ΓΔ: 1480.23 -0.15% Τζίρος: 72.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
short selling

«Λουκέτο» σε fund του επενδυτικού οίκου που παίζει... άγριο short στην Ελλάδα

Το βασικό της hedge fund κλείνει η Lansdowne έχοντας υποστεί μεγάλες ζημιές και εκροές κεφαλαίων. Διατηρεί μεγάλες short θέσεις στην Ελλάδα, παρότι διαψεύσθηκαν με πάταγο οι προβλέψεις της για καταστροφή.

«Λουκέτο» στο βασικό της hedge fund βάζει η επενδυτική εταιρεία Lansdowne Partners, που έγινε πολύ γνωστή στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά από τα μεγάλα «στοιχήματα» short σε μετοχές τραπεζών και της ΔΕΗ, αλλά και από τη μεγάλη επίθεση που είχε εξαπολύσει στις αρχές Οκτωβρίου του 2018, προκαλώντας αναστάτωση στη Λεωφόρο Αθηνών, με μια έκθεση που προέβλεπε ντόμινο καταρρεύσεων των ελληνικών τραπεζών και της ΔΕΗ.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Lansdowne κλείνει το βασικό της fund για να απομακρυνθεί από το short selling, καθώς έχει υποστεί τις χειρότερες ζημιές στην ιστορία της. Όπως ανέφερε πηγή που γνωρίζει το θέμα, κλείνει το κύριο επενδυτικό fund του ομίλου, το Lansdowne Developed Markets Fund, που τοποθετεί κεφάλαια σε ανεπτυγμένες αγορές και έχει ενεργητικό 2,8 δισ. δολ. Στους επενδυτές δίνεται η δυνατότητα εξαγοράς των μεριδίων τους, ή μπορούν να τα μεταφέρουν στο Lansdowne Developed Markets Long Only Fund, ή στο νεοσύστατο LDM Opportunities Fund, που επενδύει σε νεοφυείς εταιρείες. Πάντως, η Lansdowne δεν θα εγκαταλείψει εντελώς το short selling, αλλά θα το συνεχίσει μέσα από άλλα χαρτοφυλάκια που διαχειρίζεται.

Η Lansdowne βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση φέτος, καθώς οι αποδόσεις των κεφαλαίων της ήταν πολύ κακές, τόσο στην πτώση του Μαρτίου, όσο και στην άνοδο των αγορών που ακολούθησε. Τον Μάρτιο, το κύριο hedge fund του επενδυτικού οίκου υπέστη απώλειες 13%, τις μεγαλύτερες από τότε που ιδρύθηκε, πριν από δύο δεκαετίες. Το πρώτο εξάμηνο του 2020, οι απώλειες έφθασαν το 23,3%. Οι κακές αποδόσεις επί σειρά ετών έχουν μειώσει τα υπό διαχείριση κεφάλαια της Lansdowne από το υψηλότερο επίπεδο των 22 δισ. δολ. σε μόλις 9,8 δισ. δολ.

Δεν είναι σαφές αν αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν τη στρατηγική της Lansdowne στην ελληνική αγορά, βέβαιο είναι πάντως ότι και «στοιχήματα» κατά των ελληνικών τραπεζών και της ΔΕΗ προς το παρόν δεν φαίνεται να αποδίδουν τα αναμενόμενα στον επενδυτικό οίκο, αφού δεν επιβεβαιώνεται το βασικό του σενάριο για παράλληλη κατάρρευση των τραπεζών και της ΔΕΗ.

Η Lansdowne, σύμφωνα με τις δηλώσεις της στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, βρίσκεται πίσω από τις περισσότερες μεγάλες short θέσεις στην ελληνική αγορά. Οι δύο μεγαλύτερες ανοικτές θέσεις εντοπίζονται στην Τρ. Πειραιώς και στη ΔΕΗ και μικρότερες στην Eurobank και την Alpha Bank.

Οι θέσεις short της Lansdowne στην Ελλάδα

ΜετοχήΑνοιχτή Θέση
PIRAEUS BANK2,57%
ΔΕΗ1,59%
EUROBANK ERGASIAS 0,90%
ALPHA BANK1,00%

Η μεγάλη... επίθεση του Οκτωβρίου 2018

Η μεγαλύτερη κερδοσκοπική επίθεση από την Lansdowne στην ελληνική αγορά έγινε στις αρχές Οκτωβρίου 2018, όταν ο οίκος παρουσίασε μια καταστροφολογική ανάλυσε σε περίπου 100 επενδυτές στο Λονδίνο, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι οι ελληνικές τράπεζες πήγαιναν για... «λουκέτο», καθώς θα χρειάζονταν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οίκου, 7 δισ. ευρώ νέα κεφάλαια, τη στιγμή που η (τότε) χρηματιστηριακή τους αξία ήταν 5,4 δισ. ευρώ. Επίσης, ο οίκος υπολόγιζε ότι οι τράπεζες θα έχαναν γύρω στο 1 δισ. ευρώ από τη χρεοκοπία της ΔΕΗ.

Η έκθεση αυτή είχε προκαλέσει αίσθηση στους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους και δεν ήταν λίγοι οι ξένοι επενδυτές που πείσθηκαν να παίξουν short τις τραπεζικές μετοχές, προκαλώντας έντονες αναταράξεις στο Χρηματιστήριο. Τη Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 1,5% ενώ οι τράπεζες έχασαν 4% και την επόμενη ημέρα, την Τρίτη 3 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε «ξεπούλημα» των τραπεζών με τον δείκτη τους να υποχωρεί κατά 8,8%. Η κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών υποχρέωσε την τότε κυβέρνηση να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη, ενώ λίγες ημέρες μετά παρενέβη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «οι χρηματιστηριακές εξελίξεις του τραπεζικού κλάδου τις προηγούμενες ημέρες δεν σχετίζονται με την υγεία των ελληνικών τραπεζών».

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς μέσα στον Οκτώβριο βρέθηκε να χάνει το 50% της αξίας της, η Eurobank βρέθηκε στο -27,2% , η Εθνική Τράπεζα στο -14,8% ενώ η μετοχή της Alpha Bank βρέθηκε να χάνει το 14,8%της αξίας της. Μέσα σε λίγες ημέρες η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών μειώθηκε κατά σχεδόν 1 δισ. ευρώ! Βέβαια, με το πέρασμα του χρόνου έγινε σαφές ότι το σενάριο καταστροφής που είχε παρουσιάσει η Lansdowne απείχε πολύ από την πραγματικότητα, ενώ το 2019 όσοι επέμεναν -μεταξύ τους και η Lansdowne- σε στρατηγικές υποτιμητικής κερδοσκοπίας «έκαψαν τα δάκτυλά τους», αφού ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ έκλεισε τη χρονιά με κέρδη της τάξεως του 50%, τα μεγαλύτερα από κάθε άλλο δείκτη διεθνώς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Οι 9 «χρυσές» μετοχές που νικούν φέτος τον Δείκτη με κέρδη έως 43%

Titan, ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank, Cenergy, Sarantis, Εθνική, Coca Cola HBC, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή είναι οι μετοχές που προπορεύονται ως τώρα στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Η ακτινογραφία αποδόσεων 2024, 3μήνου και 52 εβδομάδων.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ο Γενικός Δείκτης «νίκησε» τον Stoxx 600, η Γαλλία θα καθορίσει την τάση

Με άνοδο 2,58% έναντι 1% για τον Stoxx 600, ο Γενικός Δείκτης υπεραπέδωσε την περασμένη εβδομάδα, αλλά με καθίζηση των συναλλαγών. Κρίσιμος ο β' γύρος των εκλογών στη Γαλλία, ποια είναι τα σενάρια σύμφωνα με την ING.
ΑΓΟΡΕΣ

Το επόμενο ορόσημο για τις τράπεζες: Επιστρέφουν στην επενδυτική βαθμίδα

Μετά τη διανομή μερισμάτων, κρίσιμη η ανάκτηση του investment grade. Οι κινήσεις των οίκων και η ευχάριστη έκπληξη από την S&P. Τι θα γίνει με την κερδοφορία σε περίοδο μείωσης των επιτοκίων.
ΑΓΟΡΕΣ

Άντεξαν τα ομόλογα στη νέα θύελλα: Πού στοιχηματίζουν οι επενδυτές

Γύρω στο 3,6% έχει σταθεροποιηθεί η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, παρά την αναταραχή στην ευρωζώνη. Μακροπρόθεσμο στοίχημα η σύγκλιση με την Πορτογαλία. Υψηλή συνολική απόδοση σε βάθος πενταετίας.