ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ράβδοι χρυσού
Ράβδοι χρυσού στοιβαγμένες, επένδυση πολύτιμων μετάλλων και αποθήκευση πλούτου.

Το κυβερνητικό shutdown στις ΗΠΑ εκτοξεύει τις τιμές του χρυσού

Ο χρυσός έφτασε σε νέο ιστορικό υψηλό με 3.875,53 δολάρια ανά ουγγιά. Η τιμή του έχει εκτιναχθεί πάνω από 47% φέτος, βάζοντάς τον σε τροχιά για τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από το 1979.

Σε νέο ιστορικό υψηλό έφτασε ο χρυσός μετά το κυβερνητικό shutdown στις ΗΠΑ που προκαλεί αναταραχή στις αγορές καθώς ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις στη δημοσίευση κρίσιμων οικονομικών δεδομένων.

Το πολύτιμο μέταλλο ανέβηκε αγγίζοντας τα 3.875,53 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας άνοδο για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, μετά την απόφαση του Ντ. Τραμπ για το πρώτο shutdown στις ΗΠΑ μετά από επτά χρόνια.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η αναστολή των ομοσπονδιακών λειτουργιών κινδυνεύει να προσθέσει περαιτέρω πίεση στο δολάριο, ενώ η δημοσίευση δεδομένων κρίσιμης σημασίας για την αξιολόγηση της υγείας της αμερικανικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων για τη μη αγροτική απασχόληση της Παρασκευής, ενδέχεται να καθυστερήσει.

Ο χρυσός έχει εκτιναχθεί πάνω από 47% φέτος, βάζοντάς τον σε τροχιά για τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από το 1979. Η άνοδος αυτή έχει υποστηριχθεί από τις αγορές των κεντρικών τραπεζών, καθώς και από τις αυξανόμενες τοποθετήσεις σε χρηματιστηριακά διαπραγματεύσιμα κεφάλαια (ETF) που έχουν ως βάση τον χρυσό, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) επανέλαβε τις μειώσεις επιτοκίων. Οι μηνιαίες εισροές σε ETF τον Σεπτέμβριο ήταν οι μεγαλύτερες των τελευταίων τριών ετών, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Οι αγορές παρακολουθούσαν επίσης στενά τις αποκλίνουσες απόψεις Αμερικανών αξιωματούχων για τη νομισματική πολιτική. Την Τρίτη, η πρόεδρος της Fed της Βοστώνης, Σούζαν Κόλινς, δήλωσε ότι περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων μπορεί να είναι κατάλληλες φέτος λόγω της πιο αδύναμης αγοράς εργασίας, αλλά οι αξιωματούχοι χρειάζεται να παραμείνουν σε επιφυλακή για την πιθανότητα επίμονου πληθωρισμού. 

Από την άλλη πλευρά, η πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Λόρι Λόγκαν, δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν εξετάζουν επιπλέον μειώσεις επιτοκίων, όσο ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον στόχο και η αγορά εργασίας είναι σχετικά ισορροπημένη.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο χρυσός προσέλκυσε επίσης ισχυρή ζήτηση ως ασφαλές καταφύγιο, εν μέσω επίμονων ανησυχιών για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας. Την περασμένη εβδομάδα, οι δικηγόροι της διοικητού της Fed, Λίζα Κουκ, κάλεσαν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να της επιτρέψει να παραμείνει στη θέση της, ενώ δίνει μάχη κατά της προσπάθειας του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να την αποπέμψει.

Το ασήμι, στο μεταξύ, εκτινάχθηκε έως και 2% στα 47,5598 δολάρια ανά ουγγιά — λιγότερο από 5% από το ιστορικό υψηλό. Το φθηνότερο πολύτιμο μέταλλο έχει ανέβει πάνω από 60% φέτος, με τα κέρδη να υποστηρίζονται από ορισμένους από τους ίδιους μακροοικονομικούς παράγοντες που κινούν τον χρυσό, καθώς και από τη διαρκή στενότητα της αγοράς, αφού αρκετά χρόνια ελλειμμάτων στην προσφορά φτάνουν πλέον σε κρίσιμο σημείο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ράβδοι χρυσού
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Βουτιά σε χρυσό και ασήμι μετά την ανάληψη Fed από Γουόρς

Οι τιμές χρυσού και αργύρου σημειώνουν σημαντική πτώση, καθώς οι αγορές καθησυχάζονται μετά την πρόταση Τραμπ για νέο πρόεδρο της Fed, τον Κέβιν Γουόρς. Ο χρυσός μειώθηκε κατά 8,54% και το ασήμι κατά 21,40%.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Σαν πειρατές» το αμερικανικό ναυτικό στα ιρανικά λιμάνια

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό «πειρατές» λόγω της επιχείρησης κατά ιρανικού πλοίου, περιγράφοντας πώς οι δυνάμεις των ΗΠΑ κατέλαβαν το πλοίο, κατάσχεσαν το φορτίο και το πετρέλαιο, τονίζοντας το κέρδος.
Πλοία ΕΕ και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε 25% δασμούς σε ευρωπαϊκά αυτοκίνητα

Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα αυξήσει τους δασμούς στα ευρωπαϊκά οχήματα στο 25% την επόμενη εβδομάδα, κατηγορώντας την ΕΕ για μη συμμόρφωση στη συμφωνία με τις ΗΠΑ. Οι δασμοί δεν θα ισχύουν για οχήματα που κατασκευάζονται σε αμερικανικά εργοστάσια.
Ελικόπτερο CH-47 Chinook
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αποχώρηση 5.000 Αμερικανών στρατιωτών από την Γερμανία

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την απόσυρση περίπου 5.000 Αμερικανών στρατιωτικών από τη Γερμανία μέσα σε έναν χρόνο, μετά τη δυσαρέσκεια του Τραμπ για σχόλια του Μερτς σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράν. Η διαδικασία θα κρατήσει 6 έως 12 μήνες.
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αποχώρηση 5.000 αμερικανών στρατιωτικών από τη Γερμανία

Οι ΗΠΑ θα αποσύρουν 5.000 στρατιώτες από τη Γερμανία μέσα σε 6 έως 12 μήνες, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, εν μέσω εντάσεων μεταξύ Τραμπ και Ευρωπαίων συμμάχων για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και τη διαμάχη με τον Γερμανό καγκελάριο.