Σε μια κακή ημέρα για τις αγορές της Ευρώπης (-0,70% ο Stoxx 600) και ακόμη χειρότερη για τη Wall Street (σχεδόν 2% οι απώλειες του Nasdaq), το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν κατάφερε να αλλάξει κατεύθυνση και ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,96%, κλείνοντας την εβδομάδα στις 1.403,87 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 0,66%.
Στη σημερινή συνεδρίαση μόνο δύο μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης, η Lamda και ο ΟΤΕ κατάφεραν να κλείσουν με αξιόλογα κέρδη, ενώ 15 μετοχές έκλεισαν με πτώση που ξεπέρασε το 1%. Eurobank, Εθνική και Πειραιώς ήταν οι τραπεζικές μετοχές που δέχτηκαν πίεση, ενώ σε καλύτερη θέση βρέθηκε πάλι η Alpha Bank.
Ο τζίρος των συναλλαγών ήταν αρκετά μειωμένος σήμερα, στα 128,2 εκατ. ευρώ, με 13 πακέτα αξία 25,9 εκατ. ευρώ.
Σειρά νέων εκθέσεων, από Bank of America, UBS και την ελληνική χρηματιστηριακή Euroxx τόνισαν τις εξαιρετικές προοπτικές των τραπεζικών μετοχών, ενώ η φθινοπωρινή έκθεση της Κομισιόν επιβεβαίωσε την πολύ καλή μακροοικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Ωστόσο, όλα αυτά δεν φάνηκαν αρκετά για δημιουργήσουν μια βιώσιμη ανοδική δυναμική στην αγορά. Όπως τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta, «δεν άλλαξε η εικόνα της Αγοράς παρά την προσπάθεια υπέρβασης κάποιων επιπέδων αναφοράς στο ξεκίνημα της εβδομάδας στα οποία ο Γενικός Δείκτης παραμένει εγκλωβισμένος μετά το φετινό Μάιο. Ο βηματισμός της αγοράς δεν έχει την συνέχεια που θεωρητικά δικαιούται υπό το πρίσμα των θετικών
επιχειρηματικών νέων, κλίματος στο εξωτερικό και αποτελεσμάτων καθώς υπερισχύουν άλλοι λόγοι που μπορεί να σχετίζονται και με την φύση της διαχειριστικής περιόδου την οποία διανύουμε.
Η επενδυτική κοινότητα παραμένει σε κόπωση καθώς η γρήγορη εξάντληση κάποιων ανοδικών εξάρσεων στερεί από την αγορά το πλεονέκτημα της δημιουργίας εντυπώσεων που θα προσέλκυε νέο ενδιαφέρον και πιθανόν θα έδινε αφορμές διάχυσης του ενδιαφέροντος σε ευρύτερο φάσμα εταιριών. Από την άλλη πλευρά οι πτωτικές κινήσεις φαίνονται διαχειρίσιμες, αναχαιτίζονται με σχετική ευκολία και δεν επιτρέπουν την είσοδο κεφαλαίων που κινούνται με πιο ευκαιριακό χαρακτήρα. Τόσο για τους αισιόδοξους όσο και για τους απαισιόδοξους η μακρά περίοδος της πλάγιας κίνησης του Γενικού Δείκτη δεν έχει ακόμα πείσει ότι ούτε ο ανοδικός κύκλος έχει ολοκληρωθεί ούτε ότι έχει ξεκινήσει η είσοδος των επενδυτικών κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται σε ώριμες αγορές».
Η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την 1.403,87 εβδομάδα στις μονάδες, έναντι 1.413,13 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας εβδομαδιαία πτώση 0,66%, από τις αρχές του μήνα ενισχύεται 1,53%, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει κέρδη σε ποσοστό 8,56%.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 1,03% και από τις αρχές του 2024 ενισχύεται σε ποσοστό 8,98%.
Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE MID έκλεισε με εβδομαδιαία άνοδο 0,44%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει άνοδο 0,69%.
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 2,57%, ενώ από τις αρχές του 2024 σημειώνει κέρδη 12,89%.
Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδος διαμορφώθηκε στα 694,228 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 138,85 εκατ. ευρώ έναντι 116,975 εκατ. ευρώ.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς την εβδομάδα αυτή υποχώρησε κατά 7,37 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 101,251 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει αύξηση κατά 13,361 δισ. ευρώ.