Σε πρωτοβουλίες για τη μείωση του κόστους των πακέτων υπηρεσιών μετάδοσης δεδομένων (data) θα προχωρήσουν τις επόμενες εβδομάδες οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, προκειμένου να περιοριστεί, κατά το δυνατόν, η μεγάλη ψαλίδα που χωρίζει την χώρα μας από την υπόλοιπη Ευρώπη.
Τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφονται πρωτοβουλίες μείωσης των χρεώσεων από ορισμένες από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών και πρόκειται να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες. Για παράδειγμα εταιρεία του κλάδου προσφέρει πλέον με το ίδιο κόστος (περίπου 19 ευρώ το μήνα) επταπλάσια δεδομένα σε σύγκριση με τις αρχές του χρόνου. Έτσι, οι πελάτες της μπορούν με το συγκεκριμένο κόστος να έχουν 40 Gb δεδομένων ενώ μέχρι πρόσφατα είχαν μόλις 6 Gb.
Σύμφωνα με πλήθος εκθέσεων, μεταξύ των οποίων και η ετήσια έρευνα για τον δείκτη ψηφιακής ετοιμότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Digital Economy and Society Index - DESI), το κόστος των πακέτων data στην Ελλάδα είναι «σημαντικά υψηλότερο» από τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.
Οι διοικήσεις των εταιρειών τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας είναι παγιδευμένες, πρώτον, από τις υψηλές ονομαστικές τιμές με τις οποίες προσφέρουν πακέτα data προκειμένου, για εμπορικούς λόγους, να εμφανίζονται πως κάνουν μεγάλες εκπτώσεις. Έτσι, σε πολλές περιπτώσεις, οι διεθνείς αναλυτές λαμβάνουν υπόψη τις ονομαστικές τιμές και η Ελλάδα εμφανίζεται πανάκριβη. Δεύτερον, εξαιτίας της υψηλής φορολογίας στην κινητή τηλεφωνία που είναι από τις υψηλότερες πανευρωπαϊκά, οι συνδρομητές επιβαρύνονται και τα περιθώρια μειώσεων περιορίζονται. Όμως, όπως επισημαίνουν ακόμα και στελέχη της αγοράς τηλεπικοινωνιών, και χωρίς τους δύο προαναφερθέντες λόγους, οι τιμές στα πακέτα data στη χώρα μας παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη
Οι διεθνείς έρευνες, που όπως επισημάνθηκε ενίοτε αδικούν τη χώρα μας, αφού οι εταιρείες βάζουν πολύ υψηλές ονομαστικές τιμές για να εμφανίζονται πως στη συνέχεια κάνουν μεγάλες εκπτώσεις, δεν είναι θετικές.
Τα στοιχεία του DESI, για παράδειγμα, δείχνουν πως οι Έλληνες πληρώνουν για ένα πακέτο κινητής που περιλαμβάνει 1 GB δεδομένων (data) και 300 δωρεάν κλήσεις περίπου 56 ευρώ τον μήνα, το δεύτερο υψηλότερο κόστος μετά τη Βουλγαρία (περί τα 58 ευρώ). Με βάση τα ίδια στοιχεία, η Ελλάδα είναι η τέταρτη πιο ακριβή στην Ε.Ε. και για τα πακέτα δεδομένων (χωρίς φωνή) στα 5 GB για χρήση μέσω φορητών συσκευών. Στην Ευρώπη οι τιμές ξεκινούν από τα 3,7 ευρώ τον μήνα (όπως συμβαίνει στην Ιταλία) και φτάνουν μέχρι τα 42 ευρώ, με τον μέσο όρο στα 17 ευρώ. Στην Ελλάδα, το κόστος εντός αντίστοιχου πακέτου στο τέλος του 2018 πλησίαζε τα 25 ευρώ. Πλησιάζουν τον μέσο ευρωπαϊκό όρο τα κόστη για πακέτα laptop των 500 MB ή των 2 GB τον μήνα.
Έκθεση της Κομισιόν
Στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται πως «στα πακέτα μετάδοσης μεγάλων όγκων δεδομένων (1, 5, 10 και 20 GB), οι τιμές στην Ελλάδα είναι σημαντικά ακριβότερες σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε.». Η χώρα μας κατατάσσεται πλέον τελευταία με βάση τον «Δείκτη Τιμών Ευρυζωνικών Συνδέσεων» (Broadband Price Index).
Ο συγκεκριμένος δείκτης συνεκτιμά τις φθηνότερες προσφορές σε απλές συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας, σε συμβόλαια double play (σταθερή τηλεφωνία και συνδρομητική τηλεόραση ή σταθερή τηλεφωνία και ευρυζωνική σύνδεση) και συμβόλαια triple play (σταθερή τηλεφωνία, ευρυζωνική σύνδεση στο Διαδίκτυο και συνδρομητική τηλεόραση) σε τρεις κατηγορίες ταχυτήτων (12-30 Mbps, 30-100 Mbps και σε μεγαλύτερες των 100 Mbps). Έτσι προκύπτει η βαθμολογία μιας χώρας σε κλίμακα από 0 έως 100, ανάλογα με το πόσο προσιτές είναι οι τιμές σε σχέση με την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ε.Ε., με βάση τον συγκεκριμένο δείκτη.