ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

Οι μεγάλες αλλαγές που φέρνει το 2022 στους φόρους και την φορολογία

Νέες αντικειμενικές αξίες, «λιφτινγκ» του ΕΝΦΙΑ, μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις, αναστολή εισφοράς αλληλεγγύης, διατήρηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, φοροαπαλλαγές για «πράσινες» δαπάνες κ.α. Από Μάρτιο η πληρωμή του φόρου.

Σημαντικές αλλαγές φέρνει η νέα χρονιά στους φορολογούμενους με βασικότερες το «λιφτινγκ» του ΕΝΦΙΑ, μείωση επιβαρύνσεων για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, μείωση φόρου για τις επιχειρήσεις, αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης, φοροαπαλλαγές για «πράσινες» επενδύσεις και έξτρα έκπτωση φόρου για όσους χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα.

Την ίδια ώρα αλλάζει το ημερολόγιο πληρωμής του φόρου καθώς θα ξεκινήσει νωρίτερα από τον Μάρτιο και η εξόφληση του θα γίνει σε περισσότερες μηνιαίες δόσεις πιθανότατα σε 10.

Αναλυτικότερα οι αλλαγές που θα δούμε την εφετινή χρονιά στους φόρους και την φορολογία είναι:

  • Νέος ΕΝΦΙΑ και νέες αντικειμενικές αξίες. Ήδη από την 1-1-2022 ισχύουν νέες αντικειμενικές τιμές ενώ σε περισσότερες από 7.000 περιοχές οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων είναι αυξημένες. Ωστόσο οι φορολογούμενοι έχουν περιθώριο μέχρι την 31η Ιανουαρίου να υπογράψουν συμβόλαια για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες. Προϋπόθεση οι σχετικές δηλώσεις να έχουν υποβληθεί στις ΔΟΥ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται η δημοσιοποίηση των λεπτομερειών του νέου ΕΝΦΙΑ ενώ οι νέες διατάξεις με τις αλλαγές στα κλιμάκια και τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ λόγω της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή στις αρχές Φεβρουαρίου. Μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης η ΑΑΔΕ θα “τρέξει” τις διαδικασίες για την έκδοση των νέων εκκαθαριστικών σημειωμάτων που σύμφωνα με το σχεδιασμό θα «φθάσουν» στους 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων έως τα τέλη Μαρτίου. Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε 10 ή 12 δόσεις. Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι θα υπάρξει μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 3%-4% λόγω του “κουρέματος” των φετινών εισπράξεων κατά 60 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας τη σωρευτική μείωση στο 25% με τη κυβερνητική δέσμευση να προβλέπει ότι το ποσοστό θα φθάσει το 30%. Στον νέο ΕΝΦΙΑ αναμένεται να διατηρηθούν οι μειώσεις 50% και 100% που ισχύουν και σήμερα για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με ανοιχτό το ενδεχόμενος διεύρυνσης του περιουσιακού κριτηρίου μετά την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών. Ένα από τα βασικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής του νέου ΕΝΦΙΑ είναι η ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στην κλίμακα του κύριου φόρου αλλά μόνο για τα φυσικά πρόσωπα. Για τις επιχειρήσεις ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ θα εξακολουθεί να επιβάλλεται ξεχωριστά από τον κύριο φόρο με σενάριο παρεμβάσεων στον συντελεστή υπολογισμού του. Επισημαίνεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς για κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται και υπολογίζεται στην αξία των δικαιωμάτων με συντελεστή 5,5%.
  • Πρόσθετη έκπτωση φόρου με e-αποδείξεις για συγκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων. Από τον Ιανουάριο 2022 έως το 2025, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων. Στη λίστα των επαγγελμάτων βρίσκονται αρχιτέκτονες, δικηγόροι, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού. Με τη νέα ρύθμιση, η μείωση του φόρου θα φθάνει έως 450 ευρώ για φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, έως 1.100 ευρώ για ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ, έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ, έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από  30.000 έως 40.000 ευρώ και έως 2.200 ευρώ αν το ετήσιο εισόδημα υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ. Παράλληλα οι ετήσιες δαπάνες για επισκέψεις σε γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους, καθώς και για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα μετρούν διπλά (απόδειξη 100 ευρώ θα μετράει για 200 ευρώ) για την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες.
  •  «Αναστολή» εισφοράς αλληλεγγύης και διατήρηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Η ετήσια αύξηση των καθαρών αποδοχών για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα κυμαίνεται από 49 έως 2.771 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης ανάλογα με το ύψος του μισθού και 108 έως 540 ευρώ από τις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές. Για παράδειγμα, εργαζόμενος με μεικτό μισθό 1.000 ευρώ (847 καθαρά) έχει ετήσιο όφελος 132 ευρώ από τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Εργαζόμενος με μεικτό μισθό 1.200 ευρώ (1.016 καθαρά) έχει ετήσιο όφελος 207 ευρώ (158 ευρώ από τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών και 49 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης. Εργαζόμενος με μεικτό μισθό 2.000 ευρώ (1.693 καθαρά) έχει ετήσιο όφελος 604 ευρώ (243 ευρώ από τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών και 461 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης.
  • Μείωση φόρου για τις επιχειρήσεις. Τα κέρδη θα φορολογηθούν με «κουρεμένο» φορολογικό συντελεστή ο οποίος έχει διαμορφωθεί στο 22% από 24%.  Επίσης ισχύει η  μείωση της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες στο 80%. Επιπλέον σε ισχύ βρίσκονται πρόσθετα κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων. Οι ατομικές επιχειρήσεις δύνανται μέσω συμπράξεων να δημιουργήσουν νέο νομικό πρόσωπο ανώτερης μορφής, ώστε να υπόκεινται στην φορολογία των νομικών προσώπων με ευνοϊκούς όρους. Για τις επιχειρήσεις-νομικά πρόσωπα που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ή που συγχωνεύονται δια απορροφήσεως από υφιστάμενο νομικό πρόσωπο, δημιουργώντας σημαντικές οικονομίες κλίμακας, θα παρέχεται έκπτωση 30% επί του ποσού του οφειλόμενου φόρου για τρία έτη. 
  • Φοροαπαλλαγές για «πράσινες» δαπάνες. Οι δαπάνες που σχετίζονται με την προώθηση της πράσινης οικονομίας, της ενέργειας και την ψηφιοποίηση θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως 100%.
  • Μείωση συντελεστών ΦΠΑ. Έως τον Ιούνιο του 2022 θα ισχύσουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά και στα εισιτήρια των κινηματογράφων καθώς και η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ  από το 24%, στο 13% στα γυμναστήρια, στα κολυμβητήρια και σε όσες σχολές χορού δεν απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ. Μόνιμο μέτρο είναι η μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ για τις ζωοτροφές στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%.
  • Αναμόρφωση στη φορολοταρία.  Από τον Ιανουάριο αναμένεται να κάνει πρεμιέρα η νέα φορολοταρία που θα μοιράζει έως και 50.000 ευρώ τον μήνα στους τυχερούς φορολογούμενους, ενώ τα Χριστούγεννα θα γίνεται μια σούπερ κλήρωση με έπαθλο 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις αλλαγές που προωθούνται, κάθε μήνα 500 τυχεροί θα κερδίζουν από 1.000 ευρώ, 70 από 5.000 ευρώ, 5 από 20.000 ευρώ και ένας υπερτυχερός φορολογούμενος θα κερδίζει 50.000 ευρώ.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Οι νέοι κωδικοί στα έντυπα Ε1 και Ε3 για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Μετά τα μέσα Μαρτίου η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Η ΑΑΔΕ μαζεύει στοιχεία για να προσυμπληρώσει τα έντυπα. Τι αλλάζει για τους επαγγελματίες μετά την επιβολή της τεκμαρτής φορολόγησης.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις, τι γίνεται με την έκπτωση του 3%

Στις 10 Σεπτεμβρίου εκπνέει η προθεσμία υποβολής, ωστόσο, για την εξασφάλιση της έκπτωσης του 3% που προβλέπεται για τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι 27/08 οι δηλώσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπλόκο της Εφορίας στην πώληση ακινήτων ακόμη και για χρέος 30 ευρώ

Σε ποιες περιπτώσεις η ΑΑΔΕ εκδίδει φορολογική ενημερότητα με περιορισμούς στην είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο και στη μεταβίβαση ακινήτων. Οδηγός από την ΑΑΔΕ με ερωτήσεις και απαντήσεις.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Χρονικό περιθώριο 2,5 μηνών για όσους θέλουν να εξουδετερώσουν τεκμήρια

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να κάνουν τις κινήσεις όσοι φορολογούμενοι θέλουν να αποφύγουν τη φορολόγηση με τεκμήρια. Ποια είναι τα «παράθυρα» και τι πρέπει να ξέρετε για τα δάνεια.