Τελειώνουν τα περιθώρια ανόδου των ευρωπαϊκών μετοχών, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές, καθώς ανέκτησαν το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που προκάλεσε η πανδημία. Το Χρηματιστήριο ίσως αποτελεί μια ειδική περίπτωση στο στερέωμα των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς παραμένει υποτιμημένο, ακόμη και μετά την άνοδο που σημείωσε από τα χαμηλά του Μαρτίου.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι στρατηγικοί αναλυτές «βλέπουν», κατά μέσο όρο, να κλείνει ο δείκτης των πιο ισχυρών ευρωπαϊκών blue chips σε επίπεδο 3.098 μονάδων, στο τέλος του χρόνου, δηλαδή 4,5% χαμηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο. Για τον ευρύτερο δείκτη Stoxx 600 εκτιμούν ότι θα κλείσει το έτος στις 367 μονάδες, δηλαδή μόλις 1% υψηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο..
Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν ανακτήσει περισσότερα από τα δύο τρίτα των ζημιών που προκάλεσε η πανδημία με αξιοσημείωτη ταχύτητα, αλλά από τον Ιούνιο σημειώνονται κραδασμοί. Ο Stoxx 600 ανακτά κάποια δυναμική, χάρη στις ειδήσεις για τα προγράμματα στήριξης από την αμερικανική κυβέρνηση και την Fed, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε σημειώσει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Μάρτιο, λόγω των φόβων για ένα δεύτερο κύμα μετάδοσης του κορονοϊού. Τα επίπεδα μετοχών βρίσκονται πολύ κοντά στις προβλέψεις των αναλυτών για το τέλος του έτους, σημειώνει το Bloomberg.
Έτσι, διαμορφώνεται μια νέα ισορροπία στις αγορές: από τη μια δεν αναμένεται να υποχωρήσουν εκ νέου στα χαμηλά του Μαρτίου, χάρη στα μεγάλα προγράμματα στήριξης από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες, που δίνουν μια βάση στις αγορές. Από την άλλη, όμως, δεν προβλέπεται να κατακτήσουν νέες κορυφές, ενώ η αβεβαιότητα που επικρατεί για την επίδραση της πανδημίας στα μεγέθη των εταιρειών και την οικονομία δυσκολεύει τις προβλέψεις των αναλυτών και είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις σε όσα προβλέπουν για την πορεία των δεικτών.
Από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις διατυπώνει η Deutsche Bank, που εκτιμά ότι ο Stoxx 600 θα κλείσει στις 440 μονάδες, δηλαδή 21% υψηλότερα από το χθεσινό του κλείσιμο, ενώ η πλέον απαισιόδοξη, Oddo BHF, προβλέπει πτώση 11% στις 322 μονάδες.
Η ειδική περίπτωση του ΧΑ
Η Λεωφόρος Αθηνών είναι μια διαφορετική περίπτωση, πάντως, αφού δεν έχει ακολουθήσει τις ευρωπαϊκές αγορές στην άνοδο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Το 2019, ο Γενικός Δείκτης είχε κλείσει μεν με κέρδη της τάξεως του 50% και τον Ιανουάριο έφθασε ως τις 948 μονάδες, αλλά δεν έπαψε να απέχει… χιλιόμετρα από τα ιστορικά υψηλά, ενώ οι αγορές της Ευρώπης, πριν την πανδημία, είχαν πετύχει ιστορικά ρεκόρ.
Η υστέρηση του Γενικού Δείκτη έναντι του Stoxx 600 το τελευταίο 12μηνο
Η πανδημία έφερε, τον Μάρτιο, τον Γενικό Δείκτη σχεδόν 50% χαμηλότερα, στις 484 μονάδες και, έκτοτε, έχει κερδίσει περίπου 40%, αλλά εξακολουθεί να απέχει περίπου 30% από τα υψηλά του Ιανουαρίου.
Το γεγονός ότι η ελληνική αγορά παραμένει αρκετά υποτιμημένη, σε σχέση με τις ευρωπαϊκές, η καλή διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, η γενικότερη μακροοικονομική σταθερότητα, που αντανακλάται και στις πολύ χαμηλές αποδόσεις των κρατικών τίτλων, κάνουν τους αναλυτές να αισιοδοξούν για μια καλύτερη πορεία των ελληνικών μετοχών από τις ευρωπαϊκές μέσα στο δεύτερο εξάμηνο, αν και οι περισσότεροι συμφωνούν ότι πολύ δύσκολα η αγορά θα κατακτήσει εκ νέου τα υψηλά του Ιανουαρίου στο τέλος αυτής της χρονιάς.
Δεδομένου ότι η άνοδος της αγοράς της αγοράς ως τώρα έχει στηριχθεί στις καλές επιδόσεις των τίτλων υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά και όχι και σε εξίσου καλές επιδόσεις των τραπεζικών μετοχών, που εξακολουθούν να έχουν μεγάλη επιρροή στις τάσεις της αγοράς, ιδιαίτερα σημαντικό θα είναι να πεισθούν οι επενδυτές ότι η πορεία εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων προχωρά παρά την αβεβαιότητα της κρίσης. Προς αυτή την κατεύθυνση, τα μηνύματα είναι θετικά, καθώς ήδη ολοκληρώθηκε η μεγάλη τιτλοποίηση της Eurobank και προχωρά το αντίστοιχο deal της Alpha Bank μέσα στο καλοκαίρι.
Αν οι τράπεζες πείσουν τους επενδυτές, όπως για παράδειγμα «πείσθηκε» για τις προοπτικές της Τράπεζας Πειραιώς ο δισεκατομμυριούχος, Αριστοτέλης Μυστακίδης, ο οποίος απέκτησε το 5% των μετοχών της τράπεζας, ότι θα καταφέρουν να μειώσουν δραστικά τα «κόκκινα» δάνεια, χωρίς να χρειασθούν νέα κεφάλαια από τους μετόχους, ο τραπεζικός δείκτης του ΧΑ έχει τις προϋποθέσεις να ακολουθήσει ανοδική πορεία το δεύτερο εξάμηνο, δίνοντας ώθηση και στο Γενικό Δείκτη, εκτιμούν αναλυτές.