Νέο ιστορικό ρεκόρ πέτυχαν οι ελληνικές startups, που εκμεταλλευόμενες το θετικό μομέντουμ που επικράτησε στην Ευρώπη το 2021, άντλησαν περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ σε χρηματοδοτήσεις, φτάνοντας σε άντληση υπερτριπλάσιου ποσού σε σχέση με το 2020 που ήταν 150 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την έκθεση Startups in Greece 2021/2022 του Found.ation, στη χρονιά όπου η χώρα ετοιμάζεται να αποκτήσει τους δικούς της «μονόκερους», δηλαδή νεοφυείς εταιρείες με αποτίμηση πάνω από 1 δισ. ευρώ, ο συνολικός αριθμός των startups που χρηματοδοτήθηκαν φέτος είναι πάνω από 70 και κατά 30% περισσότερες σε σχέση με πέρυσι. Επίσης η συμμετοχή μη Ελλήνων επενδυτών σε επενδυτικούς γύρους ελληνικών εταιρειών ανέβηκε στο 84,9%, επιβεβαιώνοντας την ανάπτυξη που καταγράφει το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών εταιρειών.
Οι ευρωπαϊκές startup έσπασαν κάθε ρεκόρ χρηματοδοτήσεων φέτος φτάνοντας τα 121 δισ. δολάρια που είναι περίπου τα τριπλάσια από τα 41 δισ. δολάρια που είχαν συγκεντρωθεί το 2020 σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων Atomico. Η φετινή χρονιά ήταν η πρώτη όπου οι ευρωπαϊκές startup άντλησαν περισσότερα από 100 δισ. δολάρια καταδεικνύοντας το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών για την ταχέως αναπτυσσόμενη τεχνολογική βιομηχανία.
Σύμφωνα με την έκθεση της Atomico, η Ευρώπη διαθέτει πλέον 321 εταιρείες «μονόκερους», με τις 98 να δημιουργούνται φέτος, ενώ υπάρχουν και εταιρείες που η αξία τους ξεπερνάει τα 10 δισ. δολάρια όπως η Klarna, η Revolut και η Checkout.com.
Ποιες είναι οι 10 εταιρείες που άντλησαν την περισσότερη χρηματοδότηση
Blueground
Άρχισε την πορεία της στις βραχυχρόνιες μισθώσεις πριν από οκτώ χρόνια με λίγα διαμερίσματα στην Αθήνα, όμως πλέον αποτελεί μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις παγκοσμίως αντλώντας το 2021 κεφάλαια συνολικού ύψους 154 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία του Αλέξανδρου Χατζηελευθερίου που δραστηριοποιείται στο χώρο της διαχείρισης και ενοικίασης επιπλωμένων διαμερισμάτων έχει καταφέρει από την ίδρυση της μέχρι σήμερα να προσελκύσει περί τα 258 εκατ. δολάρια, που αποτελεί ρεκόρ για ελληνική startup.
Το Bloomberg, επικαλούμενο ανθρώπους της αγοράς, αναφέρει πως η αποτίμηση της Blueground φτάνει πλέον τα 750 εκατ. δολάρια. Η Blueground αφού ξεπέρασε τις πιέσεις που προκάλεσε η πανδημία, βάζει πλέον στόχο την ανάπτυξη σε 50 πόλεις παγκοσμίως μέχρι το 2025 και την πρόσληψη 300 ατόμων μέχρι το τέλος του έτους, καθώς προσελκύει επενδυτικό ενδιαφέρον.
Viva Wallet
Η ελληνική neobank αποτελεί μια από τις κορυφαίες ελληνικές startup, παρέχοντας χρηματοοικονομικές και πιστωτικές υπηρεσίες πληρωμών προς επιχειρήσεις σε 26 χώρες, ενώ φαίνεται να έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνει ο πρώτος «μονόκερος», μέσα από τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με την JP Morgan για μια εξαγορά με τίμημα που μπορεί και να ξεπεράσει τα 1,2 δισ. ευρώ.
Ιδρύθηκε το 2000 και το 2018 επένδυσε στη Viva η Deca Investments 15 εκατ. ευρώ, ενώ στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας εκτός του ιδρυτή και CEO Χ. Καρώνη και των συνιδρυτών Μάκη Αντύπα και Πάνου Τσάκο, βρίσκονται η οικογένεια Λάτση και το Diorama Fund. Τον Απρίλιο του 2021 ανακοίνωσε την εξασφάλιση επιπλέον χρηματοδότησης ύψους 63,3 εκατομμυρίων δολαρίων από 3 επενδυτές τεχνολογίας και fintech, την Tencent, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Breyer Capital. Η Viva Wallet θα αξιοποιήσει τη νέα χρηματοδότηση για να επιταχύνει την ανάπτυξη της λειτουργίας «Tap on Phone» που αφορά πληρωμές σε καταστήματα. Από το 2020, η Viva Wallet έχει ξεκινήσει και τη χορήγηση δανείων για τους πελάτες της στην Ευρώπη μέσω της Vivabank.
FlexCar
Στα τέλη Ιουνίου η εταιρεία που τον τελευταίο χρόνο δραστηριοποιείται και στην Κύπρο άντλησε 50 εκατ. ευρώ από διεθνή και ελληνικά venture capital funds ενώ συμμετείχαν και διεθνείς επενδυτές, όπως η ισπανική Seaya Ventures. Τα κεφάλαια τα οποία συγκέντρωσε η εταιρεία θα επενδυθούν εξ ολοκλήρου για την ανάπτυξή της, σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Η FlexCar ιδρύθηκε το 2018 από τους Κωνσταντίνο Δάβαρη και τον Γιώργο Δεσύλλα και δραστηριοποιείται στην αγορά της μίσθωσης αυτοκινήτων δίνοντας την δυνατότητα μέσα από μία πλατφόρμα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις να μισθώσουν ένα αυτοκίνητο για όσο διάστημα θέλουν, καταβάλλοντας μόνο μηνιαίο μίσθωμα, το οποίο καλύπτει τα πάντα εκτός από τα καύσιμα ενώ μπορεί να το αγοράσει ανά πάσα στιγμή.
Hellas Direct
Η Hellas Direct, που ξεκίνησε την πορεία της πριν από περίπου 10 χρόνια στην Ελλάδα, είναι μία digital ασφαλιστική εταιρία που πέρα από υπηρεσίες Οδικής Βοήθειας και ασφάλεια αυτοκινήτου και μηχανής παρέχει ασφάλεια κατοικίας στην Ελλάδα και στην Κύπρο από το 2018, ενώ έχει μπει στην λίστα των Financial Times ως μια από τις 1.000 ταχύτατα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Ευρώπη για το 2021. Στην ίδια λίστα είχε βρεθεί και το 2019. Ιδρυτές και δημιουργοί της εταιρίας είναι ο Αλέξης Πανταζής και ο Αιμίλιος Μάρκου.
Πλέον ετοιμάζεται να επεκταθεί σε Ρουμανία, Τσεχία, Σλοβενία, Κροατία και Σλοβακία. Τον Ιούνιο η εταιρεία συγκέντρωσε επιπλέον 32 εκατ. ευρώ στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησής της, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) να εισέρχεται ως επενδυτής σε μία μετατρέψιμη σε μετοχές δανειακή σύμβαση ύψους 10 εκατ. ευρώ. Υποστηρίζεται επίσης από επενδυτές, όπως η Portag3 Ventures, ο IFC (μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας) και η Endeavor Catalyst. Το 2020, τα ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα της Hellas Direct αυξήθηκαν κατά 47% σε ετήσια βάση, με το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας να ξεπερνά τα 200.000 αυτοκίνητα καταγράφοντας καθαρή αύξηση χαρτοφυλακίου κατά 56%.
LearnWorlds
Η πλατφόρμα του Πάνου Σιώζου, Φάνη Δεσποτάκη και Γιώργου Παλαιγεωργίου που έχει την έδρα της στην Κύπρο και διατηρεί γραφεία στα Χανιά, ιδρύθηκε το 2014 και προσφέρει την δυνατότητα σε εκπαιδευτές και εκπαιδευτικούς οργανισμούς να δημιουργήσουν διαδικτυακά μαθήματα, τα οποία ύστερα μπορούν να πουλήσουν online μέσα από τη δική τους ιστοσελίδα ενώ και οι εταιρείες μπορούν να εκπαιδεύσουν εξ αποστάσεως τους υπαλλήλους ή τους συνεργάτες τους.
Η LearnWorlds άντλησε τον Ιούλιο χρηματοδότηση ύψους 27,6 εκατ. ευρώ από την Insight Partners, έχοντας ως στόχο να αναπτυχθεί περαιτέρω εξελίσσοντας το προϊόν της ενώ θέλει να ενισχύσει και το τμήμα μάρκετινγκ και πωλήσεων, έχοντας το βλέμμα στραμμένο προς τις αγορές του εξωτερικού.
Plum
H Plum, μία fintech startup διαχείρισης χρημάτων που έχει την έδρα της στο Λονδίνο και διατηρεί γραφεία και στην Αθήνα, άντλησε 24 εκατ. δολάρια (20,5 εκατ. ευρώ). Στο πρώτο γύρο συγκέντρωσε 14 εκατ. δολάρια όπου και συμμετείχαν η dmg ventures και η Ventura Capital, ενώ συμμετείχαν και funds που έχουν ήδη επενδύσει στην Plum όπως η Global Brain, το VentureFriends και η 500 Startups.
Πραγματοποίησε επίσης έναν δεύτερο γύρο στην πλατφόρμα crowdfunding Crowdcube όπου και συγκέντρωσε 8 εκατ. δολάρια. Η καμπάνια ήταν η τέταρτη πιο δημοφιλής συγκέντρωση χρημάτων Crowdcube όλων των εποχών στην Ευρώπη με τον αριθμό των επενδυτών να φτάνει τους 9.712.
Η Plum παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης έχοντας ξεπεράσει το 1 εκατ. πελάτες στην Ευρώπη, ενώ εκτιμά ότι έχει «εξοικονομήσει» πάνω από 1 δισ. ευρώ για τους πελάτες της. Τα έσοδα της αυξήθηκαν κατά 189% σε ετήσια βάση τον τελευταίο χρόνο, ενώ η συνολική χρηματοδότηση που έχει αντλήσει μέχρι σήμερα φτάνει τα 43 εκατ. δολάρια.
Byrd
Η Byrd έχει δημιουργήσει λογισμικό για τη διαχείριση αποθηκών και λειτουργιών logistics, και επίσης διαχειρίζεται μια υπηρεσία που βοηθά τους εμπόρους στο διαδίκτυο να αποθηκεύουν, να επιλέγουν και να παραδίδουν τις παραγγελίες τους. Δραστηριοποιείται σε Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ολλανδία και Γαλλία έχοντας περίπου 15 αποθήκες και 200 πελάτες, στους οποίους περιλαμβάνονται εταιρείες όπως οι Durex, Scholl, Freeletics.
Φέτος κατάφερε να αντλήσει 16 εκατ. ευρώ σε έναν γύρο που συμμετείχε η Mouro Capital, η Speedinvest, η Verve Ventures, η Rider Global και η VentureFriends, με την εταιρεία να σκοπεύει να επεκταθεί σε πέντε νέες αγορές στην ανατολική, βόρεια και νότια Ευρώπη.
Causaly
H πλατφόρμα που ιδρύθηκε το 2018 από τους Γιάννη Κιαχόπουλο και τον Artur Saudabayev, επιτρέπει σε ερευνητές να αναζητήσουν πληροφορίες μέσα σε τεράστιους όγκους δεδομένων στον χώρο της βιοϊατρικής, και συνεργάζεται ήδη με μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Gilead, UCB και Novartis, αλλά και το το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας στις ΗΠΑ. Όπως αναφέρει η εταιρεία 1.500 εργαζόμενοι χρησιμοποιούν την πλατφόρμα που έχει αναπτύξει για την έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων, ενώ δραστηριοποιείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στις ΗΠΑ.
Η Causaly, άντλησε 14 εκατ. ευρώ στον γύρο χρηματοδότησης όπου συμμετείχε η Index Ventures, η Marathon Venture Capital, η Pentech and η EBRD, με τη νέα χρηματοδότηση, η εταιρεία που απασχολεί περίπου 40 άτομα θα μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη της και να επεκταθεί στις ΗΠΑ , αυξάνοντας τις ικανότητες που προσφέρει η πλατφόρμα της.
Intelligencia
Η ελληνική startup που ιδρύθηκε από τον Δημήτριο Σκαλτσά και τον Βαγγέλη Βεργέτη έχει δημιουργήσει ένα λογισμικό όπου με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στοχεύει να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης φαρμάκων και την ενεργοποίηση της εξωτερικής καινοτομίας ενώ το Forbes συμπεριέλαβε την Intelligencia στη λίστα του με τις «50 κορυφαίες πιο υποσχόμενες εταιρείες της Αμερικής που δραστηριοποιούνται στην τεχνητή νοημοσύνη».
Η εταιρεία συγκέντρωσε 10,24 εκατ. ευρώ όπου στον γύρο χρηματοδότησης συμμετείχε η MTIP που εστιάζει σε healthtech επενδύσεις, ενώ συμμετείχαν και υφιστάμενοι επενδυτές της εταιρείας μεταξύ των οποίων και το Big Pi. Με τη νέα χρηματοδότηση, η εταιρεία θα επεκτείνει την ομάδα R&D που διατηρεί στην Αθήνα, ενώ παράλληλα θα αναπτύξει το ανθρώπινο δυναμικό της σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Hack The Box
Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας ιδρύθηκε το 2017 από τον Χάρη Πυλαρινό, και αποτελεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα εκπαίδευσης στην κυβερνοασφάλεια, που επιτρέπει σε άτομα, επιχειρήσεις και πανεπιστήμια να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους προσφέροντας εργαστήρια εικονικής εισβολής (virtual hacking) καθώς και μία πληθώρα διαδραστικών μαθημάτων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Found.Ation η Hack the Box συγκέντρωσε 6,7 εκατ. ευρώ με την χρηματοδότηση να κατευθύνεται στην ανάπτυξη της εταιρείας και την επέκταση της στην αγορά των ΗΠΑ, δημιουργώντας νέα προϊόντα.