ΓΔ: 1392.76 -0.35% Τζίρος: 43.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:07:00 DATA
jpmorgan
Πηγή: Shutterstock.

JP Morgan: Αβεβαιότητα για τα NPEs, απαραίτητη η ίδρυση bad bank

Τα προβλήματα αλλά και οι προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού κλάδου συζητήθηκαν στην τηλεδιάσκεψη αναλυτής της JP Morgan Casenove με τον επικεφαλής του τομέα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ΤτΕ. 

Η αύξηση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPΕs), η ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών, η δημιουργία bad bank όπως προτείνει η ΤτΕ αλλά και οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTC), βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης που είχε η JP Morgan Casenove με τον Σπύρο Παντελιά, επικεφαλής του τομέα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ΤτΕ. 

Ο επενδυτικός όμιλος σε report που δημοσίευσε τονίζει ότι η αύξηση των NPΕs είναι αναπόφευκτη με δεδομένη τη σημαντική συρρίκνωση για το ελληνικό ΑΕΠ εντός του 2020, λόγω της πανδημίας, ταυτόχρονα, όμως, θεωρεί ότι η τρέχουσα κρίση δημιουργεί και ευκαιρίες προκειμένου το τραπεζικό σύστημα να αντιμετωπίσει τα χρονίζοντα προβλήματα του, αρκεί βέβαια να υπάρξει θέληση και προθυμία να δοθούν οι ορθές λύσεις. 

Μάλιστα η δημιουργία bad bank αποτελεί ένα βασικό παράγοντα σε αυτή τη συζήτηση, μαζί με τις πιθανές αλλαγές που μπορούν να προκύψουν στον ελληνικό νόμο που αφορά τις αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις. 

Οι αναλυτές του χρηματοπιστωτικού ομίλου εκτιμούν ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για προβλέψεις αναφορικά με την επίπτωση στα NPEs ωστόσο αναφέρουν ότι δημοσιεύματα του τύπου κάνουν λόγο για νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έως και 10 δισ. ευρώ. 

Επίσης εκτιμά ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση είχαν την απαιτούμενη ταχύτητα και είναι σημαντικά, καθώς προσφέρουν στις τράπεζες περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσουν τους κινδύνους. Ωστόσο, τα μέτρα δεν λύνουν το πρόβλημα, δεν αλλάζουν τις πολιτικές των τραπεζών για τις ζημίες από τα δάνεια, και έτσι οι τράπεζες θα χρειαστεί να αναγνωρίσουν πιθανούς κινδύνους αργά ή γρήγορα.

Η bad bank

Αναφορικά με το θέμα της δημιουργίας μίας bad bank η ΤτΕ επέμεινε ότι είναι απολύτως απαραίτητη, καθώς το σχέδιο «Ηρακλής» αν και είναι ένα πολύ καλό βήμα, εξαρτάται από πολλαπλές τιτλοποιήσεις γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μπορεί να μην είναι αρκετό για να αντιμετωπίσει το μέγεθος του προβλήματος στο τρέχον περιβάλλον.

Η JP Morgan Casenove θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη μίας πιο «ολιστικής» προσέγγισης, ενώ η ΤτΕ προετοιμάζει συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής και μπορεί να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες τις επόμενες εβδομάδες. Το βασικό θέμα για τη Bad Bank έγκειται στο ποια θα είναι η κεφαλαιακή διάρθρωση, με δεδομένους και τους περιορισμούς που υπάρχουν σε επίπεδο ευρωζώνης για τις κρατικές ενισχύσεις. 

Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε, η αλλαγή του νόμου για τα DTCs είναι επιθυμητή, ενώ ορισμένες διοικήσεις έχουν ήδη συζητήσει τη δυνατότητα πιθανών αλλαγών του νόμου, τονίζοντας ότι το πλαίσιο της Κομισιόν για τις κρατικές ενισχύσεις κάνει το περιβάλλον πιο φιλικό για κάτι τέτοιο. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν η μεγαλύτερη πρόκληση για τις τράπεζες

Η ΤτΕ επισημαίνει ότι παρά την πρόοδο που έχουν πραγματοποιήσει οι τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις όπως τα «κόκκινα» δάνεια και η ενίσχυση της οργανικής κερδοφορίας.