Με τη χώρα να βρίσκεται πολύ χαμηλά στον δείκτη ψηφιακής οικονομίας (DESI) της ΕΕ, επιταχύνουν ρυθμούς οι ενέργειες που θα βοηθήσουν πολίτες και επιχειρήσεις να κάνουν το ψηφιακό άλμα, μέσα από την παροχή γρήγορων συνδέσεων και κατάλληλων ψηφιακών εργαλείων.
Το «πράσινο φως» που άναψε η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης για τη δράση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», θα βοηθήσει 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προσθέσουν τεχνολογίες και υπηρεσίες. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο αναμένεται να προκηρυχθούν οι ανταγωνιστικές προσκλήσεις για τη χρηματοδότηση του έργου, που θα βοηθήσει τις μικρομεσαίες να κλείσουν το ψηφιακό χάσμα απέναντι στους μεγάλους που κυριάρχησαν στα χρόνια της πανδημίας.
Παράλληλα, εντός ημερών θα ανοίξει και η πλατφόρμα για τους εκπαιδευτικούς όπου θα μπορούν να κάνουν αίτηση ώστε να λάβουν το voucher ύψους 200 ευρώ για την απόκτηση τεχνολογικού εξοπλισμού.
Παράλληλα, αναμένεται να δοθεί νέα παράταση από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο πρόγραμμα επιδότησης γραμμών υπερυψηλών ταχυτήτων στο σπίτι, μέσω των κουπονιών Superfast Broadband (SFBB), που λήγει κανονικά τον Μάρτιο του 2022 καθώς έχουν μείνει ακόμα αδιάθετα περίπου 20 εκατ. ευρώ. Μέσα στη χρονιά θα υπάρξει επίσης και ένα νέο κουπόνι που στόχο θα έχει να επιδοτήσει ιδιοκτήτες 120.000 κτιρίων ώστε να είναι έτοιμοι να υποδεχθούν συνδέσεις οπτικής ίνας.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων
Η δράση με προϋπολογισμό τα 180 εκατ. ευρώ στοχεύει μέχρι και το 2025, να έχουν δοθεί σε 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις κουπόνια ψηφιοποίησης ώστε να ενισχυθούν με τεχνολογίες και υπηρεσίες, να αναβαθμίσουν την κυβερνοασφάλεια και την ανάλυση δεδομένων τους αλλά και να ενταχθούν σε υπηρεσίες cloud.
Δικαιούχοι της δράσης θα είναι όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα λάβουν ένα κουπόνι που θα μπορούν να εξαργυρώσουν σε μια ειδική πλατφόρμα όπου εκεί θα υπάρχουν οι διαθέσιμες υπηρεσίες και προϊόντα.
Μεταξύ άλλων, θα δοθούν και επιπλέον κουπόνια σε 1.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να υποστηριχθεί η μετάβασή τους στο cloud ενώ θα δημιουργηθεί και ένας κόμβος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα θα αναβαθμιστούν και 500.000 ταμειακές μηχανές και θα αντικατασταθούν 100.000 μηχανήματα POS.
Που θα κατευθυνθούν οι δαπάνες που θα επιδοτηθούν:
- Ηλεκτρονικές Συναλλαγές
- ΤηλεΕργασία
- Βελτιστοποίηση της εμπειρίας του πελάτη
- Business analytics
- Τεχνητή Νοημοσύνη
- Υπηρεσίες Cloud
- Κυβερνοασφάλεια
- IoT
- Ψηφιακές Δεξιότητες
- Ψηφιακή Διαφήμιση μέσω ψηφιακών και πολυμέσων
Θα δοθούν επίσης 20 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη υπηρεσιών που θα ωθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του cloud. Επιπλέον θα δημιουργηθούν και υποστηρικτικοί μηχανισμοί που θα παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Τα προγράμματα για το ψηφιακό άλμα πολιτών και επιχειρήσεων
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης βρίσκεται επίσης το πρόγραμμα Super Fast Broadband (SFBB) που επιδοτεί την σύνδεση γραμμής υπερυψηλών ταχυτήτων μέχρι το σπίτι με το ποσό των 13 ευρώ κάθε μήνα για δυο χρόνια, καθώς και με 48 ευρώ το κόστος σύνδεσης.
Το έργο τρέχει από το 2018 και τον Μάρτιο του 2020 είχε αποφασιστεί η παράτασή του μέχρι τον φετινό Μάρτιο καθώς και η επέκταση του σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Η πανδημία και το μομέντουμ που δημιούργησε η πανδημία για τις απαιτήσεις των καταναλωτών οδήγησε σε έκρηξη της ζήτησης των κουπονιών το 2021 με περίπου 63.840 νοικοκυριά και επιχειρήσεις να υποβάλλουν αίτηση.
Ωστόσο από το 2018 μέχρι σήμερα έχουν δοθεί μόλις 85.000 κουπόνια και περίπου 20 εκατ. ευρώ περισσεύουν αυτή την στιγμή από τα συνολικά 50 εκατ. ευρώ του προγράμματος, με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να σχεδιάζει να επεκτείνει περαιτέρω το χρονικό πλαίσιο του Σχεδίου Κουπονιών SFBB για όλο τον χρονικό ορίζοντα του Εθνικού Ευρυζωνικού Σχεδίου δηλαδή μέχρι το 2027, ενώ οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι τρέχουν τα επενδυτικά τους προγράμματα για την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών.
Ωφελούμενοι της δράσης είναι όλοι οι πολίτες καθώς και οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να αποκτήσουν διαδικτυακή σύνδεση υπερυψηλής ταχύτητας (SFBB υπηρεσία). Μέσω της πλατφόρμας ελέγχου διαθεσιμότητας, ο ενδιαφερόμενος πολίτης μπορεί να ελέγξει τη διαθεσιμότητα υπηρεσιών SFBB σε σημείο ενδιαφέροντός του, προκειμένου να προβεί σε έκδοση κουπονιού SFBB.
Επίσης από το πρώτο τρίμηνο του 2023 θα είναι έτοιμο το νέο κουπόνι «Fiber Readiness» που απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα και μικρές επιχειρήσεις για την αναβάθμιση της εσωτερικής καλωδίωσης του κτιρίου τους, ώστε να είναι έτοιμα για σύνδεση σε ένα οπτικό δίκτυο πολύ υψηλής χωρητικότητας. Θα είναι επιλέξιμες τόσο μονοκατοικίες όσο και πολυκατοικίες και, στην περίπτωση των πολυκατοικιών, θα ομαδοποιούνται περισσότερα κουπόνια ώστε η εσωτερική καλωδίωση να καλύπτει όλα τα διαμερίσματα.
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος, που θα είναι τύπου «Εξοικονομώ» ανέρχεται στα 163 εκατ. ευρώ και τα κουπόνια θα καλύπτουν το κόστος προς τον εγκαταστάτη ή τον τηλεπικοινωνιακό πάροχο που θα πραγματοποιήσει την κατασκευή, ενώ η δράση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2025. Το εσωτερικό δίκτυο θα ανήκει στους τελικούς χρήστες (είτε μεμονωμένους, είτε σε συνιδιοκτήτες σε περίπτωση πολυκατοικίας) και θα διασφαλίζεται εξ αρχής η ανοικτή και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση στην εσωτερική υποδομή.
Εκτιμάται πως θα επιδοτηθούν οι ιδιοκτήτες 120.000 κτιρίων και σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τα κουπόνια θα είναι ύψους 800-1.000 ευρώ. Στόχος του προγράμματος είναι η αύξηση της διείσδυσης των συνδέσεων οπτικών ινών.