Πολεμικό κλίμα επικρατεί στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. λίγο πριν αποφασίσει η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών αν θα εγκρίνει τα νέα τιμολόγια του ΟΤΕ, καθώς ο συνδυασμός υψηλότερων ταχυτήτων και χαμηλότερων τιμών προκαλεί αντιδράσεις από τον ανταγωνισμό, με τους εναλλακτικούς παρόχους να εκφράζουν ανησυχίες για συμπίεση των περιθωρίων κέρδους τους από τον κυρίαρχο πάροχο (margin squeeze).
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πάροχοι έχουν ενοχληθεί από την κίνηση του ΟΤΕ να ανακοινώσει τον διπλασιασμό των ταχυτήτων χωρίς να έχει υπάρξει πρώτα έγκριση από την ΕΕΤΤ και των νέων τιμολογίων, τα οποία ο ΟΤΕ, ως πάροχος με Σημαντική Ισχύ στην Αγορά είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει εκ των προτέρων προς έγκριση στη ρυθμιστική αρχή.
Οι εναλλακτικοί πάροχοι θεωρούν ως απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση των τιμολογίων χωρίς να προκληθούν στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό να συνδυαστεί η νέα πολιτική του ΟΤΕ στη λιανική με αντίστοιχες μειώσεις στις τιμές χονδρικής, ώστε να μπορέσουν και οι άλλες εταιρείες να προσφέρουν ανταγωνιστικά πακέτα χωρίς συμπίεση των περιθωρίων κέρδους τους.
Επιπλέον, πιέζουν την ΕΕΤΤ ώστε να ελεγχθούν τα τιμολόγια του ΟΤΕ βάσει του νέου Μοντέλου Ελέγχου Συμπίεσης Περιθωρίου (PSM – Price Squeeze Model) και να εξεταστεί η επιρροή του διπλασιασμού των ταχυτήτων στον ανταγωνισμό. Σημειώνεται ότι, σε αυτό τον έλεγχο, δεν καλούνται οι εναλλακτικοί πάροχοι να αποδείξουν ότι υπάρχει συμπίεση περιθωρίου, αλλά είναι υποχρεωμένος ο ΟΤΕ, ως πάροχος με Σημαντική Ισχύ στην Αγορά, να αποδείξει ότι η εμπορική/τιμολογιακή του πολιτική αφήνει επαρκή περιθώρια κέρδους στις ανταγωνιστικές εταιρείες.
Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι υπολογίζουν πως θα χρειαστούν περίπου 90 εκατ. ευρώ επιπλέον ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν και αυτοί με την σειρά τους στον διπλασιασμό των ταχυτήτων, ποσό στο οποίο περιλαμβάνεται η μετάβαση από τα αστικά κέντρα στα ΚΑΦΑΟ, το κόστος για τις αλλαγές ρούτερ που θα χρειαστούν οι συνδρομητές και η διαφορά από τις μισθώσεις που καταβάλλονται στον ΟΤΕ για τις υπηρεσίες χονδρικής. Χρήματα, τα οποία δεν είχαν υπολογιστεί στα επενδυτικά τους πλάνα και, όπως λένε, θα προκαλέσουν συμπίεση των περιθωρίων κέρδους τους.
Οι εξελίξεις σε αυτό το θέμα παρέμεναν «παγωμένες» έως τώρα, καθώς η ΕΕΤΤ δεν μπορούσε να λάβει αποφάσεις σε επίπεδο Ολομέλειας εξαιτίας της λήξης θητείας πολλών εκ των μελών της. Ζήτημα το οποίο αναμένεται να διευθετηθεί άμεσα, καθώς ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Κωνσταντίνος Μασσέλος, και οι δυο αντιπρόεδροι Δημήτρης Βαρούτας και Σπυρίδωνας Παντελής κλήθηκαν από τα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σε ακρόαση για να εγκριθεί η ανανέωση της θητείας τους.
Πάντως, στελέχη της αγοράς τονίζουν πως, ανεξάρτητα από τη διαδικασία έγκρισης των νέων τιμολογίων του ΟΤΕ, δεν θα υπάρξει αλλαγή στη γενική κατεύθυνση της αύξησης των ταχυτήτων στις σταθερές συνδέσεις ίντερνετ, η οποία είχε ανακοινωθεί πανηγυρικά μετά από τηλεδιάσκεψη του επικεφαλής της Deutsche Telekom, Τιμ Χότζες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον Δεκέμβριο.
Παράλληλα, πηγές από τον ΟΤΕ εκφράζουν αισιοδοξία ότι τα τιμολόγια θα περάσουν το τεστ της ΕΕΤΤ, σημειώνοντας ότι ο κυρίαρχος πάροχος της αγοράς έχει ήδη προνοήσει ώστε η δομή των τιμολογίων του να μην προκαλεί συμπίεση περιθωρίου κέρδους στον ανταγωνισμό.
Το αργό και ακριβό ελληνικό ίντερνετ
Τα τελευταία στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων και μετρήσεων στις τηλεπικοινωνίες Ookla έχουν επιβεβαιώσει ότι οι ταχύτητες των συνδέσεων σταθερής στο διαδίκτυο είναι σχεδόν 50% χαμηλότερες από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Μιλώντας χθες στη Βουλή, κατά την ακρόαση των στελεχών της ΕΕΤΤ, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης αναγνώρισε ότι υπάρχει μεγάλο επενδυτικό κενό στη σταθερή τηλεφωνία και πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για να καλυφθεί.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Oookla, η μέση ταχύτητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο για έναν συνδρομητή σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα ήταν στα τέλη του 2021 στα 31,85 Mbps όταν ο μέσος όρος διεθνώς βρίσκεται στα 58 Mbps. Η Ελλάδα ήταν μάλιστα πίσω από χώρες όπως η Αίγυπτος, το Μεξικό, η Αργεντινή, οι Φιλιππίνες και η Κολομβία. Τον υψηλότερο μέσο όρο ταχύτητας πρόσβασης στο Διαδίκτυο εξακολουθεί αν έχει η Σιγκαπούρη με 184,65 Mbps, ενώ ακολουθεί η Ταϋλάνδη (171,37 Mbps) και στην τρίτη θέση βρίσκεται το Χονγκ Κονγκ με 158,19 Mbps.
Όπως επισημαίνεται στο Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο, παρόλο που η κάλυψη δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) προχωρά μέσω ενός συνδυασμού ιδιωτικών επενδύσεων και δημόσιων παρεμβάσεων, η προσιτότητα των υπηρεσιών παραμένει μια πρόκληση και η κύρια προϋπόθεση για την αύξηση της διείσδυσης.
Κάτι το οποίο επιβεβαιώνει και η έκθεση της της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρουσιάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο μαζί με τον Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας (DESI) των κρατών – μελών, που ανέφερε ότι η χώρα μας έχει περιορισμένες πιθανότητες να πετύχει τους στόχους για ευρυζωνικές συνδέσεις 1 Gbps στους κύριους φορείς της οικονομίας (υπουργεία, μεγάλες επιχειρήσεις, κ.α.) μέχρι το 2025, ενώ αντίστοιχα λίγες είναι και οι πιθανότητες για πρόσβαση όλων των πολιτών σε ευρυζωνικές συνδέσεις οπτικών ινών ή κινητής τηλεφωνίας με ταχύτητα 100 Mbps που μπορεί να αναβαθμιστεί σε 1 Gbps.
Η έκθεση υπογράμμιζε πως βασικό πρόβλημα αποτελεί η μεγάλη διαφορά μεταξύ στην κάλυψη των δικτύων νέας γενιάς (τεχνολογίας VDSL) και της συνδρομητικής βάσης που έχουν αποκτήσει μέχρι τώρα καθώς και η πολύ χαμηλή διείσδυση των δικτύων οπτικών ινών. Αν και η εικόνα έχει αλλάξει προς το καλύτερο, η έκθεση τόνιζε πως οι ευρυζωνικές συνδέσεις με ταχύτητες άνω των 100 Mbps παραμένουν «σχετικά ακριβές» σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε..
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΤΤ, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021, οι γραμμές υπερυψηλών ταχυτήτων αντιπροσώπευαν το 10,5% των ευρυζωνικών γραμμών της χώρας έναντι του 5,8% στο τέλος του 2020, ενώ ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 59%.