ΓΔ: 1430.9 -2.95% Τζίρος: 118.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Νέα «βουτιά» στην Λ. Αθηνών πριν το κλείσιμο της αγοράς

Οι προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και το κακό άνοιγμα της Wall Street επαναφέρουν το ποσοστό πτώσης του Γ. Δείκτη πάνω από το 5%. Ισχυρή πίεση και στα ελληνικά ομόλογα.

Διαψεύδονται οι ελπίδες για περιορισμό της σημερινής πτώσης στο Χρηματιστήριο και απώλειες αυξάνονται στο 6% για το Γενικό Δείκτη μετά τις 16.00, καθώς η νέα προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για παγκόσμια επέκταση της επιδημίας έχει επιβαρύνει εκ νέου το κλίμα στις αγορές διεθνές, με τη Νέα Υόρκη να οδεύει σε άλλη μία συνεδρίαση μεγάλων απωλειών.

Οι απώλειες του S&P 500 πλησιάζουν το 2% στο άνοιγμα των συναλλαγών, απομακρύνοντας κάθε προσδοκία για μια σοβαρή ανοδική αντίδραση σήμερα, που θα εμψύχωνε και τις άλλες αγορές διεθνώς. Η τελευταία ενημέρωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχει αποτρέψει οποιαδήποτε κίνηση των επενδυτών προς τοποθετήσεις σε μετοχές, καθώς έγινε λόγος για μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και για άμεσο κίνδυνο επέκτασης σε παγκόσμιο επίπεδο της επιδημίας του κοροναϊού.

Οι νέες εξελίξεις έχουν εντείνει την πίεση στο Χρηματιστήριο πριν το κλείσιμο, παρά το γεγονός ότι νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης είχε αντιδράσει καλύπτοντας κάποιο από το αρχικά χαμένο έδαφος, αφού υποχώρησε και κάτω από τις 720 μονάδες. Περίπου μισή ώρα πριν τη λήξη της συνεδρίασης, ο Δείκτης, που έχανε και περισσότερο από 6%, υποχωρούσε στις 726 μονάδες, δηλαδή κατά 5,50%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχανε πάνω από 7%. Μεγάλη η αξία των συναλλαγών, στα 135 εκατ. ευρώ, αντανακλά την ένταση των πιέσεων που ασκούνται.

Οι πιέσεις έχουν μεταφερθεί και στα ελληνικά ομόλογα και φέρνουν την απόδοση του 10ετούς σήμερα στο 1,32%, ενώ είχε υποχωρήσει πρόσφατα στο 0,90%, καθώς οι επενδυτές κατατάσσουν τους ελληνικούς τίτλους στα ομόλογα ευρωζώνης με συγκριτικά αυξημένο ρίσκο και προχωρούν σε περιορισμό των θέσεών τους.

Νωρίτερα, το Business Daily μετέδωσε:

Μετά τη μεγάλη «βουτιά» κάτω από τις 720 μονάδες, το Χρηματιστήριο αντιδρά, με τη βοήθεια και της μικρής βελτίωσης στους διεθνείς δείκτες, περιορίζοντας, λίγο πριν τις 14.00, τις απώλειες του Γενικού Δείκτη περίπου στο 4%.

Η βελτίωση των futures των αμερικανικών δεικτών, που πάντως εξακολουθούν να παραπέμπουν σε άνοιγμα των συναλλαγών με σημαντική πτώση (περίπου 1%) βοήθησε και τις ευρωπαϊκές αγορές να περιορίσουν τις απώλειές τους, δίνοντας μικρή «ανάσα» και στο ελληνικό Χρηματιστήριο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αλλάζει η τάση και μπορούμε να μιλήσουμε για ανάκαμψη.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε δύο φορές σήμερα κάτω από τις 720 μονάδες, αλλά αντέδρασε φθάνοντας και στις 744, ενώ γύρω στις 14.00 η πτώση «μαζευόταν» στο 4,1%, με Δείκτη να ισορροπεί στις 737 μονάδες, ενώ ο τζίρος των συναλλαγών, που προέρχεται κυρίως από μαζικές ρευστοποίησης από ξένα χαρτοφυλάκια, είναι και σήμερα υψηλός, πάνω από τα 90 εκατ. ευρώ. Βαρύτερες από το σύνολο της αγοράς είναι οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη, που χάνει περισσότερο από 5%.

Πάντως οι επενδυτές καλούνται να σταθμίζουν νέους κινδύνους για την Ελλάδα που είναι προς το παρόν πολύ δύσκολο να αποτιμηθούν, καθώς, εκτός από την εξέλιξη της επιδημίας του κοροναϊού, οι δραματικές εξελίξεις στην Συρία φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα.

Άνοιγμα με μεγάλη πτώση

Με νέα βύθιση ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση, με το Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει, στις 11.32, στις 718 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 6,5%. Οι πιέσεις ήταν αναμενόμενες μετά την μεγάλη πτώση της Νέας Υόρκης χθες -όπου οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν με απώλειες άνω του 4%- ενώ με μεγάλες απώλειες, άνω του 3%, άνοιξαν και οι ευρωπαϊκές αγορές. Σημειώνεται ότι τα συμβόλαια στη Wall Street αυτή την ώρα σημειώνουν απώλειες άνω του 1,7%.

 

Οι πιέσεις τροφοδοτούνται από τις ολοένα και αυξανόμενες ανησυχίες για τις επιπτώσεις της επιδημίας στην παγκόσμια οικονομία και το φάσμα παγκόσμιας ύφεσης.

Στην Αθήνα εντοπίστηκε και τέταρτο κρούσμα, ενώ εξετάζονται δεκάδες ακόμα ύποπτα περιστατικά και ήδη σημειώνονται αναταράξεις στην οικονομική ζωή και έντονη είναι η ανησυχία για τις επιπτώσεις στην οικονομία.

Πρόσθετη αβεβαιότητα για την Ελλάδα, δημιουργούν οι δραματικές εξελίξεις στην Συρία και ο κίνδυνος να βρεθεί η χώρα μπροστά σε ένα νέο μεγάλο κύμα προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών, εάν η Τουρκία εφαρμόσει την απόφαση να μην εμποδίζει τη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη.

Ο δείκτης των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση κατά -5,75%, ο δείκτης των τραπεζών κατά -8,95% ενώ κατά -6,36% υποχωρούν οι μετοχές μεσαίες κεφαλαιοποίησης.

Από τα υψηλά του περασμένου Ιανουαρίου, όταν ο Γενικός Δείκτης είχε κλείσει στις 24 Ιανουαρίου στις 948,64 μονάδες η πτώση της αγοράς διαμορφώνεται στο -23,7% ενώ οι απώλειες του δείκτη των τραπεζών από τα υψηλά 52 εβδομάδων ξεπερνούν το -35%.

Η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί κατά -7,62%, της Εθνικής Τράπεζας κατά -7,57%, της Eurobank κατά -7,74% ενώ κατά -11,08% υποχωρεί η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Μαύρη Παρασκευή στο Χρηματιστήριο έφερε η αναταραχή στις διεθνείς αγορές

Απώλειες σχεδόν 3 μονάδων με βίαιες ρευστοποιήσεις κυρίως τραπεζικών μετοχών στη χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων 16 μηνών. Βαριές απώλειες στα χρηματιστήρια λόγω των φόβων για σοβαρή επιβράδυνση σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυροί κραδασμοί στις αγορές, φόβοι για οικονομική επιβράδυνση

Ντόμινο ρευστοποιήσεων υπό τους φόβους για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας. Στη δίνη των πιέσεων και ο Γενικός Δείκτης, υποχωρεί κάτω από τις 1.450 μονάδες. Απώλειες 3% για τράπεζες και άνω του 2% για Coca Cola, ΔΕΗ και ΟΤΕ.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Κάλυψε τις απώλειες ο Γενικός Δείκτης με ηγετική παρουσία της Πειραιώς

Ανέβασαν ταχύτητα οι τράπεζες πριν το κλείσιμο, με την Πειραιώς να κερδίζει 3,18%, ενώ και η Coca Cola HBC ανέτρεψε το αρνητικό πρόσημο. Μόνο 0,25% η πτώση του Δείκτη, παρά την υποχώρηση στην Ευρώπη.