Οι παγκόσμιες αγορές ανέβηκαν ψηλότερα την Τετάρτη καθώς αυξάνονται οι ελπίδες πως οι χειρότερες μέρες του κινεζικού κοροναϊού έχουν πλέον περάσει, αν και ακόμα η ανησυχία για έξαρση του ιού κρατά τους επενδυτές επιφυλακτικούς.
Μετά την Wall Street που έκλεισε σε νέα επίπεδα ρεκόρ, τα ασιατικά χρηματιστήρια πήραν την σκυτάλη και έκλεισαν σε θετικό πρόσημο, ενώ και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δείχνουν να ανοίγουν σε θετικούς ρυθμούς σήμερα, καθώς αυξάνεται η βεβαιότητα πως η κινεζική οικονομία δείχνει ήδη σημάδια ανάκαμψης μετά την έξαρση του κοροναϊού.
Στην Ασία, ο πανασιατικός δείκτης Ασία-Ειρηνικού εκτός του Nikkei έκλεισε με κέρδη 0,9% με τις κινεζικές μετοχές να κλείνουν ανοδικά. Τα futures του πετρελαίου που βρίσκονταν σε καθοδική πορεία από την αρχή της χρονιάς ανέβηκαν στην Ασία από τα χαμηλά 13 μηνών καθώς αυξάνεται η αισιοδοξία για την καταπολέμηση του νέου κοροναϊού σε συνδυασμό με τις ελπίδες πως η μείωση της παραγωγής από τους μεγάλους παραγωγούς θα υποστηρίξει τις τιμές.
Την παγκόσμια διάθεση βελτίωσε ακόμα περισσότερο μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής συμβούλου υγείας στη Κίνα πως οι αριθμοί των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού μειώθηκε σε κάποιες περιοχές και προέβλεψε πως η επιδημία θα φτάσει στο ανώτατο όριο της αυτό τον μήνα πριν ξεκινήσει η ύφεση.
Οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκαν κατά 0.82% φτάνοντας σε υψηλό τριών εβδομάδων, με τον Hang Seng να κλείνει στις 27.809 μονάδες. Ο δείκτης της Σαγκάης έκλεισε με κέρδη 0,87% στις 2.926 μονάδες με τον SZSE Component να ενισχύεται κατά 1,60% στις 10.940 μονάδες. Ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη 0,74% στις 23.861 μονάδες.
Τα futures του Euro Stoxx 50 ενισχύονταν κατά 0,05% με τα futures του DAX να διαπραγματεύονται κατά 0,3% υψηλότερα, του FTSE 100 επίσης να ενισχύονται κατά 0,3%, όπως και του CAC 40 στο Παρίσι. Τα αμερικανικά futures ενισχύθηκαν κατά 0,22% στην Ασία, με τα futures του S&P500 και του Nasdaq να φτάνουν σε δεύτερο συνεχόμενο κλείσιμο σε υψηλότερο εππίπεδο.
Ωστόσο οι επενδυτές πιθανότατα θα χρειαστούν περισσότερες αποδείξεις πως ο ιός που ξεκίνησε από την ηπειρωτική Κίνα και έχει εξαπλωθεί σε 24 χώρες, πράγματι υποχωρεί, ώστε να αναλάβουν περισσότερα ρίσκα στην αγορά.
Οι ανησυχίες πως ο ιός θα επιβραδύνει την δραστηριότητα στα εργοστάσια και την καταναλωτική κίνηση στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, έχει πιέσει τις παγκόσμιες μετοχές και αγαθά με πολλές αγορές να προσπαθούν να ξαναβρούν τον βηματισμό τους.
Οι κινεζικές επιχειρήσεις και εργοστάσια προσπαθούν να επανέλθουν στην εργασία τους μετά την παρατεταμένη εορταστική περίοδο. Μερικές εταιρείες δήλωσαν πως θα χρειαστούν δάνεια και απολύουν εργαζομένους καθώς οι εφοδιαστικές αλυσίδες για παγκόσμιες φίρμες έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα.