Ο Dow Jones βυθίστηκε καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες σε μια μέρα από τον Οκτώβριο του 1987 καθώς οι φόβοι για την εξάπλωση του νέου κορονοϊού εντείνονται και οδηγούν σε μια παγκόσμια ύφεση, με την αγορά να βουλιάζει παρά το «σωσίβιο» της Fed, που θέλησε να καθησυχάσει τις αγορές.
Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 9,99% χάνοντας 2.352 μονάδες που είναι η χειρότερη ημερήσια πτώση από την Μαύρη Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 1987, όταν είχε πτώση 22,6%. Ο βιομηχανικός δείκτης έκλεισε στις 21.200,62 μονάδες και έχει διαγράψει μια πτώση της τάξεως του 28% από το ιστορικό υψηλό των 29.551 μονάδων ακριβώς σε διάστημα ενός μήνα. Αυτή ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση για τον δείκτη των blue chip στην ιστορία, συγκρινόμενη με την πτώση του 1929.
Ο S&P 500 κατακρημνίστηκε κατά 9,92% στις 2.469,38 μονάδες και ο Nasdaq έκανε βουτιά 9,43% στις 7.201,80 μονάδες. O δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας VIX («Δείκτης Φόβου») βρίσκεται στο 75 που είναι πολύ κοντά στο 84 που είχε καταγραφεί κατά την κατάρρευση της Lehman Brothers.
Η Wall Street πραγματοποίησε άτακτη υποχώρηση καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να προχωρούν σε πωλήσεις παρά τη νέα παρέμβαση της Fed που θα προσφέρει 1,5 τρισ. δολάρια για να ενισχύσει την ρευστότητα της αγοράς και να ξεπεραστούν οι αναταράξεις.
Η βραχυπρόθεσμη παύση των πωλήσεων που ακολούθησε από την ανακοίνωση της Fed αποδείχθηκε αρκετά σύντομη, καθώς οι επενδυτές έχουν αποθαρρυνθεί από την εξάπλωση του κορονοϊού, που μέχρι στιγμής έχει σκοτώσει περίπου 5.000 άτομα και έχουν καταγραφεί περισσότερα από 133.000 κρούσματα παγκοσμίως.
Στις ΗΠΑ, όπου υπάρχει ο φόβος πως θα αυξηθούν τα κρούσματα του κορονοϊού τις επόμενες εβδομάδες, η κυβέρνηση Τραμπ αντιδρώντας σπασμωδικά αποφάσισε την απαγόρευση πτήσεων από και προς την Ευρώπη επιτείνοντας το αίσθημα ανασφάλειας στην αγορά. Η Νέα Υόρκη ανακοίνωσε επίσης την απαγόρευση συναθροίσεων 500 και περισσότερων ατόμων.
Η Wall Street που έγινε «κόκκινη» σήμερα είδε τον τομέα Ενέργειας να καταγράφει ισχυρή πτώση καθώς αυξήθηκαν οι ανησυχίες για την ζήτηση πετρελαίου μετά τον περιορισμό των πτήσεων που αποφάσισε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ταξιδιωτικός τομέας και αεροπορικές εταιρείες σημείωσαν μεγάλη πτώση επίσης με την Norwegian Cruise Line να έχει απώλειες 36%, η Carnival 31%, με την American Airlines να σημειώνει πτώση 17,7% και η United Airlines 25%.
Στις ΗΠΑ αυξάνεται η αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ καθώς όπως αναφέρει το Bloomberg, ενώ στην αρχή ο Αμερικανός πρόεδρος υποβάθμιζε τον κίνδυνο της επιδημίας του κοροναϊού έχει λάβει πλέον μια σειρά μέτρων για στήριξη της οικονομίας, αλλά έχει αποτύχει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών που θεωρούν πως δεν είναι αρκετά. Ο Τζάσπερ Λόουερ (Jasper Lawler), της London Capital Group υπογραμμίζει πως «η σαφής έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου δράσης για τη στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων έχει απογοητεύσει την αγορά».
«Ο πρόεδρος Τράμπ έπρεπε να καθησυχάσει τις ανησυχίες όλων και κατάφερε να ρίξει λάδι στη φωτιά», σημειώνει ο Τζάκ Άμπλιν, της Cresset Capital Management και προσθέτει ότι «αυτή την στιγμή, αν δείτε τα τεχνικά στοιχεία έχουμε κυλήσει πλέον στον πανικό».