Με την υπογραφή της ως άνω συμβάσεως, στο ενεργητικό της MEVACO καταγράφονται έργα στον τομέα των ΑΠΕ που υπερβαίνουν σε ισχύ τα 3 GW.
Επίσης σήμερα αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών για την «Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και των θυγατρικών της», το οποίο και ψηφίζεται αύριο στη Βουλή και αφορά το έκτακτο τέλος που θα πληρώσουν οι ηλεκτροπαραγωγοί που θα φτάνει τα 10 ευρώ/MWh. Το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν οι ηλεκτροπαραγωγοί για τον Ιούλιο εκτιμάται πως θα είναι ανάμεσα στα 45 και 50 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές , η εισφορά θα επιβληθεί αναδρομικά από τον Ιούλιο, για ένα μήνα κατ' ελάχιστο και για τρεις κατά μέγιστο, (Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο).