ΓΔ: 1391.54 0.50% Τζίρος: 45.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:07:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

Άντεξαν τα ομόλογα στη νέα θύελλα: Πού στοιχηματίζουν οι επενδυτές

Γύρω στο 3,6% έχει σταθεροποιηθεί η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, παρά την αναταραχή στην ευρωζώνη. Μακροπρόθεσμο στοίχημα η σύγκλιση με την Πορτογαλία. Υψηλή συνολική απόδοση σε βάθος πενταετίας.

Αξιοσημείωτη σταθερότητα έδειξαν τα ελληνικά ομόλογα στη νέα αναταραχή που ξέσπασε στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων μετά τις ευρωεκλογές και η οποία έδειξε χθες ότι εκτονώνεται, αν και η αβεβαιότητα θα είναι έντονη, τουλάχιστον ως τις γαλλικές βουλευτικές εκλογές. Όπως σημειώνουν αναλυτές, οι επενδυτές δεν δείχνουν διάθεση εξόδου από τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους, διαβλέποντας ότι οι αποδόσεις έχουν μεγάλα περιθώρια να μειωθούν περαιτέρω, συγκλίνοντας με τις αντίστοιχες των πορτογαλικών.

Στις ημέρες που πέρασαν μετά το σοκ των ευρωεκλογών, δηλαδή κυρίως της συντριβής του κόμματος του Μακρόν από το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν, που έφερε και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, τα ελληνικά ομόλογα καθόλου δεν θύμιζαν άλλες εποχές ακραίων διακυμάνσεων με απότομα «αδειάσματα» από επενδυτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ύστερα από μια πρόσκαιρη άνοδο στο 3,8%, την περασμένη Τρίτη, στη συνέχεια η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε πέριξ του 3,6%, περίπου στα επίπεδα όπου βρισκόταν και πριν τις ευρωεκλογές, παρουσιάζοντας... βαρετές καθημερινές διακυμάνσεις. Χθες διαμορφώθηκε στο 3,645%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ, με μια ασήμαντη ημερήσια αύξηση κατά μία μονάδα βάσης.

Όπως σημειώνουν αναλυτές, η εξαιρετική συμπεριφορά των ελληνικών ομολόγων ακόμη και σε συνθήκες αναταραχής στην ευρωπαϊκή αγορά αντανακλά την αισιοδοξία των επενδυτών, που δεν είναι πια κυρίως hedge funds, όπως στην εποχή της κρίσης, αλλά σοβαρά θεσμικά και τραπεζικά χαρτοφυλάκια, ότι οι ελληνικοί τίτλοι αποτελούν ένα στοίχημα μακράς διάρκειας που θα συνεχίσει να φέρνει υψηλές αποδόσεις.

Άλλωστε, όσοι «πόνταραν» στα ελληνικά ομόλογα την τελευταία πενταετία, μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα τρία διαδοχικά προγράμματα διάσωσης, είχαν συνολικές αποδόσεις (total return) πολύ καλύτερες από τις αντίστοιχες άλλων συγκρίσιμων τίτλων της ευρωζώνης. Η ετησιοποιημένη συνολική απόδοση του δείκτη ελληνικών ομολόγων της S&P την τελευταία πενταετία είναι 1,37%, πολύ υψηλότερη από την αντίστοιχη των ιταλικών τίτλων (0,39%), ενώ τα πορτογαλικά ομόλογα είχαν αρνητική απόδοση -1,47% και τα γαλλικά ακόμη μεγαλύτερη, -3,12%.

Το εύλογο στοίχημα των επενδυτών είναι ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε μια ανατιμολόγηση των ελληνικών τίτλων, με τις αποδόσεις τους να προσεγγίζουν τις αντίστοιχες των πορτογαλικών. Σήμερα, η απόδοση των ελληνικών 10ετών ενσωματώνει ένα «καπέλο» της τάξεως του 0,5% έναντι των αντίστοιχων πορτογαλικών τίτλων και όλα δείχνουν ότι μακροπρόθεσμα αυτή η διαφορά θα πρέπει να καλυφθεί.

Δύο παράγοντες δικαιολογούν αυτή την αισιοδοξία, σε βραχυχρόνιο και μακροχρόνιο ορίζοντα:

  • Η Ελλάδα βρίσκεται στο πρώτο σκαλοπάτι της επενδυτικής κατηγορίας και αναμένεται ότι θα βρεθεί μπροστά σε μια πορεία ανόδου προς το "A", το οποίο είχε κατακτήσει πριν το ξέσπασμα της μεγάλης κρίσης. Η πρόσφατη αναβάθμιση - έκπληξη της Eurobank από τη Moody's ερμηνεύεται από πολλούς ως ένας προάγγελος ανόδου της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα τον Σεπτέμβριο και από τον τελευταίο μεγάλο οίκο που δίσταζε ως τώρα να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση.
  • Τα δημοσιονομικά στοιχεία παραμένουν ικανοποιητικά, όπως έδειξε και η εκτέλεση του προϋπολογισμού στο πεντάμηνο, ενώ τα επόμενα χρόνια η κυβέρνηση έχει δείξει αποφασιστικότητα να τηρήσει τη δέσμευσή της για πλεονάσματα άνω του 2% του ΑΕΠ, που θεωρούνται συμβατά με τη βιωσιμότητα του χρέους. Σε ό,τι αφορά την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, φαίνεται ότι δεν θα υπάρξουν δυσκολίες. Αντίθετα, έχουν ήδη καλυφθεί στον μεγαλύτερο βαθμό ήδη για το 2024, ενώ το μεγάλο «μαξιλάρι» ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου επιτρέπει να αρχίσει το φθινόπωρο η συζήτηση με τους Ευρωπαίους για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων του επίσημου τομέα, συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ.

Το χρηματιστήριο δεν ακολούθησε την Ευρώπη

Σε ό,τι αφορά το χρηματιστήριο, στη χθεσινή συνεδρίαση δεν κατάφερε να ακολουθήσει την ανοδική αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών. Αν και προσπάθησε στην αρχή να κινηθεί ανοδικά, η αγορά έκλεισε οριακές απώλειες ύστερα από εναλλαγές προσήμων του Γενικού Δείκτη.

Αρχικά ο Γενικός Δείκτης έφτασε έως τις 1.419,49 μονάδες, όταν ενισχυόταν σε ποσοστό 0,89%, όμως τελικώς δεν μπόρεσε να κρατήσει αυτά τα επίπεδα και ήδη τρεις ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης είχε κατέλθει στο χαμηλό των 1.395,06 μονάδων, όταν υποχωρούσε κατά 0,84%. Τελικά, με κάποιες αγορές σε ορισμένα blue chips αλλά και με τη μείωση των πιέσεων στις τράπεζες, ο Γ.Δ. κατάφερε και κράτησε το όριο ψυχολογίας των 1.400 μονάδων, κλείνοντας στις 1.404,11 μονάδες (-0,20%).

Το χθεσινό κλείσιμο είναι νέα χαμηλά δύο μηνών, ή 37 συνεδριάσεων, καθώς το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο είχε καταγραφεί στις 19 Απριλίου στις 1.392,62 μονάδες. Ο FTSE 25 έφτασε να κερδίζει 0,98% και να χάνει 0,90%, όμως τελικώς έκλεισε με απώλειες 0,17%, ενώ ο Mid Cap έφτασε να ενισχύεται έως 0,77% και να υποχωρεί έως 1,42%, κλείνοντας στο τέλος με οριακή πτώση 0,01% στις 2.251,94 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έφτασε να κερδίζει 1,17% και να υποχωρεί έως 2,10%, για να κλείσει στο τέλος με πτώση 1,03% στις 1.228,06 μονάδες.

Στον χώρο του Large Cap ξεχώρισε θετικά η Lamda Development με άνοδο 3,38%, λαμβάνοντας ώθηση από τη συμφωνία με τον εφοπλιστή Γ. Προκοπίου για την απόκτηση του 2% των μετοχών της εισηγμένης. Κέρδη 1,64% και 1,48% είχαν οι Jumbo και Metlen αντίστοιχα, ενώ απώλειες 2,36% είχε η Τιτάν και 2,33% η Πειραιώς, με τις Aegean Airlines και Alpha Bank να χάνουν άνω του 1%. Στον Mid Cap η Intrakat, μετά από σειρά πτωτικών συνεδριάσεων, αντέδρασε ανακτώντας τα 5 ευρώ με κλείσιμο στα 5,08 ευρώ και άνοδο 2,83%, ενώ στο σύνολο της αγοράς 56 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 64 με πτώση.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην αγορά, ο CEO της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, Ηλίας Ζαχαράκης σημειώνει πως «η πτωτική κίνηση της προηγούμενης εβδομάδας και ακόμα περισσότερο αν συνεχιστεί και στην τρέχουσα εβδομάδα, θα αναγκάσει αρκετά long χαρτοφυλάκια Παραγώγων να κλείσουν θέσεις, μιας και τα margin σε τόσο γρήγορες κινήσεις κάνουν την εμφάνισή τους. Φυσικά είναι δύσκολο να μπορέσουν να μετακυλήσουν το σύνολο των θέσεων, κάτι που τους αναγκάζει να κλείσουν και δύσκολα να μπορέσουν να τις ξαναπάρουν άμεσα, το επόμενο διάστημα».

Ο χρηματιστής τονίζει πως «η αγορά έρχεται με σημαντικά κέρδη από το χαμηλό του περασμένου Οκτωβρίου, οπότε δεν είναι παράλογο να προβληματίζεται τους τρεις τελευταίους μήνες και μάλιστα γύρω από ένα τόσο σημαντικό επίπεδο όσο η ζώνη των 1.400 μονάδων. Να θυμίσουμε ότι όταν αυτό το επίπεδο χάθηκε πτωτικά την περίοδο 2010 – 2011, η αγορά κατέρρευσε κάτω από τις 500 μονάδες και μάλιστα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Μέχρι σήμερα το Χ.Α. κινείται ομαλά χωρίς υπερβολές, φτιάχνοντας επίπεδα, κάτι που θα βοηθήσει στην συνέχεια, αν καταφέρει να κάνει μία σημαντική βάση εδώ και να ετοιμαστεί να αλλάξει επίπεδο. Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο σημαντικό χαμηλό ήταν στις 1.357 μονάδες και καταγράφηκε τον Απρίλιο. Αν χαθεί το “χάσμα” των 1.399 – 1.395 μονάδων,  δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς την πολύ σημαντική εβδομαδιαία ζώνη των 1.360 μονάδων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

«Ποταμός» 3,4 δισ. σε ομόλογα και ΧΑ, έρχονται νέα κύματα κεφαλαίων

Μόνο το πρώτο τετράμηνο και πριν οριστικοποιηθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης, οι ξένοι τοποθέτησαν κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ. Η αναβάθμιση, η είσοδος σε διεθνείς δείκτες και οι επόμενες εισροές.
ΑΓΟΡΕΣ

Αγοράζουν μετοχές οι ασφαλιστικές αλλά όχι στο ελληνικό χρηματιστήριο

Το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι ασφαλιστικές εταιρείες αύξησαν κατά 108 εκατ. τις θέσεις τους σε μετοχές, αλλά τοποθέτησαν μόνο 5 εκατ. σε ελληνικούς τίτλους. Γιατί αποφεύγουν το ΧΑ και πότε θα αλλάξουν στάση.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Το αίνιγμα με τα κεφάλαια των Ελλήνων: Δισεκατομμύρια ψάχνουν απόδοση

Το διάλειμμα στην άνοδο του Χρηματιστηρίου με αφορμή την ΑΜΚ της Alpha Bank και η έντονη κινητικότητα κεφαλαίων από Έλληνες ιδιώτες επενδυτές. Φυγή από τις προθεσμιακές, στροφή σε μετοχές, εταιρικά ομόλογα, αμοιβαία. Τι δείχνουν τα στοιχεία.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Κλόνισε το χρηματιστήριο ο Πούτιν, έμειναν ψύχραιμες οι διεθνείς αγορές

Μεγάλη πτώση στην Αθήνα, μικρή στην Ευρώπη, άνοδος στη Wall Street. Κάτω από κρίσιμα τεχνικά όρια ο Γενικός Δείκτης, «χρωστάει» ανοδική αντίδραση. Ανθεκτικά τα ελληνικά ομόλογα. Πώς αξιολογείται το γεωπολιτικό ρίσκο.
ΑΓΟΡΕΣ

Το πολιτικό ρίσκο επιστρέφει στο ΧΑ, ψύχραιμη η αντίδραση των επενδυτών

Προβληματισμός, αλλά όχι πανικός μετά τη διαγραφή Σαμαρά. Αποκλείει κατηγορηματικά τις εκλογές ο πρωθυπουργός. Οι εκτιμήσεις ξένων αναλυτών και τα ευνοϊκά στοιχεία που υποστηρίζουν την αγορά.
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα πονταρίσματα σε τραπεζικές μετοχές: Δέλεαρ οι μερισματικές αποδόσεις

Σε διψήφιες μερισματικές αποδόσεις θα φθάσουν οι τράπεζες με τη γρήγορη απόσβεση του DTC, αλλάζουν οι επενδυτικές αξιολογήσεις. Εμπόδιο για την ανάκαμψη της αγοράς το βαρύ κλίμα στην Ευρώπη.