Με το βλέμμα στραμμένο στο road show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο και κυρίως στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφορικά με τον έκτακτο φόρο στις τράπεζες, με όλους να αναμένουν ότι θα προχωρήσει σε κατηγορηματική διάψευση ενός τέτοιου ενδεχόμενου.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο πρωθυπουργός θα έχει μια κλειστή συζήτηση με εκπροσώπους θεσμικών επενδυτών και η λογική λέει ότι θα κληθεί να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση σχετικά με το αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η επιβολή έκτακτου φόρου στις τράπεζες. Αυτή τη φορά, η αγορά περιμένει μια σαφή τοποθέτηση και όχι αμφίσημες δηλώσεις του τύπου «δεν το έχουμε αποφασίσει, αλλά εξετάζουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία». Ήδη έχει γίνει αρκετή ζημιά στο χρηματιστήριο από την παράταση αυτής της αβεβαιότητας και οι επενδυτές περιμένουν από την κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της.
Η αβεβαιότητα για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει προκαλέσει ρευστοποιήσεις για τις τραπεζικές μετοχές, ασκώντας γενικότερη πίεση στον Γενικό Δείκτη και οδηγώντας τον χαμηλότερα από το, ούτως ή άλλως, κρίσιμο επίπεδο των 1.400 μονάδων.
Την ίδια ώρα σημαντικό μερίδιο του ενδιαφέροντος θα προσελκύσει και η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον γερμανικό οίκο Scope, ο οποίος έχει, ήδη, δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα. Παρά το ότι θα αποτελέσει έκπληξη μία πιθανή νέα αναβάθμιση, σίγουρα οι εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία θεωρούνται αρκετά σημαντικές.
Μεικτές τάσεις για το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών υποδεικνύουν τα προθεσμιακά συμβόλαια, με τον DAX να υποχωρεί 0,25%, ενώ ακόμη μεγαλύτερες είναι οι πιέσεις για τον γαλλικό CAC 40 με πτώση που ξεπερνά το -1%, καθώς παραμένει στον «αέρα» η ψήφιση του προϋπολογισμού στη χώρα. Αντίθετα έστω και ήπια κέρδη 0,06% εμφανίζει ο βρετανικός FTSE 100.
Πλήρης επιστροφή στην ενεργό δράση για τη Wall Street, μετά την αργία της Πέμπτης και την ημιαργία της Παρασκευής, με πιέσεις να ασκούνται και στους τρεις βασικούς δείκτες και τον S&P 500 να υποχωρεί 0,20%.