Σωσίβιο για την τουρκική λίρα αποτέλεσαν οι ήπιες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Άγκυρας, καθώς μετά την ανακοίνωσή τους, το νόμισμα κατόρθωσε όχι μόνο να καλύψει όλες τις απώλειές του έναντι του δολαρίου αλλά και να κινηθεί ανοδικά.
Πριν από την επίσημη ανακοίνωση της Ένωσης το τουρκικό νόμισμα είχε φθάσει να υποχωρεί έως και 1,7%, φθάνοντας στο επίπεδο των 8,0272 λιρών ανά δολάριο, πιεζόμενο από την προοπτική ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν, τελικά, στην επιβολή δικών τους κυρώσεων έναντι της Τουρκίας λόγω της αγοράς του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.
Όμως η χλιαρή στάση της Ευρώπης σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι αμερικανικές κυρώσεις δεν εκτιμάται ότι θα είναι τόσο επιθετικές, με δεδομένη τη «συμπάθεια» του Ντόνταλντ Τραμπ για το καθεστώς της Άγκυρας ήταν αρκετές ώστε η λίρα να ανακάμψει, σημειώνοντας κέρδη που άγγιξαν το 0,7% και η ισοτιμία της να διαμορφωθεί στις 7,8251 λίρες ανά δολάριο.
Η σημερινή πορεία του δολαρίου έναντι της τουρκικής λίρας
Βέβαια σε καμία περίπτωση η ανάκαμψη αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί ως διατηρήσιμη με δεδομένα τα μεγάλα προβλήματα που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία. Το γεγονός αυτό φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, ότι το έχει κατανοήσει και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τον προηγούμενο μήνα προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές του οικονομικού επιτελείου, ενώ επέτρεψε στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας να προχωρήσει σε αύξηση των βασικών της επιτοκίων.
Την ίδια ώρα, όμως, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Νοεμβρίου, ο οποίος συνέχισε να κινείται ανοδικά αναγκάζουν τον Νατζί Αγκμπάλ, νέο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας να προχωρήσει και σε μία νέα γενναία αύξηση επιτοκίων στην προγραμματισμένη συνεδρίασή της για τις 24 Δεκεμβρίου, εάν φυσικά επιθυμεί να στηρίξει την πραγματική οικονομία.
Παράλληλα έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχει αγγίξει τα 27,5 δισ. δολάρια στο εννεάμηνο του 2020, λόγω της διεύρυνσης του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο και της μείωσης των εσόδων από υπηρεσίες. Με δεδομένη την αδυναμία προσδιορισμού της χρονικής διάρκειας της πανδημίας και κατά συνέπεια των επιπτώσεών της στη ζήτηση για αγαθά και βασικές υπηρεσίες όπως ο τουρισμός, η επιδείνωση του ελλείματος στο ισοζύγιο δείχνει ότι θα είναι αναπόφευκτη.