Χωρίς περιορισμούς από τους κανόνες του ανταγωνισμού επιτρέπει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων να προχωρήσουν οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι τις επενδύσεις τους, προκειμένου να αναπτυχθεί γρήγορα δικτύων οπτικών ινών και να καλυφθεί χαμένος έδαφος πολλών ετών.
Στο κείμενο της νέας διαβούλευσης για την ανάλυση αγορών χονδρικής τοπικής πρόσβασης και χονδρικής κεντρικής πρόσβασης που διεξάγεται αυτές τις ημέρες, η ΕΕΤΤ προτείνει να υπάρξει:
- Άρση τη υποχρέωσης κοστοστρέφειας για τα προϊόντα / υπηρεσίες οπτικών ινών μέχρι τον τελικό συνδρομητή -αυτό σημαίνει ότι οι πάροχοι θα μπορούν να διαθέτουν τις υπηρεσίες τους όσο ακριβά θέλουν.
- Άρση της υποχρέωσης ελέγχου συμπίεσης περιθωρίου για τα προϊόντα/ υπηρεσίες οπτικών ινών μέχρι τον τελικό συνδρομητή -δηλαδή, δεν θα ελέγχεται πλέον ο ΟΤΕ για συμπίεση του περιθωρίου κέρδους των ανταγωνιστών του..
Υπενθυμίζουμε πως τον Απρίλιο οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι είχαν συγκρουστεί με αφορμή τον διπλασιασμό ταχυτήτων και τα νέα τιμολόγια του ΟΤΕ, καθώς υποστήριζαν ότι έπρεπε να εξεταστεί στο κατά πόσο συμπιέζονται τα περιθώρια κέρδους τους και ζητούσαν να εξεταστούν τα τιμολόγια με βάση το νέο πλαίσιο για το Μοντέλο Ελέγχου Συμπίεσης Περιθωρίων (PSM – Price Squeeze Model), για το οποίο η διαβούλευση έχει ολοκληρωθεί από τον Μάρτιο του 2021, αλλά περιέργως παραμένει ανεφάρμοστο λόγω ολιγωρίας της Επιτροπής.
Οι εναλλακτικοί πάροχοι είχαν ζητήσει να υπάρξει προστασία της ανταγωνιστικής δομής της αγοράς έως ότου εξασφαλιστεί η οικονομική αναπαραγωγιμότητα και από την λοιπή αγορά, δηλαδή να διαπιστωθεί ότι μπορούν να ακολουθήσουν τον ΟΤΕ χωρίς αυτό να συμπιέζει τα περιθώρια κέρδους τους.
Υστερεί σημαντικά η Ελλάδα στην ανάπτυξη δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων
Η ΕΕΤΤ αναφέρει πως η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ όσον αγορά την κάλυψη που παρέχονταν στο τέλος του 2021 από τους παρόχους. Επισημαίνει πως αν και η κάλυψη σχεδόν διπλασιάστηκε στην περίοδο 2020-2021, φτάνοντας το 20%, εντούτοις παραμένει σημαντικά μικρότερη τόσο από το Ευρωπαϊκό μέσο όρο (περίπου 70%), όσο και από την αμέσως επόμενη χώρα που είναι η Κύπρος με 40%. Σημαντικό ωστόσο ρόλο παίζει η παντελής έλλειψη καλωδιακού δικτύου υψηλών ταχυτήτων.
Επιπλέον, παρά την ανάπτυξη των συνδέσεων πολύ υψηλών ταχυτήτων, η χώρα βρίσκεται πολύ πίσω στη διείσδυση της οπτικής ίνας καθώς αντιστοιχούν μόλις στο 2,2% των ευρυζωνικών συνδέσεων.
Όπως αναφέρει η ΕΕΤΤ αυτή η «ελάφρυνση των ρυθμιστικών υποχρεώσεων που αφορούν αποκλειστικά τα δίκτυα νέας γενιάς στα οποία η οπτική ίνα τερματίζει εντός της οικίας του συνδρομητή, θα εφαρμόζονται σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ανάλυσης ή μέχρι η διείσδυση των υπηρεσιών οπτικών ινών μέχρι τον τελικό συνδρομητή να φτάσει το 30% των ευρυζωνικών συνδέσεων».
Προσπάθειες για να αυξηθούν οι συνδέσεις οπτικής ίνας
Όπως σημειώνει η ΕΕΤΤ, η Ελληνική Πολιτεία με διάφορες επιδοτούμενες δράσεις, οι οποίες έχουν λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων ευρυζωνικών υποδομών στην Ελληνική Επικράτεια.
Οι σημαντικότερες δράσεις της Ελληνικής Πολιτείας είναι οι ακόλουθες:
- Ανάπτυξη Υποδομών σε Αγροτικές Περιοχές (Rural Broadband )
- Δράση Ultra Fast Broadband
- Δράση Super Fast Broadband
H δράση Ανάπτυξη Υποδομών σε Αγροτικές Περιοχές (Rural Broadband) αφορούσε την ανάπτυξη και λειτουργία δημόσιων ευρυζωνικών υποδομών υψηλής ταχύτητας, σε «λευκές» αγροτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας. Υλοποιήθηκε σε περιοχές όπου δεν υπήρχε επενδυτικό ενδιαφέρον από ιδιωτικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών, λόγω της χαμηλής εμπορικής τους αξίας, με στόχο την εξάλειψη του «ευρυζωνικού χάσματος» μεταξύ απομακρυσμένων, μειονεκτικών, παραδοσιακά «λευκών» αγροτικών περιοχών και την ταχύτερη επίτευξη της ψηφιακής τους σύγκλισης με τις προνομιούχες περιοχές της χώρας.
Μέχρι σήμερα έχει καλυφθεί σχεδόν το 45% της ελληνικής επικράτειας παρέχοντας συνδέσεις με εύρος ζώνης μέχρι 30 Mbps και δυνατότητα σταδιακής αύξησης της ταχύτητας έως και 50 Mbps, σε περίπου 525.000 πολίτες των 5.077 δημοτικών διαμερισμάτων αγροτικών και παραμεθόριων ορεινών και νησιωτικών περιοχών της χώρας.