«Φουσκωμένοι» λογαριασμοί και η αναγκαία στροφή σε «πράσινες» λύσεις που έρχονται για την ώρα ως επιλογή αλλά στο μέλλον θα είναι σε μεγάλο βαθμό υποχρεώσεις, φέρνουν στο προσκήνιο την έννοια της ενεργειακής εξοικονόμησης.
Ενδεικτικά είναι τα δύο προγράμματα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην κατεύθυνση της πράσινης μετάβασης για τους πολίτες: το Εξοικονομώ που «τρέχει» και το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών που αναμένεται τους επόμενους μήνες. Ακολουθώντας και την ευρωπαϊκή τάση και κατεύθυνση, το ΥΠΕΝ προωθεί με αυτό τον τρόπο την κουλτούρα της εξοικονόμησης ενέργειας που από τη μία θα συνεισφέρει στους κλιματικούς στόχους για την μείωση των εκπομπών ειδικά από τα κτήρια, αλλά – και αυτό αφορά ακόμα πιο άμεσα τους καταναλωτές – θα μειώσει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
Ένα απλό εργαλείο για να υπολογίσουμε πόση ενέργεια καταναλώνουμε αλλά, κυρίως, με ποιες παρεμβάσεις και αλλαγές μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να μειώσουμε το κόστος δημιούργησε η ΔΕΗ. Πρόκειται για την ηλεκτρονική πλατφόρμα http://energy-saving.dei.gr/ , όπου μπορούμε να δούμε ανά δωμάτιο ποιες είναι οι ηλεκτρικές συσκευές και πόση ενέργεια καταναλώνουν και, στη συνέχεια, ακολουθώντας 6 απλά βήματα, μπορούμε να δούμε πόση ενέργεια (σε ΚWh) καταναλώνουμε ετησίως, ποια είναι η ενεργειακή κλάση κατανάλωση της κατοικίας και πόσο είναι το κόστος ετησίως αποκλειστικά για την ενέργεια. Μάλιστα, σε αυτή την κατηγορία μπορεί κανείς να δει πόσα δαπανά ετησίως ανά κατηγορία δραστηριότητας: πχ για θέρμανση / ψύξη, μαγείρεμα, ζεστό νερό, φωτισμό, χρήση ηλεκτρικών ή /και ηλεκτρονικών συσκευών.
Σύμφωνα με τις έως τώρα ανακοινώσεις, στο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ για την αντικατάσταση συσκευών προτεραιότητα θα δοθεί στην αντικατάσταση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών που είναι οι ηλεκτρικές συσκευές οι οποίες «φουσκώνουν» τους λογαριασμούς.
Τι κερδίζουμε από την αντικατάσταση συσκευών
Ψυγείο/Ψυγειοκαταψύκτης: Σε ό,τι αφορά αυτή την κατηγορία συσκευών η αντικατάσταση παλαιότερης συσκευής με νεότερη που ανήκει σε καλύτερη κλάση μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση έως και 85%. Πιο αναλυτικά, ο παρακάτω πίνακας εξηγεί αναλυτικά την εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται από την αντικατάσταση ενός ψυγείου/ψυγειοκαταψύκτη συγκεκριμένης τάξης ενεργειακής απόδοσης, με ψυγεία/ψυγειοκαταψύκτες ανώτερης τάξης.
Για παράδειγμα η αντικατάσταση μιας συσκευής τάξης ενεργειακής απόδοσης D με μια συσκευή τάξης ενεργειακής απόδοσης Α+, οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 62%, ενώ η αντικατάστασή της με μια συσκευή τάξης ενεργειακής απόδοσης Α+++, οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 79%. Τα παραπάνω συγκριτικά ποσοστά εξοικονόμησης ενέργειας υπολογίζονται βάσει της μέσης τιμής του εύρους του δείκτη ενεργειακής απόδοσης κάθε τάξης. Οι συγκρινόμενες συσκευές πρέπει να έχουν ισοδύναμα λειτουργικά χαρακτηριστικά (π.χ. οι όγκοι των θαλάμων συντήρησης και κατάψυξης των συγκρινόμενων συσκευών να είναι ίδιοι).
Κλιματιστική Μονάδα: Στα κλιματιστικά η εξοικονόμηση κατά τη λειτουργία ψύξης μπορεί να φθάσει έως και το 121% με την επιλογή προϊόντος στην ανώτατη ενεργειακή κλάση ενώ στην λειτουργία θέρμανσης αυτή μπορεί να φθάσει το 92%.
Πιο αναλυτικά, όπως φαίνεται και στην παρακάτω πίνακα, η αντικατάσταση ενός κλιματιστικού ενεργειακής απόδοσης C, με ένα ενεργειακής απόδοσης Α+, οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 34%, ενώ η αντικατάστασή της με μια κλιματιστική μονάδα τάξης ενεργειακής απόδοσης Α+++, οδηγεί σε εξοικονόμηση 95%. Τα παραπάνω συγκριτικά ποσοστά εξοικονόμησης ενέργειας υπολογίζονται βάσει της μέσης τιμής του εύρους του εποχιακού βαθμού ενεργειακής απόδοσης (SEER) κάθε τάξης. Οι συγκρινόμενες κλιματιστικές μονάδες πρέπει να είναι της ίδιας ονομαστικής ισχύος (εκφρασμένη σε Btu ανά ώρα).
Στην περίπτωση της θέρμανσης, η αντικατάσταση μιας κλιματιστικής μονάδας τάξης ενεργειακής απόδοσης C, με μια απόδοσης Α+, εξοικονομεί ενέργεια περί το 46%, ενώ η αντικατάστασή της με μια κλιματιστική μονάδα τάξης ενεργειακής απόδοσης Α+++, οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 73%. Τα παραπάνω συγκριτικά ποσοστά εξοικονόμησης ενέργειας υπολογίζονται βάσει της μέσης τιμής του εύρους του εποχιακού συντελεστή απόδοσης (SCOP) κάθε τάξης. Οι συγκρινόμενες κλιματιστικές μονάδες πρέπει να είναι της ίδιας ονομαστικής ισχύος (εκφρασμένη σε Btu ανά ώρα).
Συμβουλές για μικρότερη κατανάλωση
Στο site της ΔΕΗ υπάρχουν ορισμένες χρηστικές συμβουλές για τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας στη χρήση ψυγείο και κλιματιστικού:
1. Το ψυγείο καταναλώνει αρκετό ρεύμα γιατί λειτουργεί όλο το 24ωρο. Γι' αυτό η εξοικονόμηση αρχίζει με την αγορά του: Επιλέξτε το κατάλληλο για τις ανάγκες σας μέγεθος. Συγκρίνετε την κατανάλωση ρεύματος, γιατί υπάρχουν μεγάλες διαφορές από συσκευή σε συσκευή.
2. Τοποθετήστε το ψυγείο μακριά από θερμαντικό σώμα, φούρνο, πλυντήριο και μέρη που τα βλέπει ο ήλιος γιατί μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ρεύματος μέχρι και 30%.
3. Ρυθμίστε τον θερμοστάτη του ψυγείου ώστε η θερμοκρασία στο θάλαμο συντήρησης να είναι 7 βαθμοί Κελσίου και του καταψύκτη στους -18 βαθμούς. Έτσι εξοικονομείτε μέχρι και 15% ρεύμα.
4. Μην ανοίγετε συχνά την πόρτα του ψυγείου και μην την κρατάτε πολλή ώρα ανοιχτή.
5. Κάντε τακτικά απόψυξη. Ένα πάχος πάγου 5 χιλιοστών αυξάνει κατά 30% την κατανάλωση του ρεύματος.
6. Μην καλύπτετε τα κενά του εξαερισμού του ψυγείου, ξεσκονίζετε καλά τις σωληνώσεις (πλέγμα) στην πίσω πλευρά του και αφήνετε τουλάχιστον 5 εκατοστά απόσταση από τον τοίχο.
7. Φροντίστε το λάστιχο της πόρτας να είναι καθαρό και να εφαρμόζει πολύ καλά.
8. Όταν λείπετε από το σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, βγάλτε το ψυγείο από την πρίζα, αδειάστε το και αφήστε την πόρτα του ανοιχτή.
Για τα κλιματιστικά:
1. Πριν αποφασίσετε να αγοράσετε κλιματιστικό, ενημερωθείτε για την ενεργειακή του κατανάλωση, δεδομένου ότι μπορεί να αυξήσει τον λογαριασμό σας, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες.
2. Εφαρμόζετε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή για το κλιματιστικό σας.
3. Ρυθμίστε το κλιματιστικό χρησιμοποιώντας ένα καλό θερμόμετρο τοίχου και μην επιδιώκετε θερμοκρασία δωματίου χαμηλότερη από 26 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι και μεγαλύτερη από 20 βαθμούς Κελσίου τον χειμώνα.
4. Η μόνωση παρέχει σημαντική οικονομία ενέργειας.
5. Πολλές φορές ένας ανεμιστήρας μπορεί να δροσίσει ικανοποιητικά ένα χώρο.
6. Οι ανοιχτόχρωμες τέντες στα μπαλκόνια και στα παράθυρα αντανακλούν μεγάλο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας σε σχέση με τις σκούρες.