ΓΔ: 1390.25 -0.88% Τζίρος: 130.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 DATA
Φώτο: Shutterstock

Πληθαίνουν, ξανά, οι τραπεζικές μετοχές στο ταμπλό του χρηματιστηρίου

Optima, Τράπεζα Κύπρου και η «νέα» Attica Bank εμπλουτίζουν τις υπό διαπραγμάτευση τραπεζικές μετοχές. Στο 30% διαμορφώνεται η συμμετοχή των τραπεζικών μετοχών στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη.

Διευρύνεται ο αριθμός των τραπεζικών μετοχών που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μετά από πολλά χρόνια αποδεκατισμού του κλάδου εξαιτίας της μεγάλης κρίσης οι τράπεζες επιστρέφουν στο ΧΑ.

Η διεύρυνση του αριθμού των τραπεζικών μετοχών στο ΧΑ οδηγεί και στη μεγάλη αύξηση του ειδικού βάρους του τραπεζικού κλάδου στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη.

Πλέον περίπου το 30% του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη εξαρτάται από τις μεταβολές των τραπεζικών μετοχών γεγονός που επαναφέρει τον χαρακτηρισμό «τραπεζοκεντρικός» για την περιγραφή του Γενικού Δείκτη.

Η συμμετοχή των τραπεζικών μετοχών στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη, με βάση τις κεφαλαιοποιήσεις 18/10 διαμορφώνεται ως εξής:

  • Εθνική Τράπεζα με 9,934%
  • Τράπεζα Πειραιώς με 5,029%
  • Eurobank με 4,6509%
  • Alpha Bank με 4,6445%
  • Τράπεζα Κύπρου με 3,1659%
  • Optima Bank με 2,3458%

Αθροιστικά το ποσοστό των 6 τραπεζικών μετοχών στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη διαμορφώνεται σε 29,7604% ποσοστό που θα αυξηθεί περαιτέρω μετά την ένταξη στους δείκτες της «νέας» Attica Bank, πλήρως εξυγιασμένης και κεφαλαιοποιημένης, μετά την ολοκλήρωση του μετοχικού κεφαλαίου που είναι σε εξέλιξη.

Η σταδιακή χρηματιστηριακή αναγέννηση του τραπεζικού κλάδου ξεκίνησε πριν από ένα περίπου χρόνο, τον Οκτώβριο του 2023, με την εισαγωγή στην κύρια αγορά του ΧΑ της Optima Bank, ενώ πριν λίγες εβδομάδες στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου προχώρησε και η Τράπεζα Κύπρου στην εισαγωγή των μετοχών της στο ΧΑ.

Η γκάμα των τραπεζικών μετοχών θα εμπλουτιστεί ακόμα περισσότερο καθώς η Attica Bank επανέρχεται ως κανονική τράπεζα. Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Attica στις αρχές Νοεμβρίου η μετοχή της διαπραγματεύεται, πλήρως εξυγιασμένη και κεφαλαιοποιημένη, και θα αποτελέσει μια ακόμα τραπεζική μετοχή στο ΧΑ.

Η αφύπνιση αυτή ασφαλώς συνδέεται με την εξυγίανση του κλάδου και τη δυναμική πορεία της εγχώριας οικονομίας που οδηγεί τον κλάδο σε ισχυρή ανάπτυξη. 

Σημειώνεται ότι, μετά την κρίση και την 3η ανακεφαλαιοποίηση του 2015 πρακτικά διαπραγματεύονταν μόνο 5 τραπεζικές μετοχές (Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Τράπεζα της Ελλάδος) ενώ η Attica Bank παρέμενε σε ειδικό καθεστώς λόγω των μεγάλων προβλημάτων που ακόμα δεν είχαν αντιμετωπιστεί.

Σήμερα ο αριθμός των τραπεζών που διαπραγματεύονται στο ΧΑ έχει ενισχυθεί στις 8.

Παρά την ενίσχυση αυτή, ο αριθμός των τραπεζικών μετοχών στο ΧΑ παραμένει κατά πολύ χαμηλότερος σε σχέση με τα προ κρίσης και ανακεφαλαιοποιήσεων επίπεδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές του 2010 διαπραγματεύονταν στο ΧΑ συνολικά 15 τραπεζικές μετοχές: Alpha Bank, Αγροτική Τράπεζα, Attica Bank, Γενική Τράπεζα, Τράπεζα της Ελλάδος, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Κύπρου, Marfin Popular Bank, Marfin Εγνατία Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς. Proton Bank, T Bank (Aspis Bank), Ταχυδρομικό Ταμειυτήριο και Εμπορική Τράπεζα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

bank, trapeza
ΑΓΟΡΕΣ

Μεγάλες προσδοκίες για δυναμική επιστροφή των τραπεζικών μετοχών στο ΧΑ

Έχοντας πραγματοποιήσει θεαματική πρόοδο στην εξυγίανση των «κόκκινων» δανείων, οι τράπεζες προσβλέπουν σε μεγάλα οφέλη λόγω της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης. Επιστρέφουν τα μερίσματα. Ερωτηματικό οι εκλογές.
ΑΓΟΡΕΣ

Το come back των τραπεζικών μετοχών, οι προσδοκίες και το φάσμα διεθνούς διόρθωσης

Στο +16,8% οι τράπεζες το 2022 έναντι +5,1% του ΓΔ και -13,5% του DAX. Η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, η πιστωτική επέκταση, η διανομή μερίσματος και η μη έκθεση στη Ρωσία πόλοι έλξης του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ολική επαναφορά των τραπεζικών μετοχών, «μαγνήτης» οι χαμηλές αποτιμήσεις

Δέλεαρ το μεγάλο discount των εγχώριων τραπεζικών μετοχών έναντι των ευρωπαϊκών. Το στοίχημα της πιστωτικής επέκτασης, η προσδοκία του investment grade και ο προβληματισμός για τις «ουρές» των κόκκινων δανείων.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Οι «χρυσές» αποδόσεις των μετοχών και ο παραμορφωτικός φακός του Γ. Δείκτη

Κέρδη από 100% έως 1.700% για τις μετοχές του Mid Cap και +60% έως +800% για Large Cap στην 5ετία. Η εντυπωσιακή πραγματικότητα πίσω από την παραπλανητική, λόγω του «μηδενισμού» των τραπεζικών μετοχών, καθήλωση του Γενικού Δείκτη.