Το πιο ισχυρό διήμερο όχι μόνο του 2024, αλλά των τελευταίων έξι μηνών, από τον περασμένο Οκτώβριο, είχε Δευτέρα και Τρίτη το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κερδίζει 3,96%, τον Large Cap +4,51% και τον τραπεζικό δείκτη +6,58%, επιβεβαιώνοντας ότι ο κύριος καταλύτης ήταν η απρόσμενη αναβάθμιση του outlook της ελληνικής οικονομίας από τον ισχυρό οίκο Standard and Poor's το βράδυ της Παρασκευής.
Ήταν τότε που και πάλι λόγω του γεωπολιτικού ρίσκου (επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7/10) το Χ.Α. είχε εκπέσει στο χαμηλό των 1.105,15 μονάδων, όμως στις επόμενες δύο συνεδριάσεις ενισχύθηκε κατά 4,19% και 1,55% αντίστοιχα. Στην τωρινή συγκυρία, η αγορά βυθίστηκε την περασμένη εβδομάδα έως το χαμηλό των 1.357,03 μονάδων, όμως με συνοπτικές διαδικασίες κερδίζει έκτοτε 90 μονάδες ή ποσοστό 6,67%.
Αν η αντίδραση των τριών συνεδριάσεων της περασμένης εβδομάδας οφειλόταν πρωτίστως στην υποχώρηση του γεωπολιτικού ρίσκου και είχε και τεχνικής μορφής στοιχεία, το διήμερο ανόδου αυτής της εβδομάδας, οφείλεται στην αναβάθμιση από τον οίκο S&P που ήταν εκτός προγράμματος. Αυτή η κίνηση του οίκου έδωσε την έξτρα δύναμη που χρειαζόταν η αγορά να σπάσει το ρεκόρ 13 ετών.
Η κίνηση των διεθνών αγορών αλλά και του ελληνικού χρηματιστηρίου απέδειξε ότι οι πρόσφατοι γεωπολιτικοί κλυδωνισμοί λειτούργησαν απλώς ως αφορμή για διόρθωση και σε καμιά περίπτωση δεν ανακόπτουν το ανοδικό momentum. Όπως έχουν δείξει εδώ και έξι – εφτά χρόνια οι αγορές, πλέον έχουν προσαρμοστεί στους καιρούς και έχουν εξοικειωθεί πλήρως με τη νέα πραγματικότητα των επιμέρους πολεμικών συγκρούσεων και των διαφόρων κρίσεων, μικρών ή μεγάλων, όπως έκαναν στο πρόσφατο παρελθόν (οικονομικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας το ‘18, Covid-19 το ‘20, εισβολή στην Ουκρανία το ‘22, ενεργειακή κρίση κ.α.).
Οι αγορές πλέον εστιάζουν στη μεγάλη εικόνα που είναι η πολιτική επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, οι πορείες των ισχυρών οικονομιών και φυσικά τα θεμελιώδη των ηγετικών εισηγμένων εταιρειών και πρωτίστως από τον χώρο της τεχνολογίας που δημοσιεύουν αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ.
Σε ό,τι αφορά το Χ.Α., η δυναμική που ανέπτυξε το τελευταίο πενθήμερο αλλά ειδικά στις δύο έως τώρα συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας είναι αξιοσημείωτη, αιφνιδιάζοντας ευχάριστα αναλυτές, επαγγελματίες των αγορών και επενδυτές, αρκετοί εκ των οποίων «έχασαν» αυτό το απρόβλεπτο ράλι.
Η απρόσμενη αναβάθμιση της προοπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από σταθερή σε θετική από την Standard and Poor's ήρθε να καταδείξει περίτρανα ότι –ασχέτως με την εγχώρια μιζέρια και πολιτική τοξικότητα- οίκοι παγκοσμίου κύρους, «διαβάζουν» διαφορετικά τις εξελίξεις αναφορικά με την πορεία της Ελλάδας, εστιάζοντας στη μεγάλη εικόνα.
Αυτός είναι και ο λόγος που ένα σημαντικό κομμάτι των εγχώριων επενδυτών, ιδιωτών αλλά και των λίγων θεσμικών, έχει χάσει το μεγαλύτερο κομμάτι του ράλι της αγοράς, με τους ξένους να κάνουν πάρτι, καθώς, θυμίζουμε, το 2024 είναι το τέταρτο διαδοχικό έτος ανόδου της αγοράς, ενώ πέρυσι είχε δώσει ράλι +39% και πλασαρίστηκε μέσα στις κορυφαίες παγκόσμια.
Τα ελληνικά assets στο προσκήνιο, θετικές ειδήσεις στην αγορά
Παράλληλα, στην ευρύτερη αγορά λαμβάνει χώρα ένα κρεσέντο θετικών εξελίξεων, κάποιες εκ των οποίων συνδέονται με την κίνηση της S&P την Παρασκευή. Όπως ανακοινώθηκε χθες, το Ελληνικό Δημόσιο βγαίνει εκ νέου με 30ετές ομόλογο στις αγορές εξουσιοδοτώντας μεγάλους επενδυτικούς οίκους του εξωτερικού να «τρέξουν» τις διαδικασίες, ενώ η τράπεζα Eurobank έσπευσε να εκμεταλλευτεί το momentum για τα ελληνικά assets, βγαίνοντας στις αγορές χθες με νέο 7ετές ομόλογο με την απόδοση να υποχωρεί στο 5% και το κουπόνι στο 4,875%, ζητώντας 650 εκατ. ευρώ με τις προσφορές να φτάνουν τα 1,475 εκατ. ευρώ.
Επίσης, όπως ανέφερε χθες το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δύο πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, η Ελλάδα σχεδιάζει την πρόωρη αποπληρωμή έως και 5 δισ. ευρώ, δανείων προς τις χώρες της ευρωζώνης. Ένας αξιωματούχος που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσε στο πρακτορείο ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποπληρώσει μεταξύ 2,5 και 5 δισ. ευρώ στις χώρες της ευρωζώνης, «πιθανότατα το δεύτερο εξάμηνο του έτους». Πρόσθεσε ακόμη ότι αυτή η κίνηση θα βοηθήσει τη χώρα να δημιουργήσει χώρο για περισσότερες εκδόσεις ομολόγων χωρίς να αυξήσει το χρέος της, ενώ θα ενισχύσει τη ρευστότητα στη «ρηχή» ελληνική αγορά ομολόγων. Ένας δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε το ποσό και το χρονοδιάγραμμα. Αυτή η κίνηση ασφαλώς ενισχύει την αυτοπεποίθηση της χώρας αλλά και το status της στις διεθνείς αγορές.
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι εξαιρετικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από τις εισηγμένες, (χθες ήταν η σειρά της Intrakat για πολύ καλά μεγέθη) με το 2023 να οδεύει να καταστεί η κορυφαία χρήση στην ιστορία για τις εισηγμένες, ενώ υπάρχει κινητικότητα για νέα deals, είτε στην ενέργεια ή σε άλλους κλάδους, ύστερα από τα πρόσφατα που ανακοινώθηκαν μεταξύ της ΔΕΗ και των ομίλων Mytilineos και Intrakat.
Χθες λοιπόν ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.447,82 μονάδες με άνοδο 1,93% που ήταν και το υψηλό ημέρας, ενώ εντυπωσιακά αυξημένος ήταν ο τζίρος που ανήλθε στις 161,4 εκατ. ευρώ, μεγάλο τμήμα του οποίου έγινε στις δημοπρασίες όπου έγιναν σημαντικές κινήσεις στις τράπεζες. Για το Γ.Δ. είναι νέο ρεκόρ 13 ετών, καθώς υψηλότερα είχε να βρεθεί από τις 15 Απριλίου 2011, όταν είχε κλείσει στις 1.469,03 μονάδες.
Η υπέρβαση θα πρέπει να επιβεβαιωθεί σε δύο – τρεις συνεδριάσεις και να μην υπάρξει μεγάλη πτωτική παλινδρόμηση, αν και είμαστε σε υπεραγορασμένα επίπεδα. Οι τράπεζες είχαν καταλυτική συνδρομή, καθώς μετά το +2,99% της Δευτέρας χθες «κλείδωσαν» στο +3,48% και στο υψηλό ημέρας, κάνοντας τζίρο 75,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν το 50% του συνόλου.
Ζαχαράκης: Το Χ.Α. ενεργοποίησε τον σχηματισμό για τις 1.500 μονάδες
Όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, Ηλίας Ζαχαράκης, «στην εβδομαδιαία ανάλυση εικάσαμε ότι η αγορά θα κινηθεί επιθετικά ανοδικά και θα αναγκάσει πολλούς να αγοράσουν. Οι περισσότεροι προσπάθησαν να συγκρίνουν την Ελλάδα με τα υπόλοιπα χρηματιστήρια, με αποτέλεσμα να χάσουν την τελευταία ανοδική κίνηση του Χ.Α. Έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν χρειάζεται να μπαίνουμε σε αυτή την διαδικασία. Σήμερα (σ.σ. χθες) η Αγορά ενεργοποίησε σχηματισμό που στοχεύει στην ζώνη των 1.500 μονάδων. Στο Intraday είμαστε σε “υπεραγορά” και τις επόμενες συνεδριάσεις πιθανότατα να βρούμε καλύτερες τιμές εισόδου. Μέχρι προχτές υπήρχε γκρίνια για την συμπεριφορά της ελληνικής αγοράς. Σήμερα (σ.σ. χθες) το Χ.Α. μας τίμησε με νέο ρεκόρ 13 ετών».