ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
ypologistes-texnologia
Φώτο: Shutterstock

Πώς το bitcoin «εξαφάνισε» τις κάρτες γραφικών για υπολογιστές

Ελλείψεις πρώτων υλών και η μεγάλη αύξηση της ζήτησης για εξελιγμένες κάρτες γραφικών από άτομα που πραγματοποιούν εξόρυξη κρυπτονομισμάτων οδηγούν τις τιμές στα ύψη.

Την ώρα που η παγκόσμια αγορά επεξεργαστών έχει «γονατίσει» από προβλήματα παραγωγής, η ξέφρενη άνοδος του bitcoin εκτοξεύει στα ύψη τη ζήτηση καρτών γραφικών με τελικό θύμα τον καταναλωτή, που δυσκολεύεται να βρει μια κάρτα γραφικών σε λογική τιμή για τον υπολογιστή του.

Η παγκόσμια έλλειψη καρτών γραφικών έχει εκτοξεύσει τις τιμές τους κάνοντας σχεδόν αδύνατο για τον μέσο καταναλωτή να επενδύσει στη δημιουργία ενός καλύτερου υπολογιστή, την εποχή που πραγματοποιείται παγκοσμίως το ψηφιακό άλμα. Η έλλειψη πρώτων υλών, οι δασμοί της εποχής Τραμπ και η ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση για ισχυρότερα υπολογιστικά συστήματα με σκοπό την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων έχει φέρει την αγορά σε δύσκολο σημείο καθώς η κατάσταση αυτή πρόκειται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2021.

Οι δυο μεγαλύτερες κατασκευάστριες εταιρείες, Nvidia και AMD μόλις πρόσφατα επανέφεραν τους ρυθμούς παραγωγής στα προ πανδημίας επίπεδα, αλλά ακόμα η ζήτηση παραμένει σε ιστορικά υψηλά. Ακόμα και οι μεγάλες σελίδες πώλησης προϊόντων όπως το Amazon ή το Best Buy καταγράφουν ελλείψεις στις κάρτες γραφικών, ενώ σε marketplaces όπως το Ebay χρησιμοποιημένες κάρτες γραφικών πωλούνται κατά πολύ υψηλότερα σε σχέση με την αρχική τιμή αγορά τους.

Την στιγμή που προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς η ψηφιοποίηση της καθημερινότητας των πολιτών και της εργασίας, και η ανάγκη για καλύτερα συστήματα είναι μεγαλύτερη, πολλοί καταναλωτές αναγκάζονται να αγοράζουν κάρτες γραφικών της περασμένης δεκαετίας ή πρέπει να ξοδέψουν μέχρι και περισσότερα από 2.000 δολάρια σε αγορές όπως το eBay που δεν προσφέρουν καμιά εγγύηση.

Παγκόσμια έλλειψη επεξεργαστών

Στην αγορά των καρτών γραφικών επικρατούν δυο εταιρείες Nvidia και AMD που βρίσκονται σχεδόν σε κάθε υπολογιστή και laptop παγκοσμίως με τις σειρές GeForce GTX και Radeon RX αντίστοιχα να κυριαρχούν.

Ο βασικότερος λόγος για τις λίγες κάρτες που υπάρχουν στην αγορά είναι η παγκόσμια έλλειψη κυκλωμάτων σιλικόνης και ημιαγωγών σε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας. Εξαιτίας της πανδημίας, οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές ημιαγωγών του κόσμου, όπως η Samsung αναγκάστηκαν να μειώσουν την παραγωγή. Σε συνδυασμό όμως με την ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση που σημειώθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας καθώς μεγάλωσαν οι απαιτήσεις των καταναλωτών έκανε ακόμα πιο δύσκολο για τις εταιρείες να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της αγοράς.

Παράλληλα, ενώ η έλλειψη επεξεργαστών σιλικόνης έχει μεγάλη επίδραση στην αγορά των καρτών γραφικών, δεν είναι η μόνη βιομηχανία που επηρεάζεται από τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Μια μεγάλη γκάμα από προϊόντα, όπως οι υπολογιστές που βρίσκονται στα αυτοκίνητα αλλά και κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών όπως το PS5 και το Xbox αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα διαθεσιμότητας με τις τιμές τους να αυξάνονται συνεχώς. Επίσης προϊόντα τεχνολογίας όπως το καινούριο iPhone 12 της Apple βγήκε καθυστερημένα στην αγορά εξαιτίας των ανησυχιών για διαθέσιμο στοκ.

Ο πονοκέφαλος των κρυπτονομισμάτων

Ακόμη ένα μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται στην αγορά για τον μέσο καταναλωτή, είναι η αύξηση της ζήτησης για εξελιγμένες κάρτες γραφικών από άτομα που πραγματοποιούν εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Με τα κρυπτονομίσματα να γνωρίζουν σημαντική άνοδο μέσα στην χρονιά της πανδημίας, αρκετοί είναι εκείνοι που στράφηκαν στην εξόρυξη τους, επενδύοντας σημαντικά ποσά για την δημιουργία υψηλών απαιτήσεων υπολογιστών. Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων απαιτεί την ισχυρή επεξεργαστική δύναμη των καρτών γραφικών. Με τα συστήματα που δημιουργούνται από τους χρήστες για να εξορύσσονται όλο και περισσότερα κρυπτονομίσματα, απαιτούνται αρκετές ισχυρές κάρτες γραφικών που θα μπορούσαν να είχαν βρεθεί στα χέρια καταναλωτών.

Κάτι το οποίο έχει αποτελέσει σημείο τριβής μεταξύ των καταναλωτών, με τις εταιρείες να προσπαθούν να θέσουν τους όρους τους στην αγορά αλλά να αποτυγχάνουν μέχρι στιγμής. Η κατάσταση γίνεται χειρότερη καθώς εν αντιθέσει με τις κάρτες γραφικών που χρησιμοποιούνται από τον μέσο χρήστη για gaming και μπορούν να μεταπωληθούν αργότερα, οι κάρτες γραφικών που έχουν χρησιμοποιηθεί για εξόρυξη κρυπτονομισμάτων έχουν φτάσει στα επεξεργαστικά τους όρια και δεν έχουν καμία μεταπωλητική αξία με αποτέλεσμα να διογκώνεται η έλλειψη.

Η Nvidia προσπάθησε να θέσει όρια και να μπλοκάρει την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων με την κάρτα της RTX 3060, που από τα 329 δολάρια λιανικής είχε φτάσει να πωλείται πάνω από 1.000 δολάρια και τώρα είναι στα 800+ δολάρια, απέτυχε όμως παταγωδώς καθώς αργότερα έβγαλε drivers που ξεκλείδωναν την κάρτα. Η εταιρεία τώρα σχεδιάζει να δημιουργήσει κάρτες γραφικών αποκλειστικά για εξορύξεις κρυπτονομισμάτων σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης της αγοράς, χρειάζοντας ωστόσο να βρει λύση στην έλλειψη πρώτων υλών.

Οι scalpers που εκτοξεύουν τις τιμές

Σημαντικός παράγοντας για την αύξηση των τιμών είναι επίσης οι scalpers. Αυτοί οι οποίοι αγοράζουν σε μεγάλους αριθμούς προϊόντα που πρόκειται να κυκλοφορήσουν ή ξεκίνησαν να βρίσκονται στην αγορά και αργότερα τα πουλάνε σε υψηλότατες τιμές σε σελίδες όπως το eBay με τεράστια περιθώρια κέρδους.

Χαρακτηριστικά όπως αναφέρει ο μηχανικός δεδομένων Michael Driscoll, οι μεταπωλητές στο eBay αύξησαν τη μέση τιμή της κάρτας γραφικών RTX 3080 της Nvidia φτάνοντας στην τιμή ρεκόρ 2.400 δολάρια από 699 δολάρια που ήταν η αρχική τιμή λιανικής. Έχουν εξελίξει τόσο πολύ τα εργαλεία τους, ώστε έχουν δημιουργήσει bots που αναζητούν τα νέα στοκαρίσματα καρτών γραφικών και προχωρούν σε μαζικές αγορές πριν καν ο μέσος καταναλωτής προλάβει να ανοίξει την σελίδα για να την αγοράσει.

Οι τιμές σε σελίδες όπως το eBay έχουν εκτοξευτεί καθώς οι κατασκευάστριες εταιρείες καρτών γραφικών έχουν ανεβάσει τις τιμές εξαιτίας και της ανόδου του κόστους που έχει προκύψει από τους δασμούς 25% που είχε επιβάλλει η κυβέρνηση Τραμπ σε ορισμένες κινεζικές εισαγωγές. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, πολλοί κατασκευαστές υπολογιστών να μεταφέρουν την γραμμή παραγωγή τους από την Κίνα σε γειτονικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν και της Νοτιοανατολικής Ασίας, ανεβάζοντας έτσι το κόστος παραγωγής.

Κάτι που επηρέασε προϊόντα όπως κάρτες γραφικών, μητρικές κάρτες, επιπλέον θήκες για επιτραπέζιους υπολογιστές και μονάδες τροφοδοσίας που παράγουν περισσότερα από 500 watt.

Ο Λευκός Οίκος αργότερα χορήγησε προσωρινές αναστολές σχετικά με τους δασμούς, κάτι το οποίο όμως διήρκησε μόλις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, κάνοντας το 2021 πολύ πιο δύσκολο για τους καταναλωτές.

Πλέον Nvidia και AMD καλούνται να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση και την ανάγκη να ενισχύσουν την παραγωγή τους, ενώ παράλληλα θα πρέπει να βρουν λύσεις που θα ικανοποιούν τόσο τον μέσο καταναλωτή όσο και εκείνον που θα θελήσει να εξορύξει κρυπτονομίσματα. Μια δύσκολη εξίσωση που δεν αναμένεται ωστόσο να λυθεί μέσα στο 2021, με τις εταιρείες να προειδοποιούν πως οι ελλείψεις θα παραμείνουν σίγουρα και στο τρίτο τρίμηνο του 2021.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ποντάρει στην Ελλάδα η Dell με νέο Exclusive Store στο Ελληνικό

Η δημιουργία του καταστήματος προγραμματίζεται το 2026 στο εμπορικό κέντρο του Ελληνικού. Θα είναι ένα κατάστημα αποκλειστικά για τη διάθεση των καταναλωτικών προϊόντων της Dell Technologies αλλά και της Alienware.
laptop
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τα καλύτερα λάπτοπ για μαθητές και φοιτητές για τη φετινή χρονιά

Η επιλογή του κατάλληλου φορητού υπολογιστή για μαθητές και φοιτητές δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Βασικό κριτήριο πρέπει να είναι η σχέση της τιμής με την απόδοση. Ποιες είναι οι κορυφαίες επιλογές αυτή την περίοδο.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Nvidia και η παγκόσμια υστερία για τα τσιπ της τεχνητής νοημοσύνης

Ένα τσιπ τόσο πολύτιμο που μεταφέρεται με τεθωρακισμένα οχήματα έχει εκτινάξει την κεφαλαιοποίηση της Nvidia στα 2 τρισ. δολ. Φρενήρης αύξηση της ζήτησης για το τσιπ τεχνητής νοημοσύνης H100.