ΓΔ: 2270.65 1.91% Τζίρος: 234.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:54:37
Φώτο: ΑΠΕ

Νέα πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έχασε ξανά τις 630 μονάδες ο Γ.Δ.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών παρέμεινε στραμμένο στα εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Στήριξη από τις μετοχές του ΟΠΑΠ και της ΔΕΗ, πιέστηκαν οι Coca Cola HBC, Viohalco, Πειραιώς και Τέρνα Ενεργειακή.

Πτώση σημείωσε και σήμερα Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, παραμένοντας μακριά από την άνοδο των διεθνών αγορών, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει τις 630 μονάδες και τον τζίρο για μία ακόμη συνεδρίαση να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, αν και αυξημένος σε σχέση με χθες.

Στήριγμα έδωσαν οι μετοχές του ΟΠΑΠ και της ΔΕΗ, ενώ πιέστηκαν οι μετοχές της Coca Cola HBC, Viohalco, της Πειραιώς και της Τέρνα Ενεργειακή.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών παρέμεινε στραμμένο στα εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, καθώς ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ολοκλήρωσε τις επαφές του στην Αθήνα και μετέβη στην Άγκυρα σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης του τελευταίου διαστήματος. 

Ο Χ. Μάας τόνισε ότι η ΕΕ βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι εξαιρετικά τεταμένη, γεγονός το οποίο μπορεί ανά πάσα στιγμή να οδηγήσει σε «ανάφλεξη». 

Εξάλλου, ξεκίνησε σήμερα η ελληνική Navtex σε περιοχές στις οποίες βρίσκεται κοντά και ο τουρκικός στολίσκος με το Oruc Reis, ενώ η Άγκυρα, από την πλευρά της, εξακολουθεί να προκαλεί, με αφορμή και την ανακοίνωση της πραγματοποίησης Navtex, την οποία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε παράνομη.

Την ίδια ώρα ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος Τύπου του Τ. Ερντογάν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hurriyet υποστήριξε ότι «οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο αλλά αφορούν και τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα». 

Σε αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 629,34 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,51%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 636,76 μονάδες (+0,66%) και κατώτερη τιμή στις 625,11 μονάδες (-1,18%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 26,52 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 13.618.803 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε 0,33%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 0,33%. Ξεχώρισαν οι μετοχές του ΟΠΑΠ (3,05%), της ΔΕΗ (1,11%), της Εθνικής (0,67%) και της ΕΥΔΑΠ (0,58%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Coca Cola HBC (3,64%), της Τέρνα Ενεργειακή (2,25%), της Viohalco (2,17%), της Πειραιώς (2,01%) και του ΟΛΠ (1,97%).

Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Ταξιδιών (2,85%) και των Τηλεπικοινωνιών (0,14%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Τροφίμων (3,59%) και των Πρώτων Υλών (2%).

Ανοδικά κινήθηκαν 43 μετοχές, 60 πτωτικά και 9 παρέμειναν σταθερές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο και μετοχές
MARKET MAKER

Ποιες μετοχές ανέβασε ο Τραμπ, ο έρωτας για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η πίεση σε ΟΛΠ

Τον ενεργειακό κλάδο ωφέλησε ο Τραμπ με την ομιλία του που δεν φόβισε τις αγορές, η εικόνα των τραπεζών, η πίεση στην ΟΛΠ, η κινητικότητα στη Metlen, η ΓΕΚ Τέρνα μαγνητίζει τους επενδυτές και τι ακούγεται για Bally's Intralot.
Στατιστικά αγοράς μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

Επέστρεψε σε ανοδική τροχιά το Χρηματιστήριο Αθηνών με κέρδη +0,53%

Μικτές τάσεις στις αγορές της Ευρώπης, ενώ το Χ.Α. κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Τραμπ πήγε σε υψηλά ημέρας με τοποθετήσεις στις μετοχές ενέργειας, κατασκευών, βιομηχανίας αλλά και τραπεζών κλείνοντας στις 2.228,17 μονάδες με άνοδο 0,53%.
Ευάγγελος Μυτιληναίος
ΑΓΟΡΕΣ

Αύξηση short θέσης από Covalis Capital, τι δείχνουν οι τελευταίες κινήσεις

Το fund Covalis Capital τις τελευταίες ημέρες έχει αγοράσει ψηλά και έχει πουλήσει πιο χαμηλά. Η μετοχή της Metlen μετά την υποχώρηση από τα ιστορικά υψηλά των 57 ευρώ, κινείται εντός του εύρους των 41 ευρώ και 45 ευρώ.
Euronext και Χρηματιστήριο
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΧΑΕ: Νέα ένταση στη Γενική Συνέλευση για μειωμένο Διοικητικό Συμβούλιο

Με ένταση επαναλήφθηκε η έκτακτη ΓΣ της ΕΧΑΕ για τη μείωση των μελών και την εκλογή νέου Δ.Σ.. Ενστάσεις για απαρτία και νομιμότητα. Ιστορική στιγμή η εξαγορά από Euronext σύμφωνα με τον Γ. Χατζηνικολάου.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Βαριές απώλειες 1,76%, οι απειλές Τραμπ κλωνίζουν τις αγορές

Στις 2.216,52 μονάδες με πτώση 1,76% και τζίρο 275 εκατ. ευρώ, έκλεισε ο Γενικός Δείκτης υπό τις πιέσεις που προκαλούν οι κινήσεις Τραμπ. Δύσκολα εντόπιζε κάποιος πρωταγωνιστή και η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών υποχώρησε.