Μία εξαιρετικά δύσκολη εβδομάδα «πέρασε» το Bitcoin καθώς η νέα επίθεση εναντίον του προήλθε από την Κίνα, η οποία βρέθηκε στον ίδιο δρόμο με την ΕΚΤ, χαρακτηρίζοντας το κρυπτονόμισμα ως επικίνδυνο.
Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας το κρυπτονόμισμα υποχώρησε 10% διαμορφούμενο χαμηλότερα από τα 36.000 δολάρια, ενώ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είχε υποχωρήσει και χαμηλότερα από τα 30.000 δολάρια, πολύ μακριά από το υψηλό Απριλίου όπου είχε ξεπεράσει τα 64.000 δολάρια.
Το τελευταίο πλήγμα ήρθε όταν το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας που επανέλαβε την «εντολή» του να περιοριστεί η εξόρυξη και η εμπορεία του κρυπτονομίσματος, ενώ και οι ΗΠΑ δεν κρύβουν την πρόθεσή τους να επιβάλλουν περιορισμούς και πιθανή εποπτεία στην αγορά, αλλά και να αυξήσουν τη φορολόγηση.
Η κακή εβδομάδα ξεκίνησε με την Tesla η οποία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την αποδοχή πληρωμών σε Bitcoin, συνεχίστηκε με την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας η οποία προειδοποίησε κατά της χρήσης κρυπτονομισμάτων, ενδιάμεσα η ΕΚΤ παρομοίασε το bitcoin με φούσκα χειρότερη από τις περίφημες ολλανδικές τουλίπες, ενώ οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο συναλλαγές αξίας άνω των 100.000 δολαρίων σε κρυπτονομίσματα να ενταχθούν σε φορολογικό καθεστώς.
Η Κίνα έχει εκφράσει εδώ και καιρό τη δυσαρέσκειά της για την «ανωνυμία» που παρείχε το Bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα και προειδοποίησε τις τράπεζές της να μην τα δέχονται ως μέσα πληρωμής.
Μία πολύ δύσκολη εβδομάδα για το Bitcoin
Αυστηρή προειδοποίηση από την ΕΚΤ
Συγκρίνοντας το Bitcoin με τις τουλίπες, η ΕΚΤ καθιστά σαφές ότι συντάσσεται με τους αναλυτές που θεωρούν ότι το Bitcoin δεν έχει εγγενή αξία και οι διακυμάνσεις της τιμής του έχουν καθαρά κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Ο Νούριελ Ρουμπινί, μάλιστα, έχει τονίσει ότι, αν όσοι κάνουν εξόρυξη Bitcoin πλήρωναν φόρο για τις εκπομπές ρύπων που προκαλούν, τότε το κρυπτονόμισμα θα έπρεπε να έχει αρνητική αξία.
Η ΕΚΤ σημειώνει ότι κυρίως ιδιώτες επενδυτές είναι αυτοί που οδηγούν το Bitcoin σε άνοδο, αλλά επιδεικνύουν αυξανόμενο ενδιαφέρον ορισμένοι θεσμικοί επενδυτές, όπως και εταιρείες εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα (προφανώς αυτή είναι μια αναφορά στην Tesla, που έχει επενδύσει 1,5 δισ. δολ. στο κρυπτονόμισμα). Σε αυτό το σημείο, η ΕΚΤ τονίζει ότι η μεταβλητότητα της τιμής καθιστά το Bitcoin επικίνδυνο και κερδοσκοπικό και υπενθυμίζει την πρόσφατα ανανεωμένη προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κεφαλαιαγορών (ESMA) προς τους επενδυτές για τους κινδύνους των επενδύσεων στο Bitcoin.
Λόγους ανησυχίας αποτελούν, επίσης, όπως τονίζει η ΕΚΤ, το υπερβολικό αποτύπωμα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπως και οι δυνατότητες χρήσης του Bitcoin για παράνομους σκοπούς. Τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν ακόμη ευρεία εφαρμογή στις πληρωμές και τα πιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης έχουν μικρή έκθεση σε χρηματοπιστωτικά μέσα που συνδέονται με κρυπτονομίσματα, συνεπώς οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα φαίνονται περιορισμένοι προς το παρόν, καταλήγει η αναφορά της ΕΚΤ στο Bitcoin.