Την εμπορική λειτουργία του 5G στο πρώτο τρίμηνο του έτους προανήγγειλε ο υπουργός Ψηφιακής Μεταρρύθμισης Κυρριάκος Πιερρακάκης, αναφέροντας πως η είσοδος του δικτύου θα ενισχύσει σημαντικά την βιομηχανία και θα δώσει την ώθηση ώστε να δημιουργηθούν νέες καινοτόμες ιδέες στην Ελλάδα. «Στόχος είναι να μην είμαστε ουραγοί, αλλά να καινοτομήσουμε» σημείωσε ο υπουργός, ενώ ανακοίνωσε επίσης και την είσοδο του gov.gr σαν εφαρμογή στα κινητά μέχρι το τέλος του έτους.
Μιλώντας στο πάνελ του CEO Initiative ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για την είσοδο του 5G στην Ελλάδα, ανέφερε πως «στα μεγάλα αστικά κέντρα θα λειτουργεί το δίκτυο 5G από τις αρχές του πρώτου τριμήνου» τονίζοντας πως πρόκειται να συντελεστεί μια σημαντική ποιοτική αλλαγή στις ζωές των πολιτών αλλά κυρίως στις δυνατότητες των επιχειρήσεων από την έλευση των δικτύων νέας γενιάς. «Το 5G προσφέρει πολλαπλάσιες ταχύτητες. Θα λέγαμε πως οι ταχύτητες θα είναι 10πλασια γρηγορότερες αλλά μπορούν να φτάσουν μέχρι και τις100 φορές. Αυτό συναρτάται από τις κεραίες που θα έχουμε και την απόσταση μας από αυτές».
Οι ταχύτητες που θα υπάρξουν θα είναι πρωτόγνωρες για την Ελλάδα ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης επισημαίνοντας πως η ποιοτική διαφορά αυτή θα γίνει περισσότερο ορατή στη βιομηχανία. «Το 5G φέρνει τεράστιες αλλαγές στη βιομηχανία, στις εφαρμογές. Φέρνει αλλαγές σε μια σειρά από τομείς που αξιοποιώντας αυτές τις μεγάλες ταχύτητες θα δημιουργήσουν εφαρμογές που δεν έχουμε φανταστεί, αλλά ήδη συμβαίνουν σε άλλα μέρη του πλανήτη». Ο υπουργός επεσήμανε πως η κυβέρνηση έχει εργαλειοποιήσει την δημοπρασία του φάσματος 5G και θα αποδώσει περίπου 25% των εσόδων στη χρηματοδότηση του fund «Φαιστός» που θα επενδύει σε startup εταιρείες που θα αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του 5G και θα δημιουργήσουν νέα προϊόντα. «Στόχος σαν χώρα είναι να μην είμαστε πάλι ουραγοί, αλλά να πρωτοτυπήσουμε, να καινοτομήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης.
Η είσοδος του 5G αναμένεται να ενισχύσει επικοινωνία, ψυχαγωγία, βιομηχανία, δημιουργώντας μέχρι το 2030, περίπου 69.000-70.000 θέσεις εργασίας και «αν όλα γίνουν σωστά» όπως τόνισε ο υπουργός, μια προστιθέμενη αξία πάνω από 12 δισ. ευρώ. Όπως ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης «οι μεγάλες καινοτόμες startup που χρησιμοποιούμε δεν έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά στις ΗΠΑ. Το Skype δημιουργήθηκε στην Εσθονία, το Spotify στη Σουηδία», σημειώνοντας πως στόχος μας σαν χώρα θα πρέπει να είναι να «γεννήσουμε» και στην Ελλάδα τέτοιες ιδέες, υπογραμμίζοντας πως ο ρόλος του κράτους δεν είναι να ιδρύσει τέτοιες εταιρείες, αλλά να διευκολύνει την δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων, αφαιρώντας τα εμπόδια και να αναπτύσσει πρωτοβουλίες όπως το «Φαιστός» για να χρηματοδοτούνται οι καινοτόμες ιδέες και να αναπτύσσονται γρήγορα εντός Ελλάδας. «Η χώρα να γίνει φυτώριο. Έχουμε τα μυαλά, έχουμε τις δυνατότητες, μέχρι σήμερα όμως έχουμε μια σειρά από εμπόδια και δεν έχουμε καταφέρει να δώσει την επιθυμητή ώθηση ώστε να γεννηθούν ιδέες» σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης.
Το gov.gr γίνεται εφαρμογή στο κινητό
Ο υπουργός ανέφερε πως στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη και για αυτό δημιουργούνται νέες πλατφόρμες και νέα εργαλεία που θα προστεθούν. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως το gov.gr «αγκαλιάστηκε ιδιαίτερα από τους πολίτες και περισσότερα από 2 εκατ. έγγραφα έχουν προκύψει από τις νέες υπηρεσίες» προσθέτοντας πως «το 15% της συνταγογράφησης γίνεται μέσω της άϋλης που θα χρησιμοποιηθεί και για το εμβόλιο» και δήλωσε πως μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την δημιουργία εφαρμογής για το gov.gr που θα μπορούν οι πολίτες να χρησιμοποιούν τις περίπου 700 δημόσιες υπηρεσίες μέσα από το κινητό τους. Σημείωσε επίσης πως «αυτή την στιγμή τα ψηφιακά ραντεβού κλείνονται μέσω του ΚΕΠ και μπορεί να εξυπηρετηθούν πολίτες από υπαλλήλους σε διαφορετικές περιοχές της χώρας, ενώ το ίδιο θα γίνει και με τον ΟΑΕΔ. Θα βάλουμε περισσότερο την λέξη “τηλε-“ σε ότι αφορά την ζωή μας και την εξυπηρέτηση του πολίτη».