ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:27:34 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kyriakos Mitstotakis
Φωτο: Aris Oikonomou / SOOC

Το Βατερλό της καθημερινότητας, οι φιλοδοξίες Ξηρουχάκη και τα ακίνητα της ΓΑΙΑΟΣΕ

Η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τα προβλήματα και χάνει, η αναζήτηση υψηλής τραπεζικής θέσης από τον Ηλ. Ξηρουχάκη, ο σύμβουλος για τα ακίνητα της ΓΑΙΑΟΣΕ και οι αυγουστιάτικες διακοπές της στήλης.

Πληθωρισμός, άλμα τιμών στην ενεργεία, φιάσκο δίκης Καραϊβάζ, άρον άρον κλείσιμο της υπόθεσης των υποκλοπών. Άτιμο πράγμα η καθημερινότητα. Ένα πρόβλημα λύνεις (λέμε τώρα...), πέντε σκάνε την επόμενη. Σαν μια Λερναία Ύδρα. Αν υπάρχει κάτι για το οποίο όλοι έχουν να πουν μια καλή κουβέντα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η ψηφιοποίηση του Δημοσίου που έκανε τη ζωή μας ευκολότερη, γλιτώνοντάς μας από πολύ χαμένο χρόνο και ταλαιπωρία. Η ψηφιοποίηση του Δημοσίου δεν έγινε με τον κ. Περακάκη να πολεμά καθημερινά την γραφειοκρατία τρέχοντας από υπουργείο σε υπουργείο και από υπηρεσία σε υπηρεσία, λύνοντας τα προβλήματα της καθημερινότητας. Αντίθετα, κεντρικά συνέλαβε τη σημασία της ψηφιοποίησης των διαδικασιών του Δημοσίου, σχεδίασε και υλοποίησε εκ του μηδενός και, αφού έγιναν τα πρώτα βήματα, είδαμε όλοι στην πράξη τα αποτελέσματα και το λατρέψαμε, επέκτεινε την ψηφιοποίηση παντού. Κάνοντας πράγματα που λίγα χρόνια πριν θα έμοιαζαν αδιανόητα στην Ελλάδα.

-- Και αυτό ακριβώς είναι που λείπει σήμερα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη: ένα όραμα να βελτιώσει ένα τομέα σχεδιάζοντας και δημιουργώντας από το μηδέν. Αντ' αυτού ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει να δώσει μια μάχη με την καθημερινότητα, ουσιαστικά να τρέχει πίσω από τα προβλήματα, τα όποια ποτέ δεν τελειώνουν ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, χωρίς θεσμούς και χωρίς σοβαρή δημόσια διοίκηση.

-- Μια μάχη που δεν κερδίζεται, αντιθέτως έχει πολλές πιθανότητα να εξελιχθεί σε Βατερλό.


Το σκωτσέζικο ντους με τον πληθωρισμό

Και, για του λόγου το αληθές: σχεδόν πανηγυρικούς τόνους για τον πληθωρισμό είχε υιοθετήσει τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μέχρι που… τράκαρε με την πραγματικότητα των στατιστικών στοιχείων. Στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης τόνιζε ότι «στο πρώτο μέτωπο, της ακρίβειας, έχουμε ενθαρρυντικές ειδήσεις, βελτιωμένη εικόνα πληθωρισμού, μείωση τιμών στα σούπερ μάρκετ, τα μέτρα αρχίζουν και αποδίδουν». Την επόμενη ημέρα, όμως, ήλθε η ανακοίνωση της Eurostat, που έδινε αρκετά διαφορετική εικόνα. Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση για τον Ιούλιο, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα εκτινάχτηκε στο 3%, από 2,5% τον Ιούνιο, ενώ στην ευρωζώνη επιτάχυνε πολύ λιγότερο, από το 2,5% στο 2,6%. Μπορεί σε επίπεδο μηνιαίας μεταβολής η Ελλάδα να είχε πολύ καλή επίδοση (-0,4%), όμως και πάλι την άνοδο από το 2,5% στο 3% δύσκολα μπορεί κανείς να την παρουσιάσει ως «βελτιωμένη εικόνα πληθωρισμού». Η κυβέρνηση έχει, βέβαια, ορισμένα «ελαφρυντικά»: για παράδειγμα, οι τιμές στα τρόφιμα έχουν μπει σε καθοδική πορεία από το β’ τρίμηνο του έτους, ενώ και η άμεση παρέμβαση για τις τιμές του ρεύματος φαίνεται ότι θα επιτύχει τον στόχο της. Η δε αύξηση του Ιουλίου φαίνεται ότι έχει περισσότερη σχέση με τις ανατιμήσεις σε ξενοδοχεία και εστίαση στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, παρά με το καλάθι της νοικοκυράς. Καλά είναι τα «ελαφρυντικά», δεν παύει όμως να «γράφει» πολύ άσχημα η επιτάχυνση κατά μισή μονάδα.

-- Σε πολιτικό επίπεδο, αυτό το άλμα πληθωρισμού τον Ιούλιο έχει σημαντικά διδάγματα για την κυβέρνηση -αν θέλει να τα αντλήσει. Δουλειά της κυβέρνησης δεν είναι να προσπαθεί να «μανατζάρει» μέρα με τη μέρα τις τιμές στις αγορές. Όταν το κάνει, οι αγορές έχουν τρόπο να εκδικούνται. Δουλειά της κυβέρνησης είναι να διαμορφώνει όλες τις θεσμικές προϋποθέσεις για να λειτουργούν σωστά οι αγορές και ο ανταγωνισμός. Αυτή είναι μια δύσκολη και επίπονη προσπάθεια, που θέλει χρόνο και σοβαρότητα. Σίγουρα είναι πιο εύκολο να στήνεις επικοινωνιακά πανηγύρια σε κάθε μείωση του τιμάριθμου, αλλά αυτό έχει και τον κίνδυνο να γυρίσει μπούμερανγκ, όπως έδειξε πολύ καλά και το παράδειγμα με τον πληθωρισμό του Ιουλίου.

-- Πάντως, δεν έχει άδικο η κυβέρνηση να ανησυχεί για τον πληθωρισμό και τις πολιτικές του παρενέργειες. Αρκεί να πούμε ότι στην τελευταία έρευνα της ΕΚΤ για τις πληθωριστικές προσδοκίες, τα ελληνικά νοικοκυριά προέβλεπαν  κλιμάκωση του πληθωρισμού στο 9,9% (!), πρόβλεψη που κινείται προφανώς εκτός πραγματικότητας. Δείχνει, όμως, πόσο μεγάλη φοβία έχουν πλέον για την εξέλιξη των τιμών.


Οι φιλοδοξίες Ξηρουχάκη

Η αποτελεσματικότητα του ΤΧΣ στην υλοποίηση των placements των τραπεζικών μετοχών που είχε στο χαρτοφυλάκιό του και η μεγάλη επιτυχία των συναλλαγών αυτών, αλλά και το πρόσφατο deal Attica – Παγκρήτιας όπως είναι φυσικό έχουν ανεβάσει τις «μετοχές» του επικεφαλής του ΤΧΣ, Ηλία Ξηρουχακη. Και από εκεί που βρισκόταν στην απέξω, καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα προσπάθησε να καθυστερήσει τις αποκρατικοποιήσεις των τραπεζών προσβλέποντας στην επιμήκυνση της ζωής του Ταμείου και προκαλώντας εκνευρισμό στην κυβέρνηση, τώρα απολαμβάνει την αναγνώριση και προσβλέπει σε μια καλύτερη επόμενη ημέρα. Θυμίζουμε ότι το ΤΧΣ διανύει την τελευταία του περίοδο, καθώς οι τελευταίες του συμμετοχές θα περάσουν σύντομα στο Υπερταμείο, τερματίζοντας τον βίο του.

-- Έτσι, ήδη έχουν αρχίσει στελέχη του Ταμείου τις πρώτες επαφές αναζήτησης για την επόμενη ημέρα. Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι ο κ. Ξηρουχακης επιχείρησε μια διακριτική, πλην επίμονη,  πολιορκία της Εθνικής Τράπεζας με στόχο –τι άλλο;- να ενταχθεί στη διοικητική πυραμίδα της τράπεζας. Και μάλιστα ως νούμερο 2,  κάτω δηλαδή από τον επικεφαλής του ομίλου Παύλο Μυλωνά. Όπως μαθαίνουμε, άμεσα υπήρξαν αντιδράσεις, με τις πιο σφοδρές να εκδηλώνονται από στελέχη εκτός ΔΣ της τράπεζας.

-- Σημειώνουμε ότι η λογική των… φυτευτών στελεχών και των τοποθετήσεων ως ανταμοιβή παραείναι 90s και εντελώς εκτός εποχής και εκτός πλαισίων εταιρικής διακυβέρνησης.


Θησαυρός ακινήτων στη ΓΑΙΑΟΣΕ

Ότι το Δημόσιο δεν γνωρίζει εν έτει 2024 ποια είναι η ακίνητη περιουσία του είναι από μόνο του ένα παράδοξο. Ανάγκα και θεοί πείθονται όμως, αφού η αξιοποίηση των ακινήτων αναμένεται να φέρει σημαντικά έσοδα στα ταμεία. Έτσι, τα ακίνητα μπαίνουν στην πρώτη γραμμή και της σιδηροδρομικής μεταρρύθμισης, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για όποιον δεν το γνωρίζει, ο ελληνικός σιδηρόδρομος είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες εκτάσεων και ακινήτων. Για αυτό και η ΓΑΙΑΟΣΕ, που τυγχάνει να είναι και θυγατρική του Υπερταμείου, προσλαμβάνει τη Deloitte για να φτιάξει τον οδικό χάρτη της βέλτιστης αξιοποίησης σημαντικών ακινήτων που έχει στο διόλου αμελητέο χαρτοφυλάκιό της, αφού περιλαμβάνει πάνω από 4.500 ακίνητα και γεωτεμάχια έκτασης 100.000 στρεμμάτων. Η ίδια εταιρεία θα είναι και ο χρηματοοικονομικός της σύμβουλος ενόψει της δημιουργίας του «Νέου ΟΣΕ», στον οποίο θα περάσει το τροχαίο υλικό που σήμερα διαχειρίζεται η ΓΑΙΑΟΣΕ. Αθροιστικά οι δύο συμβάσεις ανέρχονται σε 45 χιλιάδες ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) κι έχουν τετράμηνη διάρκεια.


Η Μ. Λάτση και ο Φρεσκούλης

Την πρώτη του επένδυση στον χώρο των τροφίμων έκανε τo Latsco Family Office εξαγοράζοντας το 30% της εταιρείας Eurocatering A.E. (Φρεσκούλης). Τρεις ήταν οι παράγοντες που ώθησαν την Μαριάννα Λάτση να εισέλθει στην εταιρεία: Πρώτον, το δυνατό brand της Φρεσκούλης και η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του ιδιοκτήτη Χρ. Μαυρόπουλου. Δεύτερον, τα οφέλη που θα ακολουθήσουν μετά την ολοκλήρωση μεγάλου επενδυτικού προγράμματος στην εταιρεία, ύψους 15 εκατ. ευρώ. Και, τρίτον, η παραμονή του ΕOS Capital του Απόστολου Ταμβακάκη στη Φρεσκούλης, καθώς το fund προχώρησε σε μερική αποεπένδυση από την εταιρεία πουλώντας το 12,18% στη Latsco και διατηρώντας ποσοστό 19%.


Το fund - ρυθμιστής στην Epsilon NET

Σήμερα λήγει η δημόσια πρόταση της General Atlantic -μέσω της θυγατρικής της Ginger Digital- για το 100% της Epsilon NET. Μαζί με το αμερικάνικο private equity fund συμπράττουν ο βασικός μέτοχος της εταιρείας τεχνολογίας Γιάννης Μίχος που ελέγχει το 55,4%  και η Εθνική Τράπεζα που κατέχει 7,5%. Η Ginger Digital έχει ανακοινώσει επίσημα ότι έχει αποκτήσει ποσοστό 83,71% και απομένει ένα 6,29% για να »πιάσει» το 90% και να ξεκινήσει τις διαδικασίας απόσυρσης της μετοχής από το ΧΑ. Αυτό θα το γνωρίζουμε το απόγευμα όταν θα έχει λήξει η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης που έχει τίμημα 12 ευρώ ανά μετοχή. Το fund Barca ελέγχει το 7,03% της Epsilon Net και αν παραδώσει τις μετοχές του ο στόχος της δημόσιας πρότασης θα επιτευχθεί. Πληροφορίες για τι ακριβώς θα πράξει το fund Barca δεν υπάρχουν, αν και οι περισσότερες πιθανότητες είναι να μεταβιβάσει το ποσοστό του στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης. Υπάρχει βεβαίως και άλλη μια «δεξαμενή» μετοχών που αθροίζει 9,5% από ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές που και αυτοί το πιο πιθανό είναι να πουλήσουν της μετοχές τους στη λήξη της δημόσιας πρότασης.


Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ σε IDE και Theon

Επισκέψεις σε ελληνικές αμυντικές εταιρείες πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτρης Χούπης, συνοδευόμενος μάλιστα από τον Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ και τον Διευθυντή της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΓΕΕΘΑ για την Καινοτομία και την Αμυντική Τεχνολογία. Πρώτη επίσκεψη ήταν στην Intracom Defense (IDE), όπου παρουσιάστηκαν στον Αρχηγό οι δραστηριότητες της εταιρείας στην ανάπτυξη και παραγωγή συστημάτων εγχώριας τεχνολογίας, στους τομείς των επικοινωνιών, υβριδικών συστημάτων παροχής ισχύος, μη επανδρωμένων αεροχημάτων, καθώς και συστημάτων αεράμυνας. Η δεύτερη ήταν στη Theon όπου ο Α/ΓΕΕΘΑ έμαθε από κοντά για τις δραστηριότητες της εταιρείας στον σχεδιασμό και παραγωγή πρωτοποριακών συστημάτων νυχτερινής όρασης, θερμικής απεικόνισης και ηλεκτρο-οπτικών συστημάτων ISR για εφαρμογές άμυνας και ασφάλειας, ενώ παρουσιάστηκαν επίσης οι τεχνολογίες της SCYTALYS που συνδέονται με τα συστήματα της THEON, όπως το MIMS Ranger.

-- Πολύ θετική κίνηση από πλευράς του Αρχηγού, καθώς ο ίδιος μαζί με τον Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ και τον Διευθυντή της Διεύθυνσης του ΓΕΕΘΑ για την Καινοτομία, στο μέλλον θα πρέπει να εισηγηθούν και να αποφασίσουν για νέα εξοπλιστικά προγράμματα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Οπότε είναι καλό να γνωρίζουν από κοντά τις ελληνικές εταιρείες και τι αυτές παράγουν. Μήπως επιτέλους συνδεθούν οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων με την ελληνική αμυντική βιομηχανία και σταματήσουμε να αγοράζουμε «από το ράφι», όπως λέει και ο υπουργός Νίκος Δένδιας.


Η Lancom κερδίζει έδαφος

Η Lancom είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο των data center και είναι από τους μεγάλους κερδισμένους του “gold rush” των δεδομένων στην Ελλάδα. Το 2023 ο τζίρος της εταιρείας ανήλθε σε 5,13 εκατ. ευρώ, έναντι 3,28 εκατ. ευρώ το 2022, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 56,4%, ενώ οι επενδύσεις της μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ. Στις αρχές του 2025 η εταιρεία θα έχει ολοκληρώσει το data center που δημιουργεί στην Κρήτη, ενώ ετοιμάζεται να προχωρήσει και στην επόμενη φάση επέκτασης του Balkan Gate Thessaloniki. Η εταιρεία, που  προσφέρει εξειδικευμένες συνδυαστικές υπηρεσίες cloud, data center, telecoms και κυβερνοασφάλειας, έχει μπει «σφήνα» ανάμεσα στους κολοσσούς που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και αναπτύσσει γρήγορα τις δραστηριότητές της,, καθώς το ενδιαφέρον για διακίνηση και αποθήκευση δεδομένων εντείνεται.


Καλοκαιρινές διακοπές

Η στήλη θα απέχει από τα καθήκοντά της για τις επόμενες 4 εβδομάδες του Αυγούστου για τις πατροπαράδοτες θερινές διακοπές. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου. Καλό καλοκαίρι και όμορφες διακοπές!


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σπύρος Θεοδωρόπουλος
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η μαυρίλα επιστρέφει, βροχή ερωτήσεων στην Epsilon Net και ο Σπ. Θεοδωρόπουλος

Οι 100 ημέρες που μοιάζουν με χίλιες, το ρεκόρ απαισιοδοξίας των καταναλωτών, το «στρίμωγμα» της Epsilon Net από τους αναλυτές, οι μειώσεις τιμών από τον Σπ. Θεοδωρόπουλο, τα μπρος - πίσω με το market pass και οι ευκαιρίες στην Κορέα.
Kyriakos Mitsotakis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το σήμα Μητσοτάκη για τις έρευνες, η «εκεχειρία» στην Attica και ο Κουρμούσης στο ΤΧΣ

Τι θα ανακοινώσει σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης για τις έρευνες για ΦΑ και πετρελαίου, το «βρείτε τα» της ΤτΕ προς την Attica Bank και η απειλή άλλων μέτρων, το ΦΕΚ για την τοποθέτηση Φ. Κουρμούση στο ΤΧΣ, το ζωντάνεμα του ΧΑ, η «βύθιση» της Wall Street και το call της Intralot.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι βιαστικές αποκαλύψεις Πιτσιλή, η ανησυχία των ΠΑΕ και η ευκαιρία της Attica

Πώς η Attica Bank από πρόβλημα μετασχηματίζεται σε ευκαιρία, τα ερωτήματα για τον «Χάρτινο Δράκο«, η συγχρονική κολύμβηση της Λαγκάρντ, γιατί ανησυχούν τα αφεντικά των ΠΑΕ και το αίνιγμα των πυρομαχικών.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Σοσιαλμανία... Μητσοτάκη με γιατρούς, συμμαχία για το λάδι και τα φθηνά δάνεια

Η προειδοποίηση Μητσοτάκη για φύλλα πορείας σε ιδιώτες γιατρούς, οι δύο επενδυτές που μπήκαν στην αγορά του ελαιόλαδου, το μπόνους 5,3% στην ανάπτυξη από τα φθηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και το «βαρίδι» στην οικονομία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

«Όχι» της ΡΑΕΚ σε ΑΔΜΗΕ, ο «άρχοντας» Καραμανλής και το call option για Ελλάκτωρ

Τα χωρίς τέλος κυπριακά εμπόδια για τον ΑΔΜΗΕ, το «άρχοντες και αρχόμενοι» του Κ. Καραμανλή, η απάντηση Ντ. Μπακογιάννη στον Σαμαρά, οι διακρίσεις της Eurobank Research, συγκοινωνίες χωρίς λεφτά και η Λαγκάρντ «κόβει τα φτερά» των αγορών.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Συνέντευξη Μητσοτάκη, το ανακάτεμα στο ΠΑΣΟΚ και τι αναλαμβάνει ο Θ. Βαρβιτσιώτης

Ο πρωθυπουργός καθησυχάζει τις αγορές μέσω Bloomberg, η νέα σύγκρουση κορυφής στο ΠΑΣΟΚ, ο ρόλος που θα πάρει ο Θ. Βαρβιτσιώτης στο Μαξίμου, τι σχεδιάζει ο Καραμούζης για Doppler και η παράταση για την Αττική Οδό.