ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
Φωτο: Shutterstock

«Πόλεμος» στην Ευρώπη για το κόστος των τηλεπικοινωνιακών δικτύων

Οι τέσσερις μεγάλοι των τηλεπικοινωνιών ζητούν από την ΕΕ να υποχρεώσει τους αμερικανικούς κολοσσούς της τεχνολογίας να... βάλουν το χέρι στην τσέπη για την ανάπτυξη των δικτύων που χρησιμοποιούν.

Την συμμετοχή των μεγάλων τεχνολογικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και τις  υπηρεσίες streaming στο κόστος ανάπτυξης και συντήρησης των δικτύων ζητούν οι τέσσερις μεγαλύτεροι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι της Ευρώπης, καθώς οι δραστηριότητές τους καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο μέρος από την κίνηση που καταγράφεται στο διαδίκτυο.

Σε μια δεύτερη πράξη της κόντρας που έχει ξεσπάσει, καθώς αναμένεται μέχρι τον Ιούνιο και η απόφαση για την επιβολή του παγκόσμιου φόρου στις Big Tech, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Deutsche Telekom, Orange, Telefonica και Vodafone σε ανοιχτή τους επιστολή προς τις ευρωπαϊκές Αρχές τονίζουν πως οι τεχνολογικοί κολοσσοί κερδίζουν από τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων που υλοποιούνται στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές της Ευρώπης, ζητώντας να μοιραστεί με έναν πιο αναλογικό τρόπο το οικονομικό βάρος.

«Καλούμε τώρα επειγόντως τους νομοθέτες να θεσπίσουν κανόνες σε επίπεδο ΕΕ για να γίνει πραγματικότητα αυτή η αρχή», ανέφερε η επιστολή, η οποία υπογράφηκε από τον José María Álvarez-Pallete, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της TelefónicaTim Höttges, διευθύνων σύμβουλος της Deutsche TelekomNick Read Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone και ο Stéphane Richard, απερχόμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Orange.

Στην επιστολή τους τονίζουν πως «σήμερα, το video streaming, το gaming και τα social media που παρέχονται από ορισμένες ψηφιακές πλατφόρμες αντιπροσωπεύουν πάνω από το 70% της κίνησης δεδομένων στα δίκτυα. Οι ψηφιακές πλατφόρμες κερδίζουν από την υπερμεγέθυνση των επιχειρηματικών τους μοντέλων με ελάχιστο κόστος, ενώ οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι επιβαρύνονται με τις απαιτούμενες επενδύσεις στη συνδεσιμότητα».

Με την πανδημία να εκτοξεύει τις ανάγκες για πιο γρήγορα και αξιόπιστα δίκτυα τηλεπικοινωνιών η Ευρώπη πραγματοποιεί ψηφιακά άλματα βελτιώνοντας τις επιδόσεις της, έχοντας καταφέρει να διπλασιάσει τις συνδέσεις σε δίκτυα 5G, ενώ η κάλυψη σε οπτική ίνα ξεπερνά το 50%. Οι περισσότεροι όμιλοι τηλεπικοινωνιών επενδύουν πολλά για να επεκτείνουν ή να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες από χαλκό σε οπτικές ίνες και στην ανάπτυξη 5G, αλλά για χρόνια αγωνίζονται με ασθενή περιθώρια κέρδους και πτώση των αποτιμήσεων.

Παρόλο που οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών είχαν υποβάλει παρόμοια αιτήματα σε ευρωπαίους νομοθέτες στο παρελθόν, οι εταιρείες δήλωσαν ότι είχαν ενθαρρυνθεί από μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έγινε σε δήλωση για τα ψηφιακά δικαιώματα τον περασμένο μήνα και ανέφερε ότι «όλοι οι παράγοντες της αγοράς επωφελούνται από τον ψηφιακό μετασχηματισμό...συνεισφέρουν δίκαια και αναλογικά στο κόστος των δημόσιων αγαθών, υπηρεσιών και υποδομών».

Οι επικεφαλής των τηλεπικοινωνιακών ομίλων τονίζουν πως δεν μπορούν να διαπραγματευτούν επί ίσοις όροις απέναντι στους τεχνολογικούς κολοσσούς καθώς διαθέτουν ισχυρή θέση στην αγορά και ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη ενώ δεν υπάρχουν ισότιμοι ρυθμιστικοί όροι ανταγωνισμού. Επισημαίνουν πως «δεν μπορούμε να έχουμε βιώσιμη απόδοση των πολύ σημαντικών επενδύσεών μας, θέτοντας σε κίνδυνο την περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών. Με τις μεγάλες πλατφόρμες ψηφιακού περιεχομένου που πιέζουν για ροή υψηλότερης ποιότητας, η σταδιακή αλλαγή στην κίνηση δεδομένων που βιώνουμε θα αυξάνεται συνεχώς χωρίς όρια. Εάν δεν διορθώσουμε αυτήν την ανισόρροπη κατάσταση, η Ευρώπη θα μείνει πίσω από άλλες περιοχές του κόσμου, υποβαθμίζοντας τελικά την ποιότητα της εμπειρίας για όλους τους καταναλωτές».

Οι απαιτήσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων έρχονται μετά την πρόσφατη διαμάχη που έχει ξεκινήσει στη Νότια Κορέα σχετικά με το ποιοι θα πρέπει να συμμετέχουν στα κόστη ανάπτυξης και συντήρησης των δικτύων. Μια συζήτηση η οποία πυροδοτήθηκε από την έκρηξη στην κίνηση που καταγράφηκε στη χώρα εξαιτίας της επιτυχημένης σειράς του Netflix «Squid Game».

Χαρακτηριστικά, στη Νότια Κορέα, περίπου το 5% της συνολικής καθημερινής κίνησης προέρχεται από το Netflix, και σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας, όσες επιχειρήσεις κατέχουν πάνω από το 1% της συνολικής κίνησης και διαθέτουν περισσότερους από 1 εκατ. συνδρομητές καλούνται να πληρώσουν ειδικά τέλη για την αξιοποίηση των δικτύων.  Η SK Broadband βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τη Netflix καθώς δεν έχει πληρώσει αυτά τα ειδικά τέλη.

Παράπονα και στην Ελλάδα για τις streaming πλατφόρμες

Στελέχη του τηλεπικοινωνιακού κλάδου έχουν τονίσει στο Business Daily, πως το γεγονός ότι οι πλατφόρμες αυτές δεν πληρώνουν φόρους και δεν υπόκεινται στις ίδιες υποχρεώσεις με εκείνες δημιουργεί συνθήκες άνισου ανταγωνισμού και σημειώνουν την ανάγκη να ληφθούν μέτρα ώστε να υπάρξουν δίκαιες συνθήκες που θα επιτρέψουν και να μεγαλώσει η πίτα των συνδρομητών.

Σημειώνουν πως αν και οι πλατφόρμες όπως το Netflix άλλαξαν τον τρόπο που βλέπουμε τηλεόραση και ανέβασαν τον πήχη των απαιτήσεων των καταναλωτών για ποιοτικό περιεχόμενο, δεν έχουν καμία συνεισφορά στην ελληνική οικονομία, παρά το γεγονός ότι κατέχουν σημαντική θέση στην αγορά.

Επισημαίνουν πως οι streaming πλατφόρμες κολοσσών όπως το Disney+ και το HBO MAX, αλλά και το Netflix χωρίς να έχουν τον «βραχνά» της φορολογίας μπορούν και προσφέρουν πολύ χαμηλές τιμές συνδρομών, συμπιέζοντας περαιτέρω τα περιθώρια κέρδους τους, ενώ παράλληλα λειτουργούν σε καθεστώς αδιαφάνειας καθώς κανείς δεν γνωρίζει τον αριθμό των συνδρομητών που έχουν αφού δεν εμφανίζονται στα επίσημα στοιχεία της ΕΕΤΤ.

Την ίδια στιγμή η έλευση της Disneyσίγουρα θα επιφέρει πλήγμα και στο περιεχόμενο των ελληνικών παικτών καθώς ήδη έχει αρχίσει και αποσύρει μεγάλος μέρος του περιεχομένου που διαθέτει από άλλες πλατφόρμες όπως το Netflix με στόχο να αυξήσει τον αριθμό συνδρομητών της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ουραγοί στην Ευρώπη τα ελληνικά δίκτυα κινητής: Άργησε το «γνήσιο» 5G

Cosmote, Vodafone και Nova βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις των ομίλων τους με κριτήριο την ποιότητα δικτύου, σύμφωνα με διεθνή έρευνα. Με καθυστέρηση η ανάπτυξη του 5G Stand Alone. Γιατί μπαίνουν «κόφτες» στη χρήση.
fiber-internet-diktyo-tilepikoinwnies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Με… ταχύτητες χαλκού τρέχει η Ελλάδα της οπτικής ίνας

Αν και οι ταχύτητες στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί πάνω από 36%, καθώς σημειώνεται σημαντική άνοδος των πακέτων από 100 Mbps και πάνω, ωστόσο η χώρα μας βρίσκεται στους παγκόσμιους ουραγούς στις σταθερές συνδέσεις.