ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

Στους κορυφαίους προορισμούς για ψηφιακούς νομάδες η Ελλάδα

Η Ελλάδα  θα μπορούσε να προσελκύσει σημαντικό αριθμό digital nomads που θα πρόσφεραν και ισχυρή ένεση εσόδων για την οικονομία.

Δεν φτάνει πλέον στην Ελλάδα η καλή ποιότητα ζωής, το καλό κλίμα και το φυσικό περιβάλλον που μπορεί να προσφέρει στους ψηφιακούς νομάδες, καθώς ο ανταγωνισμός ενισχύεται, ενώ ανεβαίνουν και οι ταχύτητες του διαδικτύου. Η Ελλάδα μπορεί να τοποθετείται πλέον ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως, φέρνοντας «νέα όπλα» στο τραπέζι, ωστόσο η αναγκαία αύξηση των ταχυτήτων αναμένεται να παίξει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη της αγοράς.

Η Ελλάδα  θα μπορούσε να προσελκύσει σημαντικό αριθμό digital nomads που θα πρόσφεραν και ισχυρή ένεση εσόδων για την οικονομία, όπως αποδεικνύουν και οι τελευταίες διεθνείς μελέτες. Ωστόσο, η στρέβλωση της αγοράς όπου οι ταχύτητες της κινητής είναι υψηλότερες από τη σταθερή εμποδίζουν τη χώρα να ανέλθει ακόμα περισσότερο στις διεθνείς λίστες και να προσελκύσει ακόμα περισσότερο ταλαντούχο προσωπικό από το εξωτερικό.

Με τις ταχύτητες του διαδικτύου να έχουν βελτιωθεί αλλά ακόμα να καταγράφονται παράπονα για την ποιότητα των δικτύων, και τις κινήσεις της κυβέρνησης να προσελκύσει τους ψηφιακούς νομάδες, η χώρα μας κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στις διεθνείς λίστες, με τον ανταγωνισμό ωστόσο να είναι σκληρός καθώς όπως αποδεικνύεται, το καλό κλίμα δεν είναι πλέον αρκετό.

Στους 20 κορυφαίους προορισμούς η Ελλάδα και η Αθήνα

Για το νέο κύμα των στελεχών επιχειρήσεων οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε «ψηφιακούς νομάδες» μετά από την πανδημία, ο καλύτερος προορισμός φαίνεται πως είναι το Ντουμπάι, σύμφωνα με ανάλυση της μεσιτικής Savills Plc., η οποία κατηγοριοποίησε τις 20 καλύτερες αγορές ακινήτων όσον αφορά την ελκυστικότητά τους προς τους εργαζομένους μέσω τηλεργασίας, και την Αθήνα να βρίσκεται στη 17η θέση.

Πάνω από την Κύπρο έρχεται η Αθήνα στο top 20

Ο ολοένα και αναπτυσσόμενος τομέας του fintech στο Ντουμπάι έχει προσελκύσει σωρεία «υβριδικών» εργαζομένων, πολλοί εκ των οποίων έχουν επηρεαστεί από τις 200.000 απολύσεις που έχουν πλήξει τον τεχνολογικό τομέα φέτος, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Savalis, με αποτέλεσμα η αραβική πόλη που καταγράφει και υψηλότατες ταχύτητες διαδικτύου να βρίσκεται στη κορυφή για το 2023.

Αντιθέτως η Αθήνα βρίσκεται στη 18η θέση ανάμεσα στις κορυφαίες 20 πόλεις σχετικά με την ταχύτητα του ίντερνετ, στην 17η θέση όσο αναφορά την ποιότητα ζωής και στη 18η θέση στο κλίμα που επικρατεί. Όμως η πολύ καλή αεροπορική σύνδεση που έχει η πόλη και τα ενοίκια που βρίσκονται σε καλό επίπεδο για τους ξένους που έρχονται στη χώρα, είναι τα στηρίγματα της πόλης που την φέρνουν στους κορυφαίους προορισμούς.

Στην 13η θέση της WebWorkTravel η Ελλάδα

Επίσης έρευνα που διεξήχθη από την WebWorkTravel ζητώντας από ψηφιακούς νομάδες παγκοσμίως να αξιολογήσουν τους αγαπημένους τους προορισμούς με βάση παράγοντες όπως το κόστος ζωής, η ταχύτητα του διαδικτύου, το κλίμα και η διαθεσιμότητα χώρων συνεργασίας, έφερε την Ελλάδα στην 13η θέση με ποσοστό προτίμησης 4,7%.

Η Ισπανία με ποσοστό 15,3%, η Ταϊλάνδη με 10% και οι ΗΠΑ με 8,8% κατέλαβαν τις τρεις πρώτες θέσεις, ακολουθούμενες από την Πορτογαλία και την Ιταλία. Σύμφωνα με την έρευνα, η Ισπανία βρέθηκε στην κορυφή της λίστας όχι μόνο για την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, τις μοναδικές παραλίες και την κουζίνα της, αλλά και επειδή, σε σύγκριση με άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς, η διαβίωση εκεί εξακολουθεί να είναι σχετικά προσιτή.

Τα δεδομένα που κάνουν διαφορά για τους προορισμούς

Παράλληλα, δεδομένης της αύξησης των ενοικίων στους δημοφιλείς προορισμούς των ψηφιακών νομάδων, οι πόλεις που κάποτε κυριαρχούσαν πέφτουν από την πρώτη θέση, όπως η Λισαβόνα που κατρακύλησε στην 5η θέση της κατάταξης της Savalis, λόγω του αυξημένου κόστους διαβίωσης και των υψηλών ενοικίων.  Αντιθέτως, η Μάλαγα ανέβηκε κατευθείαν στη δεύτερη θέση της λίστας, λόγω και του νέου κέντρου τεχνολογίας το οποίο ανοίγει η Google στην πόλη.

Λίγο πίσω από την Μάλαγα ακολουθεί το Μαϊάμι, ο συνδυασμός της χαμηλής φορολογίας, των μειωμένων ενοικίων και των δημοφιλών παραλιών της προσελκύει στελέχη εταιρειών από τα οικονομικά κέντρα στο Σικάγο και τη Νέα Υόρκη. Παρόλα αυτά, η ακόρεστη ζήτηση σημαίνει ότι όσοι μετακομίζουν στο Μαϊάμι με τις οικογένειές τους αντιμετωπίζουν σκληρό ανταγωνισμό για υψηλής ποιότητας εκπαίδευση για τα παιδιά τους.

Παραμένει ισχυρή η τάση της τηλεργασίας

Η στροφή προς την υβριδική εργασία έχει ωθήσει πολλά στελέχη επιχειρήσεων στην εύρεση καλύτερων τοποθεσιών διαμονής, με άμεση πρόσβαση σε αεροδρόμια. Σύμφωνα με ξεχωριστή έρευνα της συμβουλευτικής AWA, με δείγμα 22 διαφορετικών χωρών, οι εργαζόμενοι πάνε στο γραφείο μόλις 1,75 ημέρες/εβδομάδα, ενώ το 37% των εργοδοτών αναμένεται να μειώσουν τους επαγγελματικούς χώρους τους ως αποτέλεσμα της νέας, αυτής, κανονικότητας.

Πριν την πανδημία υπολογίζεται πως υπήρχαν παγκοσμίως εκατ. ψηφιακοί νομάδες, ενώ ο πληθυσμός τους μπορεί να φτάσει και το δισ. μέχρι το 2035 σύμφωνα με έρευνα του André Gussekloo και της Esther Jacobs. Η Ελλάδα προφανώς και θέλει να μπει στη κούρσα για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων, ενώ την ίδια στιγμή όλο και περισσότερες χώρες προσπαθούν με γενναιόδωρα οικονομικά πακέτα μετεγκατάστασης, φορολογικές ελαφρύνσεις και εργασιακές visa και άλλες παροχές να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΜΙΤ, αν η Ελλάδα κατάφερνε να προσελκύσει 100.000 ψηφιακούς νομάδες σε μια χρονιά, και αυτοί παρέμεναν εδώ για 6 μήνες, το όφελος για την οικονομία θα μπορούσε να φτάσει το 1,6 δισ. ευρώ ετησίως.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σίριαλ ατελείωτων καθυστερήσεων για το δίκτυο Wi-Fi στα πανεπιστήμια

Στο διαγωνισμό ήταν πρώτη η κοινοπραξία Cosmos - Δυναμική με εξοπλισμό HUAWEI. Η προσφορά της ακυρώθηκε, αλλά στη συνέχεια ανακλήθηκε η ακύρωση χωρίς να έχει ανακηρυχθεί οριστικά ο μειοδότης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι ψάχνουν στα κοινωνικά δίκτυα οι ειδικοί ελεγκτές της Εφορίας

Από «μαύρες» πωλήσεις αγαθών, μέχρι αναρτήσεις για κοινωνικές εκδηλώσεις που μπορεί να δείχνουν αδήλωτο πλούτο ελέγχει ειδική ομάδα που δημιούργησε η ΑΑΔΕ. Τα δώδεκα ύποπτα σημεία που τίθενται στο στόχαστρο.