ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

«Πάγωσαν» οι προσδοκίες των ανθρώπων της αγοράς για την οικονομία

«Βουτιά» στους δείκτες Οικονομικής Συγκυρίας και Παραγωγικών Συντελεστών του ΣΕΣΜΑ. «Βαρίδια» η λειτουργία της Δικαιοσύνης, η αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση και οι ελλείψεις σε προσωπικό.

Επιδείνωση των μεσοπρόθεσμων προσδοκιών για την ελληνική οικονομία τους επόμενους 12 μήνες καταγράφει το δεύτερο τρίμηνο του 2024 ο Δείκτης Εμπιστοσύνης των Συμβούλων Μάνατζμεντ που δημιούργησε ο ΣΕΣΜΑ και λειτουργεί σαν παλμογράφος της πραγματικής οικονομίας, αφού αποτυπώνει τις εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας των διευθυντών και στελεχών των επιχειρήσεων συμβούλων μάνατζμεντ που έχουν καλή γνώση της αγοράς και η άποψή τους έχει ειδικό βάρος.

Ο Γενικός Δείκτης GRe+1, ο οποίος είναι ο μέσος των δεικτών Οικονομικής Συγκυρίας και Παραγωγικών Συντελεστών, διαμορφώθηκε σε 22,3% το δεύτερο τρίμηνο 2024, έναντι 29,9% το προηγούμενο. Η ετήσια κάμψη είναι πολύ μεγαλύτερη. Το δεύτερο τρίμηνο του 2023 ο σχετικός δείκτης είχε τιμή 42,6%. Η επιδείνωση των προσδοκιών οφείλεται σχεδόν εξ ίσου και στις δύο συνιστώσες του GRe+1, δηλαδή, τόσο στις εκτιμήσεις για τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, όσο και σε αυτές για τους παραγωγικούς συντελεστές.

Ειδικότερα, το πρώτο τρίμηνο του έτους η μέση διαφορά μεταξύ των ποσοστών «θετικών» και «αρνητικών» απαντήσεων για τις πέντε μεταβλητές του Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, ανεργία, ιδιωτικές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, εξαγωγές και ποσοστό μεταβολής του γενικού επιπέδου των τιμών) μειώθηκε σε 35,9%, από 50,9% στο τέλος του 2023. Το δε δεύτερο τρίμηνο υπήρξε νέα μεγάλη κάμψη του δείκτη στο 28,2%. Η επιδείνωση του τρίτου τριμήνου προέρχεται από όλες τις συνιστώσες του Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας, εκτός από την ανεργία, όπου επικράτησε μεγαλύτερη αισιοδοξία. 

Μεγαλύτερη ήταν η κάμψη της αισιοδοξίας στις προσδοκίες των συμβούλων μάνατζμεντ για την εξέλιξη των συντελεστών της παραγωγής κατά τους επόμενους 12 μήνες, δηλαδή των παραγόντων που εν τέλει προσδιορίζουν τον μακροχρόνιο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης. Ο μέσος όρος της διαφοράς «αισιοδοξίας» και «απαισιοδοξίας» για τις μεταβλητές του Δείκτη Παραγωγικών Συντελεστών (ανθρώπινο δυναμικό, συνθήκες χρηματοδότησης, δημόσιες υποδομές, επιχειρηματικότητα και θεσμικό πλαίσιο) μειώθηκε σε 16,4% το δεύτερο τρίμηνο, από 23,9% στο τέλος Μαρτίου. Ακόμα εντονότερη ήταν η κάμψη έναντι του δευτέρου τριμήνου του 2023 όταν η εν λόγω διαφορά ήταν 33,1%.

Η επιδείνωση των προσδοκιών αφορά όλες τις μεταβλητές εκτός από τις δημόσιες υποδομές όπου σημειώθηκε μικρή βελτίωση. Στην αποτελεσματικότητα του ανθρώπινου δυναμικού καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση της διαφοράς «θετικών» - «αρνητικών» απαντήσεων.

Οι ανασχετικοί παράγοντες στην επιχειρηματική δράση

Οι τρεις κυριότεροι ανασχετικοί παράγοντες στην επιχειρηματική δράση σχετίζονται με τις αδυναμίες του δημόσιου τομέα. Η λειτουργία της δικαιοσύνης εξακολούθησε να είναι ο πρώτος ανασχετικός παράγοντας και ακολουθεί η αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η παραγωγικότητα του δημοσίου στην παροχή βασικών υπηρεσιών. Ακολουθούν οι ελλείψεις σε προσωπικό και οι ασυνέχειες που παρατηρούνται στην κρατική λειτουργία.

Μετά το 2021 η ανησυχία για τις αδυναμίες που παρατηρούνται στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης έχει αυξηθεί σημαντικά και αποτελεί τον κυριότερο ανασχετικό παράγοντα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η αύξηση της σημασίας των ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό που καταγράφεται από το 2022 και εντεύθεν.

Η λειτουργία της δικαιοσύνης εξακολούθησε να είναι ο πρώτος ανασχετικός παράγοντας και ακολουθεί η αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η παραγωγικότητα του δημοσίου στην παροχή βασικών υπηρεσιών. Ακολουθούν οι ελλείψεις σε προσωπικό και οι ασυνέχειες που παρατηρούνται στην κρατική λειτουργία.

sesma

Σε συνέχεια του πρόσφατου κυβερνητικού ανασχηματισμού, η έρευνα κατέγραψε επίσης και τις απόψεις των συμβούλων μάνατζμεντ για τις προτεραιότητες που τέθηκαν από την κυβέρνηση για το επόμενο χρονικό διάστημα. Οι σύμβουλοι μάνατζμεντ θεωρούν ότι η πιο σημαντική προτεραιότητα είναι η αποτελεσματικότητα του κράτους με σκορ 4,54 σε κλίμακα Likert 1-5. Ακολουθεί η καλύτερη παιδεία με σκορ 4,43 και η καλύτερη υγεία με 4,26. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η καταπολέμηση της ακρίβειας, ενώ τέλος στην πέμπτη θέση βρίσκεται η αναδιάρθρωση του αγροτικού τομέα.

Η έρευνα για το β’ τρίμηνο 2024 πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των μελών του ΣΕΣΜΑ: ACCENTURE, BPM, BPN και LDK. Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ) αποτελεί τον επαγγελματικό συλλογικό φορέα των οργανωμένων εταιρειών συμβούλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, με 54 εταιρείες –μέλη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπεραποσβέσεις ζητεί τώρα η βιομηχανία: Κλειδί για αυξημένες επενδύσεις

Φοροαπαλλαγές και όχι επιδοτήσεις προτείνει ο ΣΕΒ για να καλυφθεί το επενδυτικό κενό. «Μύθος ότι η Ελλάδα δεν παράγει», λέει ο Σπ. Θεοδωρόπουλος. «Πλεονέκτημα η πολιτική σταθερότητα», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
budget
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πολιορκία» από δικαστές για 13ο - 14ο μισθό, «νάρκες» στον προϋπολογισμό

Ανοίγει πάλι η συζήτηση για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, παρότι έχει εκδοθεί απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Ποιες κρίσιμες δικαστικές αποφάσεις απειλούν τον κρατικό προϋπολογισμό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επαναφορά χρηματικών διευκολύνσεων από το ΜΤΠΥ σε δημοσίους υπαλλήλους

Το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), καταβάλλει μέρισμα, δηλαδή αποδίδει τις συσσωρευμένες αποταμιεύσεις από τις καταθέσεις των μετόχων, προσαυξημένες με τις αποδόσεις, που έχουν πραγματοποιηθεί.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Επιτροπή που εποπτεύει μια αγορά 36 δισ. ευρώ μόνο με 47 υπαλλήλους

Χρειάσθηκε 12 χρόνια η Επιτροπή Παιγνίων για να προσλάβει δικό της νομικό σύμβουλο. Ψάχνει ελεγκτές αλλά δεν έρχονται, γιατί οι αμοιβές τους υπολείπονται από άλλες υπηρεσίες. Χρειάζεται 120 εξειδικευμένα στελέχη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα επαγγέλματα του μέλλοντος και τα επαγγέλματα που θα... σβήσουν

Σαρωτικές αλλαγές φέρνουν στην αγορά εργασίας η Τεχνητή Νοημοσύνη και ο αυτοματισμός. Ποιες είναι οι δεξιότητες που πρέπει να αναδειχθούν για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα. Τι εκτιμούν Γ. Στουρνάρας και Άδ. Γεωργιάδης.