ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Agores, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Σερί ανόδου για έκτη εβδομάδα στο ΧΑ παρά την εμφάνιση σημαδιών κόπωσης

Έχοντας τη στήριξη μετοχών της πραγματικής οικονομίας από τους κλάδους κυρίως της ενέργειας και της πληροφορικής, ο Γενικός Δείκτης κράτησε την ευρύτερη ζώνη των 1.410 μονάδων αυτή την εβδομάδα.

Δεύτερη διαδοχική εβδομάδα εξισορρόπησης και διαχείρισης κεκτημένων ήταν αυτή που παρήλθε στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο συνεχίζει να παρουσιάζει κάποια εύλογα σημάδια κόπωσης μετά τη φρενήρη άνοδο του 2023 και των πρώτων σαράντα ημερών του 2024, την ώρα που διεθνώς έλαβε χώρα ένα νέο, ιστορικών διαστάσεων πάρτι, με αιχμή το νέο επενδυτικό και επιχειρηματικό στοίχημα, που λέγεται τεχνητή νοημοσύνη.

Παρά τα μεγάλα κέρδη που είναι φορτωμένη η αγορά, μεγάλα αδειάσματα και ρευστοποιήσεις που θα διατάρασσαν τα τεχνικά κεκτημένα και την καλή ψυχολογία της αγοράς δεν καταγράφονται, όμως με ισορροπημένο τρόπο, συνεχίζονται οι εσωτερικές επιμέρους διορθώσεις, την ώρα που οι δείκτες παραμένουν σε απόσταση βολής από τα πολυετή υψηλά τους.

Αυτή την εβδομάδα μάλιστα όχι μόνο ο Γενικός Δείκτης επιβεβαίωσε την περιοχή των 1.400 – 1.410 μονάδων, αλλά αναρριχήθηκε ακόμη και πάνω από τις 1.430 μονάδες (ενδοσυνεδριακό υψηλό της Πέμπτης), ενώ παρά το τελευταίο πτωτικό τριήμερο, κρατήθηκε πάνω από το όριο των 1.410 μονάδων.

Αυτό που γίνεται αντιληπτό είναι ότι δεν εισρέουν τελευταία νέα κεφάλαια στο σύστημα, αλλά ανακυκλώνονται τα ίδια. Και αυτό διότι οι απαιτήσεις ρευστότητας το τελευταίο τρίμηνο είναι μεγάλες, ενώ χθες ολοκληρώθηκε με υπερκάλυψη το πενταετές ομόλογο των 130 εκατ. ευρώ της Intralot, ενώ επίκειται και το μεγάλο placement της Πειραιώς.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγορά έβγαλε εις πέρας και άκρως επιτυχημένα τους τελευταίους μήνες projects που απαίτησαν πολύ μεγάλη ρευστότητα, όπως ήταν το placement της Εθνικής αλλά και της Helleniq Energy, την ΑΜΚ της Intralot, το ομόλογο του Τιτάνα και της Ideal Holdings και τη δημόσια εγγραφή του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών όπου σηκώθηκαν 738 εκατ. ευρώ.

Εύλογα, μια μικρή, ρηχή, περιφερειακή αγορά όπως το Χ.Α. που έως πριν τρία – τέσσερα χρόνια έκανε μέσους τζίρους από 40 έως 60 εκατ. ευρώ, είναι λογικό να χρειάζεται περίοδο προσαρμογής στη νέα τάξη πραγμάτων, παρουσιάζοντας και αρρυθμίες. Η μέση συναλλακτική δραστηριότητα αυτή την εβδομάδα διαμορφώθηκε στα 109,4 εκατ. ευρώ, από 110,55 εκατ. ευρώ την προηγούμενη, ενώ ο μέσος τζίρος των πρώτων δύο μηνών του 2024 είναι στα 112,7 εκατ. ευρώ, ήτοι ελάχιστα πάνω από τα 111 εκατ. ευρώ που ήταν η αντίστοιχη επίδοση πέρυσι.

Στήριξη από μετοχές της πραγματικής οικονομίας

Για δεύτερη συνεχή εβδομάδα η αγορά βρήκε στηρίξεις σε μετοχές της πραγματικής οικονομίας και κυρίως από τους κλάδους της ενέργειας, του λιανικού εμπορίου και της πληροφορικής, ενώ ο τραπεζικός κλάδος κινείται σταθεροποιητικά, αφομοιώνοντας κεκτημένα.

Αυτό το πενθήμερο, η εικόνα στον Large Cap ήταν μεικτή, όμως δεν έλειψαν τα πονταρίσματα σε τίτλους όπως Τέρνα Ενεργειακή (+5,21%), Helleniq Energy (+3,93%), Τιτάν (+3,83%), Aegean Airlines (+2,76%), Ελλάκτωρ (+2,06%), Jumbo (+2,55%), Coca Cola HBC (+1,04%), ενώ θετικά κινήθηκαν και οι Σαράντης, ΔΕΗ και Quest Συμμετοχών.

Παράλληλα, στον μεσαίο χώρο καλή εικόνα είχαν μετοχές όπως Κρι Κρι (+6,57%) και Intrakat (+5,88%), ενώ εξαιρετική εικόνα είχαν μετοχές του κλάδου της πληροφορικής όπως Profile Software (+6,48%), Epsilon Net (+6,04%), Entersoft (+3,37%), Space Hellas (+2,70%) κ.α.

Στον αντίποδα, διόρθωσαν μετοχές όπως Cenergy Holdings, Viohalco, ElvalHalcor, ΟΠΑΠ, Mytilineos, Lamda Development, Autohellas και ΕΥΔΑΠ, ενώ σταθεροποιητικά κινήθηκαν τίτλοι όπως ΟΤΕ, Motor Oil και ΓΕΚ Τέρνα. Από πλευράς τραπεζών, κέρδη 1,26% είχε η Εθνική, στο +1,07% έκλεισε η Alpha Bank, αμετάβλητη έμεινε η Eurobank, ενώ υποχώρησε κατά 0,76% η Πειραιώς.

Με αρκετές μετοχές λοιπόν να κινούνται ανοδικά το πενθήμερο, χωρίς ακρότητες και υπερβολές, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο για έκτη σερί ανοδική εβδομάδα, ενώ και ο Φεβρουάριος έως τώρα είναι ανοδικός, ενώ απομένουν τέσσερις συνεδριάσεις για την ολοκλήρωσή του. Θυμίζουμε ότι τους τελευταίους 14 μήνες, από την αρχή του 2023, μόνο οι Αύγουστος, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος είναι μέχρι στιγμής πτωτικοί, ενώ αν κλείσει θετικά και ο τρέχον μήνας, θα είναι ο τέταρτος στη σειρά ανοδικός.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. είχε άνοδο 0,56%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,52%, ο Mid Cap υστέρησε με πτώση 0,27%, ενώ ο τραπεζικός έκλεισε στο +0,52%. Σε επίπεδο Φεβρουαρίου ο Γ.Δ. κρατάει κέρδη 3,35%, ο FTSE 25 είναι στο +3,20%, ο Mid Cap κερδίζει 3,78%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 4,25%. Από την αρχή του χρόνου, ο Γ.Δ. καταγράφει άνοδο 9,29%, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά +9,92%, ο Mid Cap +6,50% και ο τραπεζικός +16,09%.

Σε ιστορικά υψηλά οι ξένες αγορές

Όλα αυτά, έλαβαν χώρα σε μια εβδομάδα που οι διεθνείς αγορές έκαναν μεγάλο πάρτι, με τον κολοσσό των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, Nvidia να προκαλεί ενθουσιασμό στους επενδυτές με τις εξαιρετικές προβλέψεις του για το 2024. Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei βρέθηκε σε ιστορικά υψηλά και πάνω από τις 39.000 μονάδες την Πέμπτη ενώ χθες είχε αργία, τους κυριότερους ευρωπαϊκούς δείκτες σε νέα ιστορικά υψηλά με ράλι την εβδομάδα και τους δείκτες της Wall Street, εν μέσω υψηλών προσδοκιών για την τεχνητή νοημοσύνη σε καινούρια ιστορικά ρεκόρ.

Χθες ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,43% και έκλεισε στις 497,24 μονάδες που είναι ρεκόρ όλων των εποχών, ενώ ο γερμανικός DAX έκλεισε με άνοδο 0,28% στις 17.419,33 μονάδες, επίπεδα που ουδέποτε έχει ξαναδεί. Ο βρετανικός FTSE 100 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 7.706,28 μονάδες με άνοδο 0,28%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε υψηλότερα 0,70% στις 7.966,68 μονάδες που είναι ρεκόρ. Ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 1,07% στις 32.700,92 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε οριακά κατά 0,08% στις 10.130,60 μονάδες.

Στη Wall Street ο S&P 500 έπιασε για πρώτη φορά στην ιστορία του τις 5.100 μονάδες αλλά τελικά δεν τις κράτησε κλείνοντας στις 5.088,80 μονάδες (+0,03%) και σε νέα ιστορικά υψηλά, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 0,16% στις 39.131,53 μονάδες επίσης σε ιστορικό ρεκόρ, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq διόρθωσε ανεπαίσθητα κατά 0,28% μετά το ράλι της Πέμπτης, κλείνοντας στις 15.996,82 μονάδες. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο S&P 500 κέρδισε 1,66%, ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,40% και ο Dow Jones +1,30%.

Τι λένε οι αναλυτές

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης τονίζει πως «τεχνικά ο Γενικός Δείκτης συνέχισε την πλάγια κίνηση χωρίς να ανοίξει βήμα διαφυγής “γράφοντας” ωστόσο διαδοχικά ενδοσυνεδριακά υψηλά ως τις 1.431 μονάδες. Η αναποφασιστικότητα της αγοράς να πάρει απόσταση από την βασική περιοχή στήριξης των 1.380 μονάδων αντανακλάται στα συνεχόμενα σήματα αγοράς/πώλησης του MACD από τις 12 Φεβρουαρίου.

Παρόλα αυτά, τεχνική ετυμηγορία πώλησης δεν έχουμε ακόμα, οι βασικοί κινητοί μέσοι εξασφαλίζουν ακόμα ικανό περιθώριο διόρθωσης και η συζήτηση για αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης θα ξεκινήσει σε καθοδική διάσπαση των 1.380 μονάδων. Τα καλά νέα για τους αγοραστές είναι ότι η αργή κίνηση του Γενικού Δείκτη δείχνει να αφομοιώνει τις τιμές χωρίς κραδασμούς σβήνοντας τις συναλλαγές σε πτωτικές ημέρες ενώ παράλληλα αποκλιμακώνει τους ημερήσιους ταλαντωτές.

Δεν αναμένουμε αλλαγές στο μοτίβο διαπραγμάτευσης της Αγοράς την προσεχή εβδομάδα, οι τάσεις συσσώρευσης αναμένεται να συνεχιστούν καθώς το επιλεκτικό “κυκλικό” ενδιαφέρον αναμένεται να ισορροπήσει τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών».

Από την πλευρά της, η Fast Finance ΑΕΠΕΥ αναφέρεται στην προσπάθεια συντήρησης των 1.409 μονάδων, που είναι και το κοντινό ανοδικό κανάλι που συντηρεί ο Γενικός Δείκτης το τελευταίο δίμηνο, ενώ μια υποχώρηση κάτω από αυτό το σημείο, θα μπορούσε να δώσει κίνηση έως τις 1.387 μονάδες. Ο ταλαντωτής και πάλι σε χαμηλά επίπεδα, χωρίς ακόμα να έχει δώσει ανοδικό έναυσμα, σημειώνει η ΑΕΠΕΥ.

Τέλος, η Merit Χρηματιστηριακή τονίζει πως «το θετικό momentum συνεχίζεται και παρατηρούμε ότι πλέον το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών περιλαμβάνει και ποιοτικούς τίτλους της μεσαίας/μικρής κεφαλαιοποίησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χαμηλές τιμές Ενέργειας (ηλεκτρισμός, CO2 κ.α.) που παρατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες, αναμένεται να ευνοήσουν αρκετές εταιρείες, αλλά και γενικότερα την οικονομική δραστηριότητα / κατανάλωση. Τεχνικά, για τον ΓΔ οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 1.405 και 1.378 μονάδες, ενώ τα σημεία αντίστασης στις 1.424 και 1.456 μονάδες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Το ρεκόρ κερδών από τις εισηγμένες δίνει momentum στο χρηματιστήριο

Τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου και του πρώτου τετραμήνου του 2024 σήμερα, με το χρηματιστήριο να μένει σε υψηλά 13 ετών, λαμβάνοντας στήριξη από τις εξαιρετικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, ενώ έρχεται η ώρα και των τραπεζών.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Νέους καταλύτες θα ψάξει το χρηματιστήριο, προβληματίζει το πολιτικό ρίσκο

Σημάδια κόπωσης στην αγορά μετά το +10% του α' τριμήνου. Τον Απρίλιο θα κριθεί ποιες μετοχές θα φύγουν ή θα εισαχθούν στον FTSE 25, ενώ το πολιτικό ρίσκο δείχνει να μπαίνει ξανά στην εξίσωση της αγοράς.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη και μερίσματα οδηγούν τώρα το ΧΑ, προσδοκίες για σημαντικά deals

Ξεπερνούν τα 6 δισ. τα κέρδη των εισηγμένων που έχουν ήδη προχωρήσει σε ανακοινώσεις, με αύξηση 5,6% από το 2022, ενώ εκτιμάται ότι θα διανεμηθούν μερίσματα άνω των 3,5 δισ. Πλούσια σε ανακοινώσεις η νέα εβδομάδα.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Τεστ ρευστότητας στο Χρηματιστήριο, «κλειδί» το placement της Πειραιώς

Το placement της Πειραιώς φέρνει την αγορά μπροστά σε μια δοκιμασία για τη ρευστότητα, ενώ οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων 2023 και προβλέψεων από τις εισηγμένες για το 2024 θα αποτελέσει τεστ για τις αποτιμήσεις.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Η «χρυσή» οκτάδα μετοχών που ανέβασε το χρηματιστήριο σε υψηλά 13 ετών

Τέσσερις τράπεζες και τέσσερις μετοχές της πραγματικής οικονομίας καταγράφουν διψήφια άνοδο φέτος, από 11,92% έως 25,68%. Ο πακτωλός των 43 δισ. για ελληνικά assets και η μεγάλη αύξηση της αξίας των συναλλαγών.
ΑΓΟΡΕΣ

Ζεσταίνεται το «παιχνίδι» στο ΧΑ με νέες εισαγωγές και απόκτηση βάθους

Η εισαγωγή του Αεροδρομίου Αθηνών και οι επόμενες κινήσεις αποεπένδυσης του ΤΧΣ από Εθνική και Πειραιώς δημιουργούν νέες προσδοκίες για προσέλκυση ξένων κεφαλαίων στο ΧΑ και αύξηση του βάθους της αγοράς.