Να αλλάξει όλα τα εξαρτήματα της κινεζικής Huawei που διαθέτει στις υποδομές της σχεδιάζει η United Group που ελέγχει και την Forthnet, προκειμένου να εναρμονιστεί με τις επιταγές της αμερικανικής κυβέρνησης για αποκλεισμό της Huawei από τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές για λόγους ασφάλειας.
Πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα στην κινεζική εταιρεία, που ήδη έχει αποκλειστεί από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της Ελλάδας από τα δίκτυα κινητής 5G, καθώς από τον Ιούλιο του 2020 έχει ανακοινωθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η Ελλάδα έχει ενταχθεί στο «Καθαρό Δίκτυο» ("Clean Network"), που αποτελεί την πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον για αποκλεισμό από τα δίκτυα επικοινωνιών των εταιρειών που έχουν σχέση με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας.
Οι πιέσεις από την Ουάσιγκτον, που κατηγορεί το Πεκίνο ότι χρησιμοποιεί τον εξοπλισμό της Huawei για κατασκοπεία σε άλλες χώρες, έχει σφίξει τον κλοιό για τον κινεζικό κολοσσό τεχνολογίας, που βλέπει να περιορίζονται τα περιθώρια ανάπτυξης στα ευρωπαϊκά δίκτυα 5G. Από πλευράς του, ο κινεζικός κολοσσός αρνείται κάθε κατηγορία πως αποτελεί κίνδυνο για τις κυβερνήσεις.
Η United Group ανήκει στο γνωστό επενδυτικό fund BC Partners και δραστηριοποιείται σε αρκετές χώρες εκτός της Ελλάδας. Βρίσκεται σε Βουλγαρία, Κροατία, Σλοβενία και Σερβία, δημιουργώντας έναν βαλκανικό κολοσσό που περιλαμβάνει υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και καλωδιακής τηλεόρασης.
Παραδοσιακά, πολλές εταιρείες τηλεπικοινωνιών στην ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη, χρησιμοποιούν εξοπλισμό της Huawei για να αναπτύξουν τα δίκτυα τους, καθώς θεωρείται φθηνότερος από εκείνον της Nokia και της Ericsson. «Θεωρώ πως μια σταδιακή και προσεγμένη αλλαγή σε εξοπλισμό που θα είναι πιο αποδεκτός από τις ΗΠΑ είναι η σωστή προσέγγιση, και είναι αυτό που σχεδιάζουμε», σχολίασε σχετικά ο πρόεδρος της United Νικος Σταθόπουλος στο πρακτορείο Reuters.
Όμως η αλλαγή εξοπλισμού και η τοποθέτηση εξαρτημάτων από νέο προμηθευτή αναμένεται να είναι ένα εγχείρημα κοστοβόρο για την United Group. «Δεν μπορούμε φυσικά να αγνοήσουμε τις επιθυμίες των κυβερνήσεων, όμως θα ήταν ιδανικό αν θα λαμβάναμε οικονομική βοήθεια (σ.σ. από τις κυβερνήσεις) για να δημιουργήσουμε τις νέες υποδομές, καθώς αναμένεται κάτι τέτοιο να στοιχίσει εκατομμύρια δολάρια για να πραγματοποιηθεί», σημειώνει ο κ. Σταθόπουλος.
Παρά τις δυσκολίες, η Huawei διατηρεί την ηγετική της θέση στην αγορά του παγκόσμιου τεχνολογικού εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών το 2020, κατέχοντας το 31%, σύμφωνα με την έρευνα της Dell’Oro. «Τα προηγούμενα χρόνια, είχαμε καλή συνεργασία με την United Group και ελπίζουμε πως θα συνεχίσουμε αυτή την συνεργασία και τα επόμενα χρόνια» ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της Huawei.
Η United Group που ιδρύθηκε το 2000 και έχει υπό τον έλεγχο της ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα τηλεπικοινωνιών στα Βαλκάνια, συνεχίζει να επεκτείνει το αποτύπωμά της, μετά την εξαγορά της από την BC Partners το 2019. Ο όμιλος συνεχίζει και αγοράζει κι άλλες εταιρείες, μεταξύ αυτών και η Forthnet, της οποίας η πώληση ολοκληρώθηκε πριν λίγο καιρό. Τα EBITDA της United Group έχουν διπλασιαστεί και ανέρχονται στα 665 εκατ. ευρώ. Από πλευράς του, ο κ. Σταθόπουλος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, σημειώνει πως θα συνεχίσει να αναπτύσσεται το επενδυτικό πλάνο της United μέσα από την συγχώνευση με μικρότερες εταιρείες.
Αν και η BC Partners δεν έχει κανένα άμεσο σχέδιο για να αποχωρήσει από τις επενδύσεις της, ο κ. Σταθόπουλος σημειώνει πως η είσοδος της United Group στο χρηματιστήριο μπορεί να πέσει στο τραπέζι. «Πιστεύω πως μια δημόσια προσφορά είναι πιο πιθανός δρόμος για δική μας έξοδο, καθώς δεν υπάρχουν πολλές εταιρείες σαν την United Group που να βρίσκονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια».