Η δυναμική εταιρική κερδοφορία, το μειωμένο πολιτικό και δημοσιονομικό ρίσκο, η αύξηση του ΑΕΠ και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι από τους βασικότερους παράγοντες που στήριξαν τις αποτιμήσεις στη λεωφόρο Αθηνών την τελευταία πενταετία, στέλνοντας στο «ταμείο» όσους πίστεψαν έμπρακτα σε επιλεγμένες μετοχές.
Το μέσο P/E δωδεκαμήνου της ελληνικής Αγοράς είναι για το σύνολό της μονοψήφιο, κάτι που ενισχύει τη σχολή σκέψης του «όχι ακριβού» ΧΑ, σε discount συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκά και διεθνή Χρηματιστήρια και άρα με περαιτέρω προοπτικές ανατίμησης.
Ζητούμενα παραμένουν η έγκαιρη υλοποίηση των απαιτούμενων διαρθρωτικών και φιλοεπενδυτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα τονώσουν τους ρυθμούς της εγχώριας οικονομικής ανάπτυξης και θα προσελκύσουν ξένους επενδυτές στην ελληνική Κεφαλαιαγορά, καθώς και η επιβεβαίωση των προβλέψεων περί διατηρήσιμης αυξημένης εταιρικής κερδοφορίας των εισηγμένων στη φετινή χρήση. Σε αντίθετη περίπτωση, οποιαδήποτε μακροοικονομική αστοχία ή καθοδική αναθεώρηση των κλαδικών και εταιρικών outlook, θα σημάνει συναγερμό για τους μετόχους, θεσμικούς, insiders και «μικρούς».
Σαν να μην έφταναν τα εγχώρια ζητήματα, το διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον - έχουμε κουραστεί να το επαναλαμβάνουμε - χαρακτηρίζεται από έντονη αβεβαιότητα και χωρίς να διαφαίνεται «φως στο τούνελ», ενώ η Γηραιά Ήπειρος βρίσκεται σε κρίσιμη πολιτική καμπή. Χθες πραγματοποιήθηκε ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Στον απόηχο των αποτελεσμάτων, οι επενδυτές θα… «μιλήσουν» με τις μετεκλογικές τους αγοραπωλησίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μεταβλητότητα, τις «ρηχές» αγορές και τους «αδύναμους κρίκους».
Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ «πανηγυρίζουν» τα νέα ιστορικά υψηλά σε S&P 500 και Nasdaq, παρά την όποια… αμηχανία θα έπρεπε ίσως να προκαλεί στη Wall Street το προεδρικό εκλογικό «ντούο» του Νοεμβρίου. Η αγορά αμερικάνικων κρατικών ομολόγων, με την εδώ και καιρό αντεστραμμένη χρονική καμπύλη αποδόσεων, «μιλάει» εύγλωττα περί επικείμενης ύφεσης αλλά μάλλον κανείς δεν θέλει να την ακούσει…
Κλείνοντας με το «δικό μας» Χ.Α., δεδομένων και των τελευταίων συνεδριάσεων που «τέσταραν» για τα καλά το επίπεδο-κλειδί των 1.400 μονάδων, διαγραμματικές στηρίξεις μπορούν να εντοπιστούν στις 1.407 και 1.395 μονάδες, προτού αρχίσουμε να προσανατολιζόμαστε προς την διαγραμματικώς σπουδαία περιοχή των 1.350, ενώ πιθανές αντιστάσεις πριν το ορόσημο των 1.500 υπάρχουν στις 1.450 και 1.472 μονάδες του Γενικού Δείκτη.
* ο Πέτρος Στεριώτης είναι πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, μέλος της βρετανικής Society of Technical Analysts.
Αποποίηση ευθύνης: Tο άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί πρόταση αγοράς, πώλησης ή διακράτησης οιουδήποτε χρηματιστηριακώς διαπραγματευόμενου προϊόντος.