Βαριές απώλειες σημειώθηκαν στην Wall Street καθώς η μεγάλη άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων έφερε ισχυρές πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές, με τους επενδυτές να ρευστοποιούν μέρος των πολύ μεγάλων κερδών που έχουν καταγράψει μετά από ένα χρόνο πανδημίας. Ο Nasdaq υπέστη στη σημερινή συνεδρίαση τις χειρότερες απώλειες των τελευταίων 4 μηνών.
Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε 1,75%, κλείνοντας στις 31.402 μονάδες, ο S&P 500 βρέθηκε χαμηλότερα κατά 2,43% στις 3.830 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες της σημερινής συνεδρίασης, σημειώνοντας πτώση 3,52% και βρέθηκε στις 13.119 μονάδες.
Η απόδοση του 10ετους ομολόγου βρέθηκε στο 1,53%, φτάνοντας στα επίπεδα του Φεβρουαρίου πριν την πανδημία, και έχει τριπλασιαστεί από τα επίπεδα του Αυγούστου, δίνοντας το έναυσμα στους επενδυτές να «κλειδώσουν» τα κέρδη τους από τα στοιχήματα που είχαν βάλει το προηγούμενο καιρό στον τεχνολογικό κλάδο, όπου θεωρείται ότι οι μετοχές έχουν φτάσει σε πολύ υψηλές αποτιμήσεις.
Το επενδυτικό κλίμα επιβάρυναν επίσης και οι δηλώσεις δυο αξιωματούχων της Fed, που τόνισαν πως δεν ανησυχούν για την αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων, σημειώνοντας ότι είναι μια αναμενόμενη εξέλιξη, λόγω των προσδοκιών για γρηγορότερη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας με την επιτάχυνση των εμβολιασμών. Αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν πως η αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων αντανακλούν την εμπιστοσύνη πως διαφαίνεται στον ορίζοντα μια δυνατή οικονομική ανάκαμψη στο δεύτερο μισό της χρονιάς καθώς θα τρέξουν οι εμβολιασμοί, ενώ θα υπάρξουν και νέα πακέτα δημοσιονομικής στήριξης.
Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε χθες πως η αμερικανική οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί μέχρι και 6% φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας, και επανέλαβε ότι μπορεί να χρειαστούν περισσότερα από τρία χρόνια, για να επιτευχθούν οι στόχοι της τράπεζας όσον αφορά τον πληθωρισμό. Ως εκ τούτου, τα επιτόκια θα μείνουν χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία «θερμαίνεται» ταχύτερα από το αναμενόμενο είναι αρκετές. Σημαντική πτώση κατέγραψε ο αριθμός των αιτήσεων παροχής επιδόματος ανεργίας, καθώς διαμορφώθηκαν στις 730.000, έναντι εκτιμήσεων για 845.000. Συνολικά πρόκειται για μεγάλη μείωση από τον αριθμό των 841.000 που καταγράφηκε μία εβδομάδα πριν.
«Όσο υψηλότερα ανεβαίνουν οι αποδόσεις των ομολόγων τόσο περισσότερο θα ασκείται πίεση στις μετοχές» σημείωσε ο Jeffrey Carbone της Cornerstone Wealth, και συμπλήρωσε πως «οι επενδυτές θα απομακρύνουν κάποια από τα κέρδη που έχουν αποκομίσει από μετοχές που είχαν τη μεγαλύτερη άνοδο και θα τα μεταφέρουν σε πιο ασφαλείς περιοχές, τώρα που είναι υψηλότερες οι αποδόσεις στην αγορά ομολόγων».
Σε αρνητικό έδαφος βρέθηκε σήμερα η μετοχή της Apple που έκλεισε με απώλειες 3,47%, η Microsoft βρέθηκε χαμηλότερα κατά 2,46%, η Amazon σημείωσε πτώση 3,21%, η μετοχή της Facebook έκλεισε με πτώση κατά 3,61% και η Alphabet είχε απώλειες της τάξης του 3,15%. Η Netflix σημείωσε απώλειες 1,22%. Η μετοχή της Tesla κατέγραψε απώλειες 8% μετά την είδηση ότι ο κολοσσός κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων ανακοίνωσε στους εργαζομένους πως θα περιοριστεί μέρος της παραγωγής στο εργοστάσιο της Καλιφόρνια.
Εν αντιθέσει η μετοχή του Twitter βρέθηκε κόντρα στο ρεύμα και ενισχύθηκε κατά 6% μετά την ανακοίνωση της διάσημης πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης πως στοχεύει να αυξήσει τους καθημερινούς χρήστες σε 315 εκατομμύρια μέχρι το 2023 και να διπλασιάσει μέχρι τότε τα έσοδα της.
«Ξεφουσκώνουν» και οι μετοχές εταιρειών που γνώρισαν μεγάλες δόξες κατά την περίοδο της πανδημίας. Η μετοχή του Zoom σημείωσε απώλειες 5,3%, της Peloton Interactive βρέθηκε χαμηλότερα κατά 6% και η DocuSign κατέγραψε πτώση 5,8%.
Οι καταναλωτικές μετοχές βρέθηκαν επίσης στο «κόκκινο» μετά από τα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα, με συνέπεια η BestBuy να βρεθεί χαμηλότερα κατά 9,2% και η Domino’s να σημειώσει απώλειες 7%.
Μετοχές της «κυκλικής οικονομίας» όπως ενέργεια, τράπεζες και βιομηχανίες που ενισχύονται με την ανάκαμψη της οικονομίας ξεχώρισαν από το αρνητικό κλίμα της σημερινής συνεδρίασης. Ο ενεργειακός κλάδος σημείωσε άνοδο 3% καθώς οι τιμές πετρελαίου δεν έδωσαν σημασία στην απροσδόκητη αύξηση των αποθεμάτων αργού, καθώς αναμένεται να υπάρξει αύξηση της ζήτησης από την ανάκαμψη της οικονομίας.