Δύσκολες στιγμές για την Facebook και τον Μαρκ Ζούκενμπεργκ καθώς εκτός από την κατάρρευση που σημειώθηκε χθες και έριξε «μαύρο» στις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης του πλανήτη, ο κολοσσός έχει να αντιμετωπίσει και τις κατηγορίες από πρώην στέλεχος, που έχει δώσει στη δημοσιότητα χιλιάδες σελίδες εσωτερικών εγγράφων της εταιρείας, ενώ σήμερα καταθέτει στην Γερουσία εναντίον της Facebook για να ζητήσει ρυθμιστική παρέμβαση των αρχών.
Το Facebook υπέστη τη χειρότερη διακοπή από το 2008 με περίπου 1 δισ. χρήστες των Facebook, Instagram, Messenger και WhatsApp να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Υπάλληλοι της εταιρείας ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters πως το πρόβλημα προκλήθηκε από εσωτερικό λάθος στη διαχείριση της διαδικτυακής κίνησης προς τα συστήματά της, ενώ έγινε πιο σύνθετο καθώς πως η αλλαγή ρυθμίσεων σε δρομολογητές και εξυπηρετητές της εταιρείας σήμαινε πως δεν ήταν διαθέσιμα ούτε τα εργαλεία λογισμικού των ίδιων των τεχνικών για να διαγνώσουν και να διορθώσουν το πρόβλημα.
Ο τεχνολογικός κολοσσός από την πλευρά του, έσπευσε να δηλώσει πως δεν κινδυνεύουν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Ωστόσο η μετοχή της εταιρείας κατρακύλησε 5% στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street με τον Μάρκ Ζούκενμπεργκ να βλέπει την περιουσία του να μειώνεται κατά 6 δισ. δολάρια συνεχίζοντας την καθοδική πορεία που έχει πάρει τις τελευταίες ημέρες μετά τις αποκαλύψεις της Φράνσις Χάουγκεν, που ανέφερε ότι η εταιρεία γνώριζε τις επιπτώσεις των υπηρεσιών της στην ψυχική υγεία των έφηβων χρηστών και, αντί να αντιμετωπίσει στη ρίζα του το πρόβλημα, προτίμησε να βάλει το κέρδος πάνω από το δημόσιο όφελος.
Πριν από ένα μήνα, η Χόγκεν κατέθεσε τουλάχιστον οκτώ καταγγελίες κατά της Facebook στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στις οποίες ισχυρίζεται ότι η εταιρεία αποκρύπτει έρευνες σχετικά με τις αδυναμίες της από τους επενδυτές και το κοινό. Και παρέδωσε τα στοιχεία αυτά στη Wall Street Journal.
Οι αποκαλύψεις για τις πρακτικές του Facebook
Η Φράνσις Χόγκεν που εργαζόταν στον τομέα παρακολούθησης της παραπληροφόρησης στο Facebook, καταθέτει σήμερα ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας για την υπόθεση και δήλωσε στην εκπομπή του CBS "60 Λεπτά" πως «το Facebook θα χάσει χρήματα εάν φτιάξει τον αλγόριθμο που θα περιορίζει τη ρητορική μίσους, και το ξέρει καλά». Το βασικό αίτημα που θα απευθύνει η Χόγκεν στους γερουσιαστές είναι να υπάρξει ρυθμιστική παρέμβαση από τις αρχές στη λειτουργία των εταιρειών που διαχειρίζονται μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CBS την Κυριακή όπου και αποκάλυψε την ταυτότητά της και ανέφερε ότι είναι αυτή που διέρρευσε εσωτερικά έγγραφα στην Wall Street Journal, η Χόγκεν κατηγόρησε την εταιρεία ότι βάζει «το κέρδος πάνω από την ασφάλεια» των χρηστών με τον Μαρκ Ζούκενμπεργκ να βρίσκεται πλέον σε δύσκολη θέση ενώ η εταιρεία βρίσκεται και στο επίκεντρο ερευνών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Από τα αρχεία που αποκάλυψε η Wall Street Journal, μέσω ενός εσωτερικού εγγράφου διαπιστώθηκε ότι από τους εφήβους που ανέφεραν αυτοκτονικές τάσεις, το 6% των Αμερικανών χρηστών είχε την ανάγκη να το ανακοινώσει μέσω του Instagram.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Χόγκεν, το Facebook συνέβαλε στην αυξανόμενη πόλωση στον κυβερνοχώρο, απέφυγε να κάνει τα απαραίτητα βήματα για να μειώσει τους δισταγμούς πολλών για τον εμβολιασμό, ενώ συνέβαλε επίσης και στη διοργάνωση της εισβολής στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου. Ειδικότερα ανέφερε πως πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2020, το Facebook είχε τροποποιήσει τους αλγορίθμους του για να μειώσει την μετάδοση πλαστών πληροφοριών όμως μόλις τέλειωσαν οι εκλογές ο όμιλος τους επανέφερε δίνοντας προτεραιότητα στην ανάπτυξη έναντι της ασφάλειας.
Η Φράνσις Χόγκεν δήλωσε ότι η πλατφόρμα «πρόδωσε τη δημοκρατία» και ότι βάζει τα κέρδη πάνω από την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και της τροφοδότησης του μίσους σημειώνοντας πως ο Ζούκενμπεργκ γνώριζε καλά ότι στις πλατφόρμες της ανθούν το μίσος, η βία και τα fake news, όμως δεν κάνει τίποτα να τα σταματήσει γιατί με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί ο χρόνος που περνά ο χρήστης στα «προϊόντα» της. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «αυτό που είδα στο Facebook ξανά και ξανά ήταν ότι υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα σε αυτό που είναι καλό για το κοινό και αυτό που είναι καλό για το Facebook. Και το Facebook ξανά και ξανά επέλεξε να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα, όπως το να βγάλει περισσότερα χρήματα».
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Facebook, υπεύθυνος για τις Παγκόσμιες Υποθέσεις, Νικ Κλεγκ που έχει διατελέσει και πρώην αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης, ισχυρίστηκε πριν τη μετάδοση της συνέντευξης ότι «η εταιρεία διεξάγει τεράστιες έρευνες και μοιράζεται τα αποτελέσματα με ανεξάρτητους ερευνητές όσο μπορεί αλλά δεν υπάρχει τελειότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως και στους υπόλοιπους τομείς της ζωής».
Επιπλέον ανέφερε ότι η ευθύνη για την εισβολή στο Καπιτώλιο «ανήκει στους ανθρώπους που προκάλεσαν τη βία και αυτούς που τους ενθάρρυναν, μεταξύ των οποίων ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ» και σημείωσε ότι είναι «πολύ εύκολο να αναζητούμε μια τεχνολογική εξήγηση για την πολιτική πόλωση στις ΗΠΑ».