ΓΔ: 2229.61 0.34% Τζίρος: 39.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:24:41
Λάζαρος Τσαβδαρίδης ομιλία
Φώτο: Υπουργείο Ανάπτυξης

Τσαβδαρίδης: Τα τοπόσημα ως μοχλοί ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες

Ο υφ. Ανάπτυξης Λάζαρος Τσαβδαρίδης τόνισε στη Βεργίνα ότι η ανάδειξη τοποσήμων ενισχύει τον πολιτισμό και δημιουργεί ευκαιρίες ανάπτυξης, απασχόλησης και καινοτομίας.

Ένα τοπόσημο δεν αποτελεί απλώς ένα κτήριο ή ένα μνημείο. Συμβολίζει τη συμπύκνωση της ιστορίας, του πολιτισμού, των παραδόσεων και της μοναδικής ταυτότητας κάθε περιοχής. Η διαφύλαξη, προβολή και ενσωμάτωσή του σε ένα σύγχρονο αναπτυξιακό πλάνο μπορεί να μετασχηματίσει αυτά τα σημεία αναφοράς σε καθοριστικούς μοχλούς προόδου για την οικονομία αλλά και την κοινωνία.

Αυτά τα σημεία ανέδειξε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Βεργίνα. Η πρωτοβουλία ανήκε στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και η εκδήλωση έλαβε χώρα παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη.

Κεντρικό θέμα της ημερίδας αποτέλεσε το Το 'Τοπόσημο' ως συντελεστής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών, αναδεικνύοντας τη συμβολή των πολιτιστικών σημείων στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης, ο ουσιαστικός διάλογος επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα προστασίας και αξιοποίησης της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας. 

Από τις τοποθετήσεις και τις συζητήσεις της ημερίδας κατέστη σαφές ότι η ανάδειξη των τοποσήμων δημιουργεί πολλαπλασιαστικές ευκαιρίες για ανάπτυξη στις τοπικές κοινωνίες, ενισχύοντας την απασχόληση, την καινοτομία και την τοπική επιχειρηματικότητα.

Όπως επεσήμανε ο κ. Τσαβδαρίδης, το Υπουργείο Ανάπτυξης, υπό την καθοδήγηση του υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου, εργάζεται μεθοδικά για την προώθηση ενός ισόρροπου αναπτυξιακού μοντέλου που εστιάζει στην ανάδειξη της ελληνικής περιφέρειας.

 Μέσω στοχευμένων δράσεων και αξιοποίησης δυναμικών χρηματοδοτικών εργαλείων -όπως το νέο ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και ο Αναπτυξιακός Νόμος, διευρύνονται οι προοπτικές για προσέλκυση επενδύσεων που συνδέουν τον πολιτιστικό μας πλούτο με τον τουρισμό, την αγροδιατροφή, την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολυσύχνατοι δρόμοι Πεκίνου
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Άνοδος 34% στις αφίξεις και αναχωρήσεις ξένων το 2024

Περισσότερες από 7 εκατομμύρια συνοριακές διελεύσεις καταγράφηκαν φέτος στο Πεκίνο, σημειώνοντας αύξηση 13%. Οι αφίξεις ξένων χωρίς βίζα ξεπέρασαν τις 828.000, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 70% του συνόλου.
Σαντορίνη αεροφωτογραφία τοπίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα ΚΥΑ: Ενεργοποίηση μέτρων Πολιτικής Προστασίας στη Σαντορίνη

Τέθηκαν σε ισχύ νέα μέτρα Πολιτικής Προστασίας για τη Σαντορίνη μετά από ΚΥΑ, με βάση επιστημονικές εισηγήσεις για περιορισμούς πρόσβασης λόγω γεωδυναμικών φαινομένων. Τα μέτρα ισχύουν έως 31.03.2027.
Σημαίες ΗΠΑ και Κούβας
ΔΙΕΘΝΗ

Κούβα: Τουριστική κατάρρευση με πτώση σχεδόν 50% στο α' τρίμηνο

Η Κούβα σημείωσε μείωση σχεδόν 50% στις αφίξεις τουριστών το πρώτο τρίμηνο του 2024 λόγω ενεργειακών περιορισμών και λιγότερων διεθνών πτήσεων, με μόλις 35.561 επισκέπτες να φθάνουν τον Μάρτιο, το χαμηλότερο νούμερο εδώ και χρόνια.
Δωμάτιο ξενοδοχείου πολυτελείας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ΕΤΑΔ μισθώνει το Ξενία Άνδρου για 40 έτη με στόχο αποκατάσταση και αξιοποίηση

Η ΕΤΑΔ παραχωρεί για 40 χρόνια το ιστορικό Ξενία Άνδρου για αποκατάσταση και βιώσιμη αξιοποίηση, εντάσσοντάς το στη στρατηγική αναβίωσης των Ξενία και ενίσχυσης του τουρισμού και της τοπικής οικονομίας.
Παραλία Λαλάρια Σκιάθος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΟΤ: Προώθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης στη βρετανική αγορά

Η τρίτη εκδήλωση «Sustainable Travel AGORA», 18-21 Απριλίου στη Σκιάθο, ανέδειξε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον τουρισμό και την ανάγκη βιώσιμης ανάπτυξης, ενισχύοντας τη συνεργασία Ελλάδας-Βρετανίας για πράσινες πρακτικές.