Η απουσία συνεδρίασης στη Wall Street λόγω του εορτασμού της Ημέρας των Ευχαριστιών αναμένεται ότι θα επηρεάσει τόσο το Χρηματιστήριο Αθηνών όσο και τις ευρωπαϊκές αγορές, «πλήττοντας» κυρίως την αξία των συναλλαγών, καθώς τα αμερικανικά χαρτοφυλάκια θα παραμείνουν ανενεργά.
Βέβαια στην εγχώρια αγορά το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει η φημολογία για πιθανή επιβολή έκτακτου φόρου στις τράπεζες, γεγονός που έχει οδηγήσει σε άσκηση ισχυρών πιέσεων το τελευταίο διάστημα στον κλάδο, με όλους να ευελπιστούν ότι στο road show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, ο πρωθυπουργός θα «κλείσει» όλη αυτή την αναστάτωση ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο.
Η παραπάνω φημολογία και η «μισή» διάψευσή της από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αποτέλεσε τη βασική αιτία για να διολισθήσει ο Γενικός Δείκτης πιο κοντά στο επίπεδο των 1.400 μονάδων, με ενθαρρυντικό, πάντως, το γεγονός ότι υπήρξε «αντίσταση» από κλάδους πέραν του τραπεζικού και αυτοί βοήθησαν ώστε να μη χαθεί και αυτό.
Η ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των μεγεθών γ' τριμήνου - 9μήνου έδειξε ότι οι περισσότερες εισηγμένες συνεχίζουν να έχουν πολύ καλή πορεία σε επίπεδο τόσο μεγεθών όσο και προοπτικών, ενώ οι τράπεζες συνεχίζουν να είναι στο επίκεντρο μπαράζ θετικών εκθέσεων, με συνεχείς αναβαθμίσεις των τιμών - στόχων τόσο από εγχώριους όσο και από διεθνείς οίκους.
Με θετικό πρόσημο, μετά από αρκετές συνεδριάσεις έστω και διαχειρίσιμων πιέσεων, υποδεικνύουν τα προθεσμιακά συμβόλαια ότι θα ξεκινήσουν τη σημερινή συνεδρίαση οι κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές, με τον DAX να έχει κέρδη 0,30%, ενώ λίγο υψηλότερα του 0,1% ενισχύονται τόσο ο FTSE 100 όσο και ο CAC 40.
Πτωτική πορεία -μετά, όμως, την κατάκτηση νέων ιστορικών υψηλών- ακολούθησε χθες η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς ο Dow Jones υποχώρησε 0,31% στις 44.722,06 μονάδες, με τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 0,38% στις 5.998,70 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε 0,60% χαμηλότερα για να διαμορφωθεί στο επίπεδο των 19.060,48 μονάδων.