ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:27:59 DATA
robot-texniti noimosini-mathites
Shutterstock

Οι Αρχές προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε σχέση με τη TN

Με την κατάρτιση και τη δημοσίευση του καταλόγου η Ελλάδα εκπληρώνει την πρώτη εθνική υποχρέωση για την εφαρμογή του AIAct σε εθνικό επίπεδο.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο πλαίσιο του Κανονισμού για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AIAct) δημοσιεύει τον κατάλογο των εθνικών αρχών και φορέων που επιβάλλουν ή εποπτεύουν την τήρηση των ενωσιακών υποχρεώσεων για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών, μεταξύ των οποίων και το δικαίωμα στη μεταχείριση χωρίς διακρίσεις, όταν χρησιμοποιούν συστήματα ΤΝ υψηλού κινδύνου.

Με την κατάρτιση και τη δημοσίευση του καταλόγου η Ελλάδα εκπληρώνει την πρώτη εθνική υποχρέωση για την εφαρμογή του AIAct σε εθνικό επίπεδο. Η Ελλάδα, άλλωστε, υποστηρίζει πλήρως και εμπράκτως το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υιοθέτηση ανθρωποκεντρικής και αξιόπιστης ΤΝ, με ενίσχυση της καινοτομίας και εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας της υγείας, της ασφάλειας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Οι Αρχές που περιλαμβάνονται στον κατάλογο είναι οι εξής:

  • Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
  • Ο Συνήγορος του Πολίτη
  • Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών
  • Η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Οι προαναφερόμενες Αρχές θα αποκτήσουν επιπλέον εξουσίες, όπως η πρόσβαση σε κάθε τεκμηρίωση που δημιουργείται ή διατηρείται από έναν οργανισμό για τη συμμόρφωσή του με τον Κανονισμό για την ΤΝ, όταν αυτή είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική εκπλήρωση της αποστολής των Αρχών αυτών και εντός των ορίων της δικαιοδοσίας τους. Οι επιπλέον εξουσίες θα ισχύουν από τις 2 Αυγούστου 2026. Ο κατάλογος κοινοποιήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα επικαιροποιείται με βάση τις μελλοντικές ανάγκες και συνθήκες.

Επισημαίνεται ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συντονίζει με συστηματικό τρόπο τις προσπάθειες για την προσαρμογή της χώρας στις προβλέψεις του Κανονισμού για την ΤΝ, ο οποίος αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για την ΤΝ σε διεθνές επίπεδο. Ο Κανονισμός τέθηκε σε ισχύ στις 2 Αυγούστου 2024, ενώ οι επιμέρους υποχρεώσεις που προβλέπει θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά, σε διάστημα 36 μηνών από τη θέση του σε ισχύ.

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

papastergiou, παπαστεργιου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαστεργίου: Υλοποιούμε διαστημικό πρόγραμμα με την κατασκευή 15 δορυφόρων

«Συνεχίζουμε να επενδύουμε σε προηγμένες τεχνολογίες, όπως οι οπτικές, θερμικές, και ραντάρ τεχνολογίες που περιλαμβάνονται στο διαστημικό πρόγραμμα» ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Artificial Intelligence, Texniti Noimosini
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Οι ΗΠΑ σκέφτονται να περιορίσουν τις εξαγωγές τσιπ τεχνητής νοημοσύνης

Η πολιτική θα βασιστεί σε ένα νέο πλαίσιο για τη διευκόλυνση της διαδικασίας αδειοδότησης για αποστολές τσιπ AI σε κέντρα δεδομένων σε μέρη όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελληνικά Γαλακτοκομεία: Νέο εργοστάσιο παραγωγής χαλλουμιού στην Κύπρο

Η νέα μονάδα, που περιλαμβάνει κτίρια συνολικής επιφάνειας 12.000 τ.μ., αποτελεί μια επένδυση η οποία αγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ. Το εργοστάσιο σχεδιάστηκε για να είναι ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον.