ΓΔ: 1387.53 -1.16% Τζίρος: 15.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:14:39 DATA
startup_funding
Πηγή: Shutterstock

Ανθεκτικό το οικοσύστημα των startup παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία

Το ευρωπαϊκό οικοσύστημα startup παρά τις αβεβαιότητες στο διεθνές περιβάλλον προσέλκυσε πάνω από 23 δισ. δολάρια ιδιωτικών κεφαλαίων στο β' τρίμηνο του 2022.Ποσό μειωμένο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 αλλά σημαντικό

Μια πολύ σημαντική ευκαιρία ανοίγεται για τις ελληνικές startup, που παρά την αρνητική συγκυρία που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, βλέπουν το ευρωπαϊκό οικοσύστημα των startup να επιδεικνύει αντοχές και να προσελκύει κεφάλαια που στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 ξεπέρασαν τα 23 δισ. δολάρια.

Αν και το ποσό αυτό είναι αισθητά χαμηλότερο σε σχέση με την περασμένη χρονιά όπου είχε φτάσει τα 38 δισ. δολάρια στο αντίστοιχο διάστημα, η αγορά εκτιμά πως οι επιδόσεις αυτές είναι απόρροια του προβληματισμού των επενδυτών που διατηρούν στάση αναμονής λόγω του πολέμου. 

Επίσης το ευρωπαϊκό οικοσύστημα startup αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανθεκτικό απέναντι στον πόλεμο, καταφέρνοντας στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 να δημιουργηθούν 21 νέοι «μονόκεροι» (εταιρείες με αποτίμηση άνω του 1 δισ.) και φτάνοντας το συνολικό αριθμό σε 187 εταιρείες, διατηρώντας παράλληλα τους τριμηνιαίους ρυθμούς ανάπτυξης.

Από την πλευρά του, το ελληνικό οικοσύστημα startup, το 2021 κατάφερε να προσελκύσει κεφάλαια ύψους 1 δισ. δολαρίων, και συνεχίζει να δείχνει σημάδια ωρίμανσης, με τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις να ξεχωρίζουν για το υψηλό επίπεδο καινοτομίας και ανθρώπινου δυναμικού. Πάντως, παρά την άνοδο που έχει καταγραφεί τα τελευταία 5-6 χρόνια, το εγχώριο οικοσύστημα στον τομέα του private equity παραμένει σε πολύ χαμηλή διείσδυση στη «πίτα» των επενδύσεων συγκριτικά με άλλες, ώριμες στον τομέα αυτό χώρες, με τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης να είναι τεράστια.

Παράλληλες οι ελληνικές startup βρίσκουν δρόμους για χρηματοδότηση, όπως με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (EATE – πρώην ΤΑΝΕΟ) όπου μέσω του προγράμματος «Q-Equity» χρηματοδοτεί με περίπου 400 εκατ. ευρώ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, νέα funds από εταιρείες private equity / venture capital που θα επενδύσουν σε ελληνικές καινοτόμες επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζουμε πως στην αρχή του έτους είχε πραγματοποιηθεί και το mega deal όπου η JP Morgan εξαγόρασε το 49% της Viva Wallet σε αποτίμηση άνω του 1 δισ. ευρώ με την Viva να αποτελεί τον πρώτο εγχώριο «μονόκερο».

Τα σχέδια της Κομισιόν για ενίσχυση του οικοσυστήματος

Οι αναλυτές της έρευνας, σημειώνουν επίσης πως η ευρωπαϊκή αγορά των startup διολισθαίνει με πιο αργούς ρυθμούς έναντι των ΗΠΑ και του παγκόσμιου μέσου όρου, με το πρώτο τρίμηνο του 2022 να είναι το καλύτερο στην πρόσφατη ιστορία με προσέλκυση κεφαλαίων που ξεπέρασαν τα 30 δις. δολάρια.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία του Crunchbase σε γεωγραφική βάση, τα περισσότερα κεφάλαια των Venture Capitals προς την Ευρώπη κατευθύνθηκαν στη Βρετανία, με τη  Γερμανία να βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Γαλλία, Σουηδία και Ολλανδία ήταν τα αμέσως πιο ελκυστικά νεοφυή οικοσυστήματα για τους επενδυτές.

«Δεδομένης της ανάπτυξης του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος, όταν αλλάξουν οι συνθήκες της αγοράς, αναμένουμε ότι αυτοί οι επενδυτές θα επιστρέψουν», προβλέπουν οι αναλυτές της Crunchbase, την ίδια στιγμή που η ΕΕ, δείχνει αποφασισμένη να κλείσει την ψαλίδα έναντι ΗΠΑ και Κίνας στις τεχνολογικές startups θέλοντας να προσελκύσει κεφάλαια έως και 45 δισ. ευρώ από ιδιωτικά funds, και να διατηρήσει το ταλέντο που διαθέτει στην ήπειρο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά επίσης το νομοσχέδιο που αναμένεται να μπει σε ισχύ μέσα στο έτος, και προβλέπει κίνητρα για τους ιδρυτές των startups που θα μπουν στα χρηματιστήρια. Στο νομοσχέδιο η Κομισιόν επισημαίνει την υστέρηση της Ευρώπης έναντι ΗΠΑ και Κίνας στις deep tech startup, ενώ «υπολείπεται επίσης στον αγώνα για τα ταλέντα». Γι αυτό τον λόγο και θα υπάρξουν πρωτοβουλίες ώστε 1 εκατ. ταλαντούχοι εργαζόμενοι να μπουν στον κλάδο των deep tech, ενώ θα υπάρξουν και συζητήσεις με κράτη μέλη της ΕΕ για να προσελκύσουν ταλέντα από τρίτες χώρες.

Επίσης η Κομισιόν θέλει να δημιουργήσει «περιοχές καινοτομίας της βαθιάς τεχνολογίας» σε όλη την ΕΕ, σε ένα σχέδιο ύψους 10 δισ. ευρώ όπου οι πόροι θα προέλθουν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Η ευκαιρία των ελληνικών startup να προσελκύσουν κεφάλαια

Τον Μάιο, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα & Τεχνολογία Χρήστος Δήμας είχε αναφέρει στο BD πως η χαρτογράφηση του οικοσυστήματος των startup θα βοηθήσει να υλοποιηθούν πολιτικές στήριξης ενώ ήταν επίσης αισιόδοξος για τις αναπτυξιακές προοπτικές των ελληνικών startup, σημειώνοντας ότι ήδη έχουν εμφανιστεί μονόκεροι στην Ελλάδα.

Ο κ. Δήμας είχε επισημάνει επίσης πως στην περίοδο της πανδημίας, πολλές από τις νεοφυείς επιχειρήσεις άρχισαν να αναπτύσσονται ραγδαία και άλλες να πετυχαίνουν σπουδαίες συμφωνίες με παγκόσμιους κολοσσούς του εξωτερικού.

Πράγματι, το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές startup παρέμεινε έντονο και το 2021, με τον κλάδο του fintech να κατέχει τη μερίδα του λέοντος, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Endeavor Greece, από το περίπου 1 δισ. δολάρια που αντλήθηκαν από τις ελληνικές startup το 55% κατευθύνθηκε στον κλάδο.

Η έρευνα ανέφερε επίσης πως startup στους κλάδους του real estate και εναλλακτικών τρόπων μίσθωσης αυτοκινήτου απορρόφησαν το 25% των αντληθέντων κεφαλαίων, ενώ εκείνες που δραστηριοποιούνται στην εκπαίδευση έλαβαν το 8% των συνολικών κεφαλαίων.

Τον περασμένο μήνα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης στο «TechTour SE Europe 2022», που έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ανέφερε ότι «η οικονομική – τεχνολογική συγκυρία έχουν πλέον δημιουργήσει ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για τις ελληνικές startups, οι οποίες τα επόμενα χρόνια αναμένεται να συμβάλουν καθοριστικά στο ΑΕΠ της χώρας μας».

Στην εκδήλωση αυτή, περίπου 35 εκπρόσωποι ελληνικών fund και 65 από Ευρώπη, ΗΠΑ και αραβική χερσόνησο, έβαλαν στα ραντάρ τους 15 από τις πλέον πολλά υποσχόμενες εγχώριες startup που δραστηριοποιούνται σε κλάδους όπως η ψηφιακή υγεία, ο τουρισμός και την έξυπνη κινητικότητα, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να επενδύσουν σε αυτές.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, τα funds: Big Pi Ventures, Deca Investments, EOS Capital Partners, 5G Ventures (Phaistos Investment Fund), Marathon Venture Capital, Metavallon, Velocity Partners, VentureFriends, TECS Capital και VNK Capital, ενώ συμμετείχε από ξένα funds και το Saudi Aramco Ventures.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ποιες ελληνικές startups «μάζεψαν» πάνω από 1 δισ. δολ. στο εννεάμηνο

Το ελληνικό οικοσύστημα άντεξε στη δύσκολη διετία των υψηλών επιτοκίων και... βλέπει φως από το 2025 με τη μείωση. Νέα εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης συγκέντρωσε 35 εκατ. δολ., ενώ καταγράφονται επτά εξαγορές.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Χαρτζιλίκι... υψηλής τεχνολογίας για παιδιά 8 με 18 ετών από τη Startup Woli

Με τη Woli προπληρωμένη κάρτα και το Woli app οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν που δαπανώνται τα λεφτά τους ενώ τα παιδιά εκπαιδεύονται ώστε να διαχειρίζονται σωστά τα οικονομικά τους.