Σταθερά σε κλοιό ισχυρών πιέσεων παραμένουν τόσο οι ευρωπαϊκές αγορές όσο και το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ πτωτικά κινούνται και τα futures της Wall Street.
Βασική αιτία για τις διεθνείς αγορές αποτελεί η νέα κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Κίνας, με τον Αμερικανό πρόεδρο να κατηγορεί το Πεκίνο για ολιγωρία αναφορικά με το θέμα του κορονοϊού και να προαναγγέλλει την πραγματοποίηση «εξονυχιστικής» έρευνας από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές.
Σύμφωνα με τον κ. Τραμπ η Κίνα καθυστέρησε να κατανοήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και να ενημερώσει ορθά, γεγονός που οδήγησε στην πανδημία του κορονοϊού, με το Πεκίνο να ανταπαντά ότι ο Αμερικανός πρόεδρος λέει «ψέματα» και δεν έχει στοιχεία που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του.
«Αγώνας» να κρατηθούν 600 μον. στο ΧΑ – Πτώση για τράπεζες και Aegean
Πέραν των έξωθεν αρνητικών παραγόντων το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει και εσωτερικούς λόγους για την ισχυρή πτώση του, καθώς συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές, ενώ η μετοχή της Aegean προσγειώνεται ανώμαλα με πτώση που ξεπερνά το 20%.
Αιτία της πτώσης για την Aegean, όπως αναφέρει αναλυτικά το Business Daily, οι δηλώσεις του επικεφαλής της για τις οδυνηρές συνέπειες που θα έχει το lockdown στα οικονομικά μεγέθη και τη λειτουργία της εταιρείας.
Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 3,7% στις 604,43 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 26,82 εκατ. ευρώ, ενώ 10 μετοχές εμφανίζουν άνοδο, 85 κινούνται πτωτικά και 17 παραμένουν αμετάβλητες. Στο -3,9 ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Οι τράπεζες δέχονται για μία ακόμη συνεδρίαση ισχυρές πιέσεις, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί 6,3%, ενώ οι απώλειες για τις τραπεζικές μετοχές κυμαίνονται μεταξύ 5,4% και 7,6%. Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης μόνο ο Σαράντης παραμένει αμετάβλητος, έχοντας, όμως, χάσει όλα τα αρχικά του κέρδη που έφθασαν ενδοσυνεδριακά στο 1,5%.
«Βουτιά» 3% στην Ευρώπη – Πιέσεις στα αμερικανικά futures
Συνεχίζονται οι πιέσεις και στις ευρωπαϊκές αγορές, όπως προαναφέρθηκε εξαιτίας και των δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ αλλά και των ανησυχιών για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι οικονομίες.
Παρά τη σταδιακή άρση του lockdown σε αρκετές χώρες της υφηλίου, οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν, με δεδομένο και το γεγονός ότι τα κρούσματα του κορονοϊού έχουν φθάσει στα 3,5 εκατ. παγκοσμίως.
Πτώση 2,5% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600, με ισχυρές πιέσεις για τράπεζες και ενεργειακές εταιρείες, με τον γερμανικό DAX 30 να υποχωρεί 3,3%, ενώ κατά 0,19% χαμηλότερα κινείται ο βρετανικός FTSE 100. Μεταξύ 2,7% και 3,8% οι απώλειες για όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Πτωτική κίνηση και για τα futures της Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να αποδυναμώνονται από 0,9% έως 1,2%.
Απώλειες άνω του 6% για το πετρέλαιο
Ο συνδυασμός της κόντρας ΗΠΑ και Κίνας με τη διατήρηση των προβλημάτων αποθήκευσης των επιπλέον ποσοτήτων πετρελαίου, κυρίως στις ΗΠΑ, διατηρεί το αρνητικό πρόσημο στις τιμές του μαύρου χρυσού, με το αμερικανικό αργό να είναι σαφώς περισσότερο εκτεθειμένο.
Το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου για το Brent υποχωρεί 2,7% στα δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό αποδυναμώνεται 6,5% στα το βαρέλι.