Ως «θετικό πιστωτικό γεγονός» χαρακτηρίζει ο οίκος Moody's τη συνεχιζόμενη τιτλοποίηση και πώληση Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) των ελληνικών τραπεζών σε εταιρείες διαχείρισης χρέους (Credit Servicing Firms - CSFs), σε έκθεσή του, φροντίζοντας, όμως, να προσθέσει ότι εξαιτίας των συνθηκών που έχει δημιουργήσει στις εν λόγω αγορές η κρίση της πανδημίας, η όλη διαδικασία θα καθυστερήσει.
Βασιζόμενος στα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος στις 16 Ιουνίου, ο οίκος αναφέρει ότι το ποσοστό των NPEs που πωλήθηκαν σε CSFs αυξήθηκε κατά 31% στο α' τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το δ' τρίμηνο του 2019.
Το γεγονός αυτό πέραν του ότι «καθαρίζει» τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών αποτελεί και τον βατήρα στον οποίο μπορεί να στηριχθεί η ανάκαμψή τους, βελτιώνει την ποιότητα του ενεργητικού τους, μπορεί να στηρίξει την παροχή νέων χορηγήσεων, γεγονός το οποίο θα στηρίξει, επίσης, και τη βασική τους κερδοφορία τα επόμενα δύο με τρία χρόνια.
Η εικόνα των πωλήσεων
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ τα δάνεια σε εγχώριους δανειολήπτες που μεταφέρθηκαν σε ξένους χρηματοπιστωτικούς διαμεσολαβητές και εξυπηρετούνται από τις εν λόγω εταιρείες αυξήθηκαν σε περίπου 30,8 δισ. ευρώ στο α' τρίμηνο από 23,5 δισ. στο δ' τρίμηνο του 2019, στο τέλος του οποίου το συνολικό ύψος των NPEs διαμορφώνονταν στα 68,5 δισ. ευρώ.
Η πορεία αυτή αναμένεται ότι θα αναθερμάνε τη διάθεση των ξένων επενδυτών για ελληνικά NPEs, γεγονός που θα προσφέρει νέες ευκαιρίες στις ελληνικές τράπεζες για πώλησή τους.
Τα προσωπικά δάνεια αντιπροσώπευαν το 53% των NPEs που ανατέθηκαν σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών κατά το πρώτο τρίμηνο. Εξ αυτών τα πιο «δύσκολα» ως προς την ανάκτηση δάνεια έφθασαν στα 11,8 δισ. ευρώ ή το 38% των μη εξυπηρετούμενων. Άλλα επικίνδυνα και δύσκολα διαχειριζόμενα NPEs περιλαμβάνουν δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (5,9 δισ. ευρώ), τα οποία αποτελούν το 19% των συνολικών και δάνεια προς ατομικούς δανειολήπτες (5,6 δισ. ευρώ), που είναι το 18% του συνόλου.
Οι εκτιμήσεις της Moody's
Όπως αναφέρεται στην έκθεση τον Μάρτιο ο οίκος εκτίμησε ότι τα NPEs αντιστοιχούν στο 40% των συνολικών τραπεζικών χορηγήσεων, γεγονός που ασκεί πιέσεις στο πιστωτικό προφίλ των ελληνικών τραπεζών.
Η μείωση των NPEs αποτελεί τη βασική πρόκληση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από το 2016, όταν αυτά είχαν φθάσει στο 46% του συνολικού δανεισμού.
Οι ελληνικές τράπεζες τιτλοποιούν και πωλούν αυτά τα δάνεια στη δευτερογενή αγορά, ενώ σχεδιάζουν με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα (Caa1, σταθερές προοπτικές) και τη χρήση της εναλλακτικής λύσης μεταφοράς μέρος των δανείων σε μία «κακή τράπεζα» ώστε να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους.
Τον περασμένο Μάρτιο η Eurobank (Caa1, θετικές προοπτικές) προχώρησε στη «μετάβαση» επισφαλών δανείων επτά δισ. ευρώ σε μία τραπεζική θυγατρική, πριν ξεσπάσει η πανδημία.
Ανάλογες κινήσεις έχουν προαναγγείλει τόσο η Alpha Bank (Caa1, σταθερές προοπτικές) όσο και η Τράπεζα Πειραιώς (Caa2, σταθερές προοπτικές) με στόχο να ολοκληρωθούν έως τα τέλη του 2020.