ΓΔ: 1394.38 -0.23% Τζίρος: 50.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:42:00 DATA
gep-drones
Φώτο: GEP Drones

Η startup από την Ελλάδα που πρωτοπορεί στην τεχνολογία για drones

Ο ιδρυτής της GEP Drones από τη Θεσσαλονίκη μιλάει στο Business Daily για τα drones που αναβαθμίζουν τεχνολογικά τη γεωργία και για το νέο project της εταιρείας στον τομέα της διάσωσης.

Η GEP Drones, που ξεκίνησε από μια μικρή ομάδα που κατασκεύαζε drones το 2011, ετοιμάζεται να περάσει από τον χώρο της γεωργίας σε νέες εφαρμογές, όπως η διάσωση, ενώ έχει στραμμένο το βλέμμα στο εξωτερικό, αναζητώντας τη χρηματοδότηση που θα της δώσει την περαιτέρω ώθηση για την υλοποίηση των σχεδίων της.

Η εταιρεία, «παιδί» του Γιώργου Παπαδημητρόπουλου, που μέχρι τώρα επικεντρώνονταν στα drones με εφαρμογή στη «γεωργία ακριβείας», σχεδιάζει να κινηθεί στον τομέα της διάσωσης, με τον ιδρυτή της εταιρείας να αναφέρει στο Business Daily ότι «ξεκινάμε την κατασκευή ενός drone για διασώσεις σε εσωτερικούς χώρους, που δεν υπάρχει σήμερα στην αγορά. Το drone θα μπορεί να επιχειρεί σε περίπτωση κατάρρευσης ενός κτιρίου όπου δεν μπορεί να επέμβει άνθρωπος ή ρόβερ και θα μπορεί να μπαίνει από ένα παράθυρο ή μια χαραμάδα».

Αναφέρει ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει παρουσιάσεις για το συγκεκριμένο drone σε ομάδες διάσωσης στο εξωτερικό, και έχει καταγραφεί ήδη μεγάλο ενδιαφέρον που θέλουν να το δουν στην πράξη. Ωστόσο «μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κανένα ενδιαφέρον από κάποιο υπουργείο εδώ στη χώρα μας», όπως σημειώνει ο κ. Παπαδημητρόπουλος που αναφέρει ότι «χωρίς να έχουν υπάρξει πολλές παρουσιάσεις στο εξωτερικό, έχει υπάρξει ενδιαφέρον μέχρι και από τα Σκόπια για την κατασκευή τέτοιων drones. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα είμαστε αρκετά πίσω σε αυτό τον τομέα ακόμα και από τους άμεσους γείτονες μας».

Η μικρή εταιρεία από την Θεσσαλονίκη που ήταν η νικήτρια στην κατηγορία startups του οργανισμού «Νέα Γεωργία, Νέα Γενιά», στον διαγωνισμό Τεχνολογικής Καινοτομίας για ελληνικές αγροδιατροφικές επιχειρηματικές ιδέες και startups «Trophy – Τροφή Challenge», έχει ήδη έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα καθώς από τα 25 drones που έχει κατασκευάσει και πουλήσει μέχρι σήμερα, τουλάχιστον τα μισά έχουν κατευθυνθεί στο εξωτερικό. «Έχουμε κάνει πωλήσεις στις ΗΠΑ, σε Ν. Κορέα, χώρες που είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένες τεχνολογικά, και αυτό είναι κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα ότι αυτό που κάνουμε δεν είναι απλά καινοτόμο σε μια μικρή χώρα της Ευρώπης αλλά είναι αρκετά ανταγωνιστικό και για το εξωτερικό» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημητρόπουλος.

«Οι ελληνικές startups πρέπει να κοιτάνε πιο πολύ στο εξωτερικό» υπογραμμίζει και σημειώνει πως πλέον η GEP Drones αναζητεί την χρηματοδότηση που θα της δώσει την ώθηση που χρειάζεται ώστε να αναπτύξει και εξελίξει το νέο της drone καθώς και άλλα μοντέλα. Αν και παλαιότερα είχε υπάρξει προσέγγιση από επενδυτικά κεφάλαια για να εισέλθουν στην εταιρεία, ο κ. Παπαδημητρόπουλος ανέφερε πως δεν είχε προχωρήσει κάποια συνεργασία γιατί η εταιρεία είχε αποφασίσει να σταθεί στις δικές της δυνάμεις και δεν το χρειαζόταν. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το βλέμμα μας είναι ξεκάθαρα στραμμένο στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα είμαστε πολύ πιο πίσω στη τεχνολογία και ακόμα βλέπουμε πως πολλές ιδέες που έχουμε δεν έχουν την απήχηση που περιμένουμε καθώς ίσως να είναι νωρίς για εδώ, ενώ στο εξωτερικό που είναι πιο ανεπτυγμένη η τεχνολογική κουλτούρα σίγουρα υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης».

Τα drones της εταιρείας με εφαρμογή στην γεωργία ακριβείας έχουν κόστος 6.000 ευρώ και είναι αυτά που χρηματοδοτούν την πορεία της GEP Drones μέχρι σήμερα, ωστόσο με το καινούριο project που έχει πιο μεγάλο κόστος και είναι πιο δύσκολο, η εταιρεία αναζητεί κεφάλαια μέσω venture capital και έχει απευθυνθεί σε funds του εξωτερικού. «Όλα τα project που έχουμε ξεκινήσει χρηματοδοτούνται από ίδια κεφάλαια και με τις δικές μας δυνάμεις. Από την Ελλάδα και τον δημόσιο τομέα δεν είχαμε κάποια βοήθεια» αναφέρει ο ιδρυτής της GEP Drones.

Μεγάλα οφέλη από τη γεωργία ακριβείας

Η εταιρεία το 2020 είχε συνεργαστεί με τον δήμο Θεσσαλονίκης, σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα delivery, όπου με ένα πρωτότυπο drone πραγματοποιούνταν παραδόσεις τροφίμων και φαρμάκων σε άτομα υψηλού κινδύνου, λόγω της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020. «Αυτό αποτελούσε και ένα από τα πιο εξελιγμένα μοντέλα μας, ενώ μετά επιχείρησε και σε άλλες πόλεις όπως στη Ναύπακτο, ωστόσο για διάφορους λόγους δεν μπορούσε να προχωρήσει σε κανονική παραγωγή, καθώς το νομοθετικό πλαίσιο που δεν υπάρχει, δεν επέτρεπε να προχωρήσουμε», σημειώνει ο ιδρυτής της εταιρείας, που τονίζει ότι «στο μέλλον οι παραδόσεις με drone θα έχουν τεράστια πλεονεκτήματα καθώς με ένα μηδαμινό κόστος λειτουργίας θα γίνονται παραδόσεις σε αποστάσεις άνω των 30-40 χλμ πολύ γρήγορα ανεξαρτήτως της κίνησης στους δρόμους. Σε 5 με 10 χρόνια θα γίνει αυτό σίγουρα».

Για την σημασία της γεωργίας ακριβείας, ο κ. Παπαδημητρόπουλος αναφέρει πως είναι τεράστια τα οφέλη της καθώς οι αγρότες ξοδεύουν πολλά σε ενέργεια, φυτοφάρμακα και χημικά τα οποία καταλήγουν πάλι πίσω στον καταναλωτή, ενώ δεν χρειάζονται πολλές φορές. «Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει ελλιπής ενημέρωση για την κατάσταση μιας καλλιέργειας στον παραγωγό, ο οποίος αν δεν δει μια καλή εικόνα θα ψεκάσει παραπάνω για να είναι σίγουρος ότι δεν θα χάσει λεφτά καταλήγοντας να χρησιμοποιούν περισσότερα χημικά και λιπάσματα που αυξάνουν το κόστος παραγωγής του. Γι' αυτό και είναι απαραίτητη η γεωργία ακριβείας, ενώ με την άνοδο των τιμών σε λιπάσματα, φυτοφάρμακα, χημικά συγκεντρώνει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον».

Το drone της εταιρείας συλλέγει φωτογραφίες που καταγράφουν την καλλιέργεια στο ορατό φάσμα, στο υπέρυρθρο φάσμα και μετά από ανάλυση σε ειδικό λογισμικό, βγάζει την ποιότητα της καλλιέργειας σε κάθε σημείο της έκτασης, και έτσι μπορεί ο παραγωγός να γνωρίζει νωρίτερα αν υπάρχει πρόβλημα σε κάποιο σημείο ή ασθένεια και θα δουλέψει στοχευμένα για την επίλυση του προβλήματος.

Ο κ. Παπαδημητρόπουλος επισημαίνει ότι «υπάρχει ενδιαφέρον από συνεταιρισμούς και από αγρότες μεμονωμένα, καθώς το κόστος του drone σε περίπου ενάμιση με δυο χρόνια έχει ήδη γυρίσει πίσω» προσθέτοντας πως κάποιος θα μπορούσε να το χρησιμοποιεί και για παροχή υπηρεσιών. «Κάποιοι που έχουν μικρές εκτάσεις ίσως θα έχει πιο πολύ νόημα να καλούν έναν γεωπόνο που διαθέτει drone μας και αυτός να τους κάνει μια ανάλυση των δεδομένων. Μια τέτοια υπηρεσία θα μπορούσε να στοιχίζει 2,5-3 ευρώ το στρέμμα» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ουραγοί στην Ευρώπη τα ελληνικά δίκτυα κινητής: Άργησε το «γνήσιο» 5G

Cosmote, Vodafone και Nova βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις των ομίλων τους με κριτήριο την ποιότητα δικτύου, σύμφωνα με διεθνή έρευνα. Με καθυστέρηση η ανάπτυξη του 5G Stand Alone. Γιατί μπαίνουν «κόφτες» στη χρήση.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Γρήγορο ίντερνετ στην επαρχία: Πώς ξεμπλοκάρει το έργο των 868 εκατ.

Ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες της γαλλικής αγοράς βρίσκεται πολύ κοντά στο να πάρει τη θέση της Grid Telecom στο σχήμα για το έργο UFFB που θα αλλάξει την τηλεπικοινωνιακή εικόνα της χώρας.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ο «θησαυρός» των 2,3 δισ. ευρώ από ανεκτέλεστα έργα στην Πληροφορική

Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει εκτινάξει στα ύψη το ανεκτέλεστο των εταιρειών Πληροφορικής. Τι δείχνουν τα στοιχεία για έντεκα μεγάλες εταιρείες. Οι κίνδυνοι από ενδεχόμενες καθυστερήσεις στην εκτέλεση έργων.
5G-diktyo-texnologia-tilepikoinwnies-smartphones
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τα καλύτερα, οικονομικά 5G κινητά: Οι επιλογές με λιγότερα από 500 ευρώ

Η διείσδυση των 5G συσκευών στην Ελλάδα κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα φτάνοντας μόλις το 20% της αγοράς. Ποιες είναι οι συσκευές πέμπτης γενιάς που συνδυάζουν καλές επιδόσεις με χαμηλή τιμή.