ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
Φωτο: Shutterstock

Ουραγός στις υψηλές ταχύτητες η Ελλάδα στην Ευρώπη παρά τη σημαντική πρόοδο

Τα χρόνια επενδυτικής άπνοιας στα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων έχουν αφήσει την Ελλάδα κολλημένη στον πάτο της ευρωπαϊκής κατάταξης της ψηφιακής ανάπτυξης. Ωστόσο η χώρα ανοίγει βηματισμό, και αποτελεί πρωτοπόρα στα δίκτυα 5G.

Ανοίγει βηματισμό η Ελλάδα, καταγράφοντας σημαντική πρόοδο στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, κατορθώνοντας μάλιστα σε έναν αμιγώς καινοτόμο τομέα, όπως είναι τα δίκτυα 5G, να διακρίνεται. Παρόλα αυτά όμως, η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ κάτω από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους της ψηφιακής ετοιμότητας «πληρώνοντας» παθογένειες πολλών ετών αδράνειας.

Όπως καταγράφεται στη φετινή έκθεση της Κομισιόν του δείκτη Digital Economy and Society Index (DESI index), στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές η Ελλάδα πραγματοποίησε σημαντική βελτίωση πέντε θέσεων καθώς βρέθηκε από την 27η θέση στην 22η, βασιζόμενη  κυρίως στην εξαιρετική επίδοση των υποδεικτών  του 5G και την περαιτέρω βελτίωση των υποδεικτών της σταθερής ευρυζωνικότητας, ενώ παράλληλα συνεχίζει να αυξάνει τον βηματισμό της.

Την ίδια στιγμή που τα τελευταία δύο χρόνια ο ευρωπαϊκός μέσος όρος του δείκτη «Συνδεσιμότητα» έχει αυξηθεί κατά 19,5%, ο ελληνικό δείκτης έχει πραγματοποιήσει άλμα 48,5%. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι και πριν δυο χρόνια η Ελλάδα ξεπερνούσε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο μόνο στη κάλυψη του 4G. Πλέον η Ελλάδα αποτελεί μια από τις πρωτοπόρες χώρες στον υποδείκτη του 5G readiness με 99% εν αντιθέσει του ευρωπαϊκού μέσου όρου που είναι στο 56%.

Σημαντική ψηφιακή πρόοδο την τελευταία πενταετία

Η Ελλάδα βρίσκεται επίσης στην κορυφαία τριάδα των χωρών που έχουν σημειώσει την μεγαλύτερη πρόοδο στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους την τελευταία πενταετία. Ειδικότερα, μετά την Ιταλία, η χώρα μας έχει καταγράψει την μεγαλύτερη ψηφιακή πρόοδο, ξεπερνώντας την Πολωνία που κλείνει την κορυφαία τριάδα, ενώ ακολουθεί η Κύπρος και η Δανία. Όπως αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν, τα τρία κράτη «βελτίωσαν σημαντικά τις βαθμολογίες τους στο πλαίσιο του δείκτη DESI κατά την τελευταία πενταετία, υλοποιώντας βιώσιμες επενδύσεις με ενισχυμένη πολιτική εστίαση στον ψηφιακό τομέα, οι οποίες υποστηρίζονται επίσης από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».

Ουραγός παρά τη σημαντική πρόοδο η Ελλάδα

Ωστόσο παρά την εντυπωσιακή πρόοδο που έχει καταγράψει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια παραμένει ουραγός στην κατάταξη των προηγμένων ψηφιακών κρατών της ΕΕ, παραμένοντας έτη φωτός πίσω από τους ευρωπαίους πρωταθλητές όπως η Φινλανδία, η Δανία, Ολλανδία και Σουηδία. Η διείσδυση της οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) παραμένει επίσης σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, ενώ και η μέση ταχύτητα που καταγράφουν τα σταθερά δίκτυα φέρνουν τη χώρα στην 96η θέση στις μετρήσεις της Ookla με μόλις 34,51 Mbps.

Ανάγκη να αναπτυχθούν τα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων

Αναφορικά με τις τηλεπικοινωνίες ευρύτερα, η έκθεση αναγνωρίζει ότι «η Ελλάδα βελτίωσε τις επιδόσεις της αναφορικά με τη συνδεσιμότητα». Ειδικότερα, «σχετικά με τα σταθερά δίκτυα, η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο ως προς την κάλυψη των δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων (VHCN) και ταχείας ευρυζωνικότητας (NGA), φτάνοντας το ποσοστό του 92%, το οποίο είναι πάνω από τον ενωσιακό μέσο όρο».

Η έκθεση επισημαίνει πως απαιτείται περισσότερη πρόοδος, ιδίως όσον αφορά τη διείσδυση σταθερών ευρυζωνικών επικοινωνιών ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, η οποία παραμένει πολύ χαμηλή (9%) σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι στο 41% και την περαιτέρω βελτίωση της κάλυψης 5G (66%), ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε υψίρρυθμη συνδεσιμότητα σε ολόκληρη τη χώρα.

Συντονισμένη προσπάθεια για να τρέξουν οι επενδύσεις

Στο κείμενο της νέας διαβούλευσης για την ανάλυση αγορών χονδρικής τοπικής πρόσβασης και χονδρικής κεντρικής πρόσβασης που διεξάγεται, η ΕΕΤΤ είχε αναφέρει πως η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ όσον αγορά την κάλυψη που παρέχονταν στο τέλος του 2021 από τους παρόχους. 

Επισημαίνει πως αν και η κάλυψη σχεδόν διπλασιάστηκε στην περίοδο 2020-2021, φτάνοντας το 20%, εντούτοις παραμένει σημαντικά μικρότερη τόσο από το Ευρωπαϊκό μέσο όρο (περίπου 70%), όσο και από την αμέσως επόμενη χώρα που είναι  η Κύπρος με 40%. Σημαντικό ωστόσο ρόλο παίζει η παντελής έλλειψη καλωδιακού δικτύου υψηλών ταχυτήτων.

Παρά την ανάπτυξη των συνδέσεων πολύ υψηλών ταχυτήτων, η χώρα βρίσκεται πολύ πίσω στη διείσδυση της οπτικής ίνας καθώς αντιστοιχούν μόλις στο 2,2% των ευρυζωνικών συνδέσεων. Γι αυτό και η ΕΕΤΤ θέλοντας να αυξηθούν οι επενδύσεις στην ανάπτυξη των δικτύων οπτικής ίνας σχεδιάζει να «παγώσει» για τα επόμενα χρόνια τους περιορισμούς με βάση τους κανόνες για τον ανταγωνισμό προκειμένου να καλυφθεί το χαμένο έδαφος των περασμένων ετών.

Παράλληλα η κυβέρνηση με διάφορες επιδοτούμενες δράσεις, οι οποίες έχουν λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων ευρυζωνικών υποδομών, όπως οι Ultra Fast Broadband και Super Fast Broadband.

Επίσης, απλούστερη και ταχύτερη γίνεται η διαδικασία εγκατάστασης και επέκτασης δικτύων οπτικών ινών, με συγκεκριμένους όρους που αφορούν τον δημόσιο χώρο, όπως αναφέρουν υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης και υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ψηφιακό κράτος: Γιατί έμεινε χαμηλά η Ελλάδα στη λίστα της Κομισιόν

Μόνο τη Ρουμανία ξεπερνά η χώρα μας στη νέα κατάταξη της Κομισιόν για την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών από το Δημόσιο, καθώς δεν έχει μετρηθεί ακόμη η μεγάλη πρόοδος με τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις και κυρίως με την πύλη gov.gr.
data-digital transformation-psifiakos metasximatismos-texnologia
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ψάχνουν έσοδα οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών και στρέφονται στα έργα ICT

Τα έσοδα από υπηρεσίες έχουν βαλτώσει στο επίπεδο των 1,6 δισ. ευρώ την τελευταία επταετία. Στα μεγάλα έργα ψηφιαποίησης ποντάρουν τώρα οι μεγάλοι του κλάδου για να βελτιώσουν τις οικονομικές τους επιδόσεις.
digital nomad-tilergasia
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Χαμηλά η Ελλάδα στη λίστα προορισμών για τους ψηφιακούς νομάδες

Καθυστέρηση στην ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών δικτύων και κακές κοινωνικές/οικονομικές συνθήκες ρίχνουν την Ελλάδα στην 32η θέση της κατάταξης σε διεθνή έρευνα, ενώ ως ελκυστικότερη χώρα καταγράφεται η Γερμανία.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ουραγοί στην Ευρώπη τα ελληνικά δίκτυα κινητής: Άργησε το «γνήσιο» 5G

Cosmote, Vodafone και Nova βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις των ομίλων τους με κριτήριο την ποιότητα δικτύου, σύμφωνα με διεθνή έρευνα. Με καθυστέρηση η ανάπτυξη του 5G Stand Alone. Γιατί μπαίνουν «κόφτες» στη χρήση.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Γρήγορο ίντερνετ στην επαρχία: Πώς ξεμπλοκάρει το έργο των 868 εκατ.

Ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες της γαλλικής αγοράς βρίσκεται πολύ κοντά στο να πάρει τη θέση της Grid Telecom στο σχήμα για το έργο UFFB που θα αλλάξει την τηλεπικοινωνιακή εικόνα της χώρας.
tileorasi-tv-kanalia-leukes perioxes
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αναχαίτισε το Netflix η Cosmote: Το νέο τοπίο στη συνδρομητική

Περιορίστηκαν οι ρυθμοί ανάπτυξης της κορυφαίας αμερικανικής πλατφόρμας στην ελληνική αγορά, ενώ η Cosmote TV κέρδισε έδαφος μετά και τη συμφωνία με τη Nova. Πάνω από 500.000 συνδρομητές στην OTT πλατφόρμα της.