ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Νέους καταλύτες θα ψάξει το χρηματιστήριο, προβληματίζει το πολιτικό ρίσκο

Σημάδια κόπωσης στην αγορά μετά το +10% του α' τριμήνου. Τον Απρίλιο θα κριθεί ποιες μετοχές θα φύγουν ή θα εισαχθούν στον FTSE 25, ενώ το πολιτικό ρίσκο δείχνει να μπαίνει ξανά στην εξίσωση της αγοράς.

Έχοντας «προίκα» το +10% του πρώτου τριμήνου, με σημαντική αύξηση του βάθους, καθώς οι μέσες συναλλαγές ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ φέτος, με τα deals και τις μετοχικές ανακατατάξεις στην πληροφορική και στην ενέργεια να προχωρούν, έχοντας παράλληλα διορθώσει επαρκώς κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, το ελληνικό χρηματιστήριο μπαίνει από διαφορετική αφετηρία στον Απρίλιο και στο δεύτερο τρίμηνο.

Με τις διεθνείς αγορές σε διαρκή ιστορικά υψηλά, οι οποίες έχουν κάνει ένα από τα καλύτερα ξεκινήματα των τελευταίων πολλών ετών, το Χ.Α. θα αναζητήσει τους νέους καταλύτες κατά τη διάρκεια του Απριλίου, που αφενός θα του επιτρέψουν να δικαιολογήσει τις αποτιμήσεις και το ράλι αρκετών μετοχών, αφετέρου θα του δώσουν τα εναύσματα και τις αφορμές για να βρει τα επόμενα… πουλέν.

Η φετινή χρονιά, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών και χρηματιστών, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Merit Χρηματιστηριακή Λεωνίδας Παπακωνσταντίνου, θα είναι χρονιά μετοχών και όχι δεικτών, κάτι που έχει επιβεβαιωθεί έως τώρα στο πρώτο τρίμηνο, όπου καταγράφηκε ένα ενδιαφέρον ξεδιάλυμα, με πολλές και σημαντικές ποιοτικές διαφοροποιήσεις, σε όλο το φάσμα των αποτιμήσεων.

Τόσο τον Μάρτιο όσο και το πρώτο τρίμηνο υπήρξαν περιπτώσεις μετοχών που έδειξαν… κορεσμένη συμπεριφορά, αλλά και περιπτώσεις μετοχών που είχαν μείνει πίσω την περασμένη χρονιά, οπότε φέτος κάνουν κούρσα, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις τις Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, HelleniQ Energy, Motor Oil, Coca Cola HBC κ.α. Επίσης, υπάρχουν μετοχές που μολονότι είχαν «τρέξει» την προηγούμενη χρονιά, όπως Τιτάν, Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Aegean Airlines, Entersoft, Intrakat, εντούτοις έχουν καλή εικόνα και φέτος, με κέρδη από 10% και άνω.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν 16 μετοχές του Large Cap που έχουν υποαποδώσει έναντι του Γενικού Δείκτη της αγοράς το πρώτο τρίμηνο, ενώ στον Mid Cap μόνο πέντε από τις είκοσι μετοχές έχουν απόδοση καλύτερη του κεντρικού δείκτη, που σημαίνει ότι 15 μετοχές έχουν υστερήσει και μάλιστα ορισμένες αρκετά.

Η φετινή χρονιά πιθανότατα δεν θα έχει τις «φανταχτερές» περυσινές αποδόσεις, όμως – όπως δείχνουν έως τώρα τα πράγματα – μπορεί να έχει αποδόσεις που σε καμιά άλλη επένδυση δεν μπορούν να βρεθούν. Από την άλλη πλευρά, το μήνα Απρίλιο θα λάβει χώρα η ενδιαφέρουσα μάχη για το ποια ή ποιες μετοχές θα αποχωρήσουν από τον FTSE 25 αλλά και ποιες από τον Mid Cap θα προαχθούν στο μεγάλο δείκτη.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί περαιτέρω η –έως τώρα εξαιρετική– εικόνα των αποτελεσμάτων χρήσης 2023, που επίσης θα είναι ένας κυρίαρχος μπούσουλας για τις αποτιμήσεις, αλλά και τις δυνατότητες περαιτέρω ανόδου των μετοχών.

Τα Τέμπη και το πολιτικό ρίσκο 

Φυσικά, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συμπεριφορά της αγοράς αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις, ύστερα από τις παραιτήσεις δύο κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα, αλλά και τη διαρκή φόρτιση του κλίματος αναφορικά με το δυστύχημα των Τεμπών, που ένα χρόνο μετά, δείχνει να καθίσταται ίσως το κορυφαίο ζήτημα (πλήγμα) που έχει αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στα περίπου πέντε χρόνια που κυβερνά.

Η υποτίμηση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος από την πλευρά της κυβέρνησης, που εσφαλμένα πίστεψε ότι το «ξέπλυνε» ή.. τακτοποίησε η διαφορά των 21 μονάδων στις εκλογές του Ιουνίου 2023, γυρίζει μπούμερανγκ και υποσκάπτει την κοινωνική αποδοχή της κυβέρνησης και τα ποσοστά της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις. Πλέον, οι ευρωεκλογές σε εβδομήντα ημέρες λαμβάνουν χαρακτήρα… δημοψηφίσματος για τα Τέμπη.

Ασχέτως αν δεν αμφισβητείται η κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος, θυμίζουμε πως η αγορά είναι ευαίσθητη στις πολιτικές εξελίξεις και στην όποια εσωστρέφεια. Οι επενδυτές αναμένεται να εστιάσουν σε πιθανές ενδείξεις πολιτικής αποδυνάμωσης της κυβέρνησης, που θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς τις οικονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ζαχαράκης: Μετά το +30% από τον Οκτώβριο, χρειάζονται ανάσες

Την άποψη ότι μετά το περίπου +30% από τα χαμηλά των 1.105 μονάδων του περασμένου Οκτωβρίου είναι λογικό η αγορά να χρειάζεται ανάσες και διορθώσεις εκφράζει στη χθεσινή του ανάλυση ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης.

Μάλιστα τονίζει πως… «η ερώτηση του εκατομμυρίου είναι αν η αγορά-ές διορθώσουν με θόρυβο και γρήγορη πτωτική κίνηση ή με πλάγια κίνηση και συσσώρευση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε κάθε περίπτωση οι αγοραστές είναι πρόθυμοι να απορροφήσουν την όποια προσφορά με την Ελληνική αγορά να έχει γίνει στόχος από πολλά funds του εξωτερικού.

Μπορεί βραχυπρόθεσμα να υπάρχει ανομβρία λόγω των πολλών αργιών, όπως η ρευστότητα επιτρέπει σε κάποιους να κυνηγούν ευκαιρίες ή παίγνια σε εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης ή να υπάρχουν τοποθετήσεις επιλεκτικά σε μετοχές που έχουν μείνει άπραγες στην κίνηση του τελευταίου πενταμήνου ή και του χρόνου».

Σύμφωνα με τον χρηματιστή, ο τραπεζικός κλάδος που είναι σε διαφορετική φάση από την υπόλοιπη αγορά είναι λογικό να παίζει και το βασικότερο ρόλο στην αγορά θυμίζοντας ότι συγκεντρώνει και το συντριπτικό ποσοστό στον τζίρο. Οι αγορές λοιπόν συνεχίζουν να έχουν ρευστότητα και να κινούνται ανοδικά με αφορμή την πιθανή μείωση επιτοκίων, παρ’ όλα αυτά η κίνηση μπορεί να προβληματίσει την πτώση του πληθωρισμού με κίνδυνο να παραμείνει για καιρό κάτι που δεν θα αποκλιμακώσει εύκολα τα υψηλά επιτόκια όπως θα ήθελαν οι κεντρικές τράπεζες.

Ο ίδιος εκτιμά πως πληροφορική και κατασκευές συνεχίζουν να τραβούν το επενδυτικό ενδιαφέρον μιας και είναι οι δύο κλάδοι που θα επωφεληθούν από τα ευρωπαϊκά πακέτα των επόμενων χρόνων. Πλέον η Intrakat είναι ο νέος μεγάλος παίκτης του κλάδου και με το μεγαλύτερο ανεκτέλεστο, που πλέον πλησιάζει σε κεφαλαιοποίηση το 1 δισ. ευρώ, με πολλές πιθανότητες να την δούμε στον FTSE 25 το επόμενο διάστημα.

Η κρισιμότητα των 1.414 και 1.437 μονάδων 

Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο κ. Ζαχαράκης τονίζει πως «βραχυπρόθεσμα τα δύο βασικά κοντινά μας trigger για κίνηση είναι οι 1.414 και οι 1.437 μονάδες σε κλεισίματα μιας και όποιο από τα δύο σπάσει, θα βγάλει κίνηση. Η μεγάλη εικόνα είναι ιδιαιτέρως θετική, παρ’ όλα αυτά μία διόρθωση θα ήταν ευχής έργο σε περίπτωση που έρθει, μιας και θα ανακατέψει αρκετά την τράπουλα αλλά παράλληλα θα προσελκύσει και νέους επενδυτές.

Είμαστε σε μία φάση της αγοράς που οι εν δυνάμει αγοραστές και ρευστότητες που περιμένουν να δουν την συνέχεια θα πρέπει να περιμένουν μία κατοχύρωση των 1.437 μονάδων για να έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες μαζί τους. Η απόσταση είναι τόσο μικρή που αξίζει τον κόπο το τεχνικό σκέλος να μας βοηθήσει για την λήψη αποφάσεων.

Σε διαφορετική περίπτωση οι επιλογές θα πρέπει να είναι προσεκτικές και με συγκεκριμένη λογική. Μπροστά μας φαίνεται να έχουμε μία ακόμα καλή χρονιά, χωρίς να υπάρχει φανερά ορατό κάτι που να προβληματίζει για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Το ρεκόρ κερδών από τις εισηγμένες δίνει momentum στο χρηματιστήριο

Τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου και του πρώτου τετραμήνου του 2024 σήμερα, με το χρηματιστήριο να μένει σε υψηλά 13 ετών, λαμβάνοντας στήριξη από τις εξαιρετικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, ενώ έρχεται η ώρα και των τραπεζών.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη και μερίσματα οδηγούν τώρα το ΧΑ, προσδοκίες για σημαντικά deals

Ξεπερνούν τα 6 δισ. τα κέρδη των εισηγμένων που έχουν ήδη προχωρήσει σε ανακοινώσεις, με αύξηση 5,6% από το 2022, ενώ εκτιμάται ότι θα διανεμηθούν μερίσματα άνω των 3,5 δισ. Πλούσια σε ανακοινώσεις η νέα εβδομάδα.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Τεστ ρευστότητας στο Χρηματιστήριο, «κλειδί» το placement της Πειραιώς

Το placement της Πειραιώς φέρνει την αγορά μπροστά σε μια δοκιμασία για τη ρευστότητα, ενώ οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων 2023 και προβλέψεων από τις εισηγμένες για το 2024 θα αποτελέσει τεστ για τις αποτιμήσεις.
Agores, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σερί ανόδου για έκτη εβδομάδα στο ΧΑ παρά την εμφάνιση σημαδιών κόπωσης

Έχοντας τη στήριξη μετοχών της πραγματικής οικονομίας από τους κλάδους κυρίως της ενέργειας και της πληροφορικής, ο Γενικός Δείκτης κράτησε την ευρύτερη ζώνη των 1.410 μονάδων αυτή την εβδομάδα.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Η «χρυσή» οκτάδα μετοχών που ανέβασε το χρηματιστήριο σε υψηλά 13 ετών

Τέσσερις τράπεζες και τέσσερις μετοχές της πραγματικής οικονομίας καταγράφουν διψήφια άνοδο φέτος, από 11,92% έως 25,68%. Ο πακτωλός των 43 δισ. για ελληνικά assets και η μεγάλη αύξηση της αξίας των συναλλαγών.
ΑΓΟΡΕΣ

Ζεσταίνεται το «παιχνίδι» στο ΧΑ με νέες εισαγωγές και απόκτηση βάθους

Η εισαγωγή του Αεροδρομίου Αθηνών και οι επόμενες κινήσεις αποεπένδυσης του ΤΧΣ από Εθνική και Πειραιώς δημιουργούν νέες προσδοκίες για προσέλκυση ξένων κεφαλαίων στο ΧΑ και αύξηση του βάθους της αγοράς.