Αλλαγές σχεδόν... επαναστατικού χαρακτήρα συντελέστηκαν τον προηγούμενο χρόνο στην ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας, καθώς, οι πάροχοι έκοψαν σχεδόν στο μισό τις χρεώσεις για τα δεδομένα, προκαλώντας την άμεση ανταπόκριση των καταναλωτών, που αύξησαν σχεδόν κατά 90% τη χρήση data, παρότι το lockdown τους κράτησε στο σπίτι περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά.
Πάντως, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της Tefficient, παρότι η αγορά άρχισε να κινείται στη σωστή κατεύθυνση, με μείωση τιμών και αύξηση χρήσης δεδομένων, η Ελλάδα παραμένει στις τελευταίες θέσεις παγκοσμίας στη χρήση των δεδομένων κινητής.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η έρευνα, η Ελλάδα, με αύξηση της χρήσης δεδομένων κινητής κατά 86% σε σχέση με τα περσινά επίπεδα, βρέθηκε στην δεύτερη παγκοσμίως, μετά την Κροατία που σημείωσε άνοδο 128%, ενώ τρίτη ήταν η Σιγκαπούρη με αύξηση 79%.
Στην επόμενη θέση της λίστας των χωρών με τη μεγαλύτερη αύξηση στην κατανάλωση gigabytes ανά SIM, σύμφωνα με τα στοιχεία της Tefficient, βρέθηκε η Λιθουανία (67%), ακολούθησε το Περού (65%), η Ιταλία (63%) και η Ισπανία (62%). Στον αντίποδα, οι λιγότερο δραστήριοι χρήστες mobile data αποδείχθηκαν οι Ολλανδοί, όπου η κατανάλωση αυξήθηκε κατά μόλις 16% το 1ο εξάμηνο του 2020.
Δεύτερη στον κόσμο η Ελλάδα στην αύξηση χρήσης δεδομένων
Ωστόσο, παρά το γεγονός πως οι χρήστες στην Ελλάδα αύξησαν την χρήση δεδομένων κατά 86%, η μέση μηνιαία κατανάλωση GB ανά SIM στο πρώτο εξάμηνο του 2020 ήταν μόλις 2,3 GB, με την Ελλάδα να βρίσκεται τέταρτη από το τέλος στην κατάταξη των 44 χωρών. Πρώτοι παγκοσμίως στη χρήση mobile data ανά κάρτα SIM είναι οι Φινλανδοί με 22,4 GB, με την Ταιβάν να έρχεται δεύτερη, με 21,5 gigabytes.
Στην 4η θέση από το τέλος η Ελλάδα στη χρήση δεδομένων κινητής
Στην Ελλάδα έχει υπάρξει έντονος διάλογος τα τελευταία χρόνια σχετικά με το κόστος των δεδομένων κινητής, ενώ είχε ξεσπάσει «πόλεμος» την περασμένη χρονιά με αφορμή έρευνα της Rewheel που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η χώρα μας είναι από τις λιγότερο ανταγωνιστικές, καθώς έχει από τις υψηλότερες χρεώσεις.
Η Έκθεση Πισσαρίδη είχε επισημάνει την έλλειψη ανταγωνισμού στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, σημειώνοντας πως οι τιμές για τις υπηρεσίες επικοινωνίας είναι υψηλότερες κατά 63,1% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι φαίνεται, πάντως, ότι έχουν τηρήσει τις δεσμεύσεις που είχαν δώσει στον πρωθυπουργό στα τέλη του 2019 για χαμηλότερες χρεώσεις και προσφορές: το 2020 σημειώθηκαν σημαντικές μειώσεις τιμών για την χρήση δεδομένων κινητής.
Κάτι το οποίο επιβεβαιώνει και η έρευνα της Tefficient, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η θέση παγκοσμίως όσον αφορά τη μείωση του κόστους της χρήσης δεδομένων κινητής το πρώτο εξάμηνο του 2020. Συγκεκριμένα, το κόστος χρήσης δεδομένων κινητής ανά gb μειώθηκε κατά 46%. Την ίδια στιγμή, η Κροατία σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση του κόστους παγκοσμίως κατά 58%. Δεύτερη στη λίστα ήταν η Σιγκαπούρη με μείωση 56%.