Στα ύψη εκτινάσσεται η τιμή του πετρελαίου συμπαρασύροντας ανοδικά και τα χρηματιστήρια μετά τη δημοσίευση ενός tweet από τον πρόεδρο Τραμπ ο οποίος κάνει λόγο για επικείμενη συμφωνία μεταξύ Σ. Αραβίας και Ρωσίας για την μείωση της παραγωγής πετρελαίου.
Όπως έγραψε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος: «Μόλις μίλησα με τον φίλο μου πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σουλτάν ο οποίος είχε συνομιλία με τον πρόεδρο Πούτιν της Ρωσίας και περιμένω και ελπίζω ότι θα κόψουν την παραγωγή πετρελαίου περίπου κατά 10 εκατ. βαρέλια και ίσως πολύ περισσότερο, κάτι που εάν συμβεί θα είναι σπουδαίο για τη βιομηχανία πετρελαίου και αερίου».
Λίγο μετά τις 17:30 ώρα Ελλάδας οι δηλώσεις του Τραμπ είχαν προκαλέσει εκρηκτική άνοδο στις διεθνείς τιμές του αργού, το οποίο ήδη κέρδιζε νωρίτερα περισσότερο από 10%, μετά τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου όπου είχε προϊδεάσει για συμφωνία, το μπρεντ ξεπέρασε για πρώτη φορά ύστερα από τις 17 Μαρτίου τα 30 δολάρια, και σημειώνει άνοδο περίπου κατά 22%, ενώ το αμερικανικό αργό κερδίζει 26% και ξεπερνά τα 27 δολάρια.
Η νέα παρέμβαση του Τραμπ και οι προσδοκίες που δημιουργεί για έναν πόλεμο στην αγορά ενέργειας, ο οποίος έχει επηρεάσει αρνητικά και τα χρηματιστήρια, εκτοξεύει τον Dow Jones και τον S&P 500 σε άνοδο κατά +1,5% περίπου, με τις μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου να πρωταγωνιστούν, ενώ μικρότερη είναι η άνοδος του τεχνολογικού δείκτη Nasdaq (+1,2%).
Στην Ευρώπη, ανοδικά κινούνται όλοι οι δείκτες, και ειδικότερα ο Dax κερδίζει 0,5%, ο CAC έχει κέρδη 0,8% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο περίπου 1%. Οι αγορές βρίσκονται μπροστά σε ένα σκοτσέζικο ντουζ σήμερα, καθώς νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η αύξηση ρεκόρ στις αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ οι οποίες ξεπέρασαν τα 6,6 εκατ.
Παρ' όλα αυτά, αν επιβεβαιωθούν οι αισιόδοξες προβλέψεις του Τραμπ οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τις αγορές παγκοσμίως, καθώς ο πόλεμος των δύο μεγαλύτερων παραγωγών και η πτώση των τιμών του αργού σχεδόν κατα 70 τοις 100 το πρώτο τρίμηνο είχαν δημιουργήσει μια αλυσίδα πιέσεων στις αγορές.