ΓΔ: 2355.3 0.41% Τζίρος: 315.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φωτογραφία Shutterstock

Intrum: Οι Έλληνες εμπιστεύονται το AI περισσότερο από τους Ευρωπαίους

Οι Έλληνες καταναλωτές εμπιστεύονται περισσότερο το AI σε σχέση με τους Ευρωπαίους, ιδίως για οικονομικές συζητήσεις, ενώ βελτιώνουν σημαντικά και τα ποσοστά έγκαιρης αποπληρωμής οφειλών, σύμφωνα με την Έκθεση της Intrum για το 2025.

Πιο γρήγορα από τους ευρωπαίους «αγκαλιάζουν» την Τεχνητή Νοημοσύνη οι Έλληνες, αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες που δίνει σε πολλούς τομείς της καταναλωτικής συμπεριφοράς. 

Η διαχείριση των οφειλών τους και γενικότερα η οικονομική τους κατάσταση είναι θέματα που φαίνεται πιο εύκολο να συζητηθούν μέσω AI, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Έκθεση Πληρωμών Καταναλωτών του Oμίλου Intrum για το 2025.

Η έκθεση δημοσιεύτηκε σήμερα πανευρωπαϊκά και καταγράφει αύξηση της εξοικείωσης με το ΑΙ καθώς και της εμπιστοσύνης σε λύσεις που δίνονται από τη χρήση του από τους Έλληνες καταναλωτές, οι οποίοι μάλιστα έχουν βελτιώσει το ποσοστό έγκαιρης αποπληρωμής των οφειλών τους από το 45% το 2023 σε 67% το 2025.

Το 34% των συμμετεχόντων στην έρευνα αισθάνεται πιο άνετα να μοιραστεί την οικονομική του κατάσταση με ένα AI bot παρά με άνθρωπο, ενώ το 38% δηλώνει ότι θα αισθάνονταν ότι υπάρχει λιγότερο επικριτική διάθεση αν συζητούσε για τις καθυστερημένες οφειλές του με ένα ρομπότ Τεχνητής Νοημοσύνης, απ' ό,τι αν το συζητούσε με έναν άνθρωπο, ποσοστό κατά 10 μονάδες αυξημένο σε σχέση με το 2024.

Παράλληλα, σχεδόν 4 στους 10 πιστεύουν ότι το AI μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό πιθανών προκαταλήψεων στις  πρακτικές είσπραξης οφειλών, καθιστώντας τη διαδικασία δικαιότερη για όλους.

Ο ένας στους τρεις Έλληνες δηλώνει επίσης ότι χρησιμοποιεί εργαλεία, όπως το ChatGPT, για την κατανόηση οικονομικών όρων, σε ποσοστό κοντά στο ευρωπαϊκό.

Είναι ενδεικτικό της εξοικείωσης με το ΑΙ, ότι η ανησυχία για την επίδρασή του στην ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων περιορίζεται σταθερά, με το 23% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι δεν αποτελεί σημείο προβληματισμού.

Η έρευνα αποτυπώνει σημάδια μεγαλύτερης ωριμότητας στην καταναλωτική συμπεριφορά: οι αυθόρμητες online αγορές μειώνονται αισθητά, καθώς μόνο το 25% δηλώνει ότι αγοράζει παρορμητικά σε σχέση με δύο χρόνια πριν, με το ευρωπαϊκός μέσο όρο να είναι στο 30%, ενώ το 15% αναγνωρίζει ότι η πίεση από τα lifestyle πρότυπα στα social media, το έχει οδηγήσει σε αγορές και σε πρόσθετες οφειλές, μια υπενθύμιση της ισχυρής επίδρασης που ασκεί το ψηφιακό περιβάλλον στις οικονομικές επιλογές.

H Ευρωπαϊκή Έκθεση Πληρωμών Καταναλωτών 2025 αποτυπώνει τις απαντήσεις που δόθηκαν από περισσότερους από 20 χιλιάδες ερωτηθέντες σε 20 ευρωπαϊκές χώρες.

Δείτε περισσότερα εδώ: https://www.intrum.gr/el/business-to-business/reports-insights/reports/european-consumer-payment-report-2025/

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: Η Ελλάδα πρωτοπορεί στο εθνικό σχέδιο για τεχνητή νοημοσύνη

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στ. Καλαφάτης τόνισε ότι προωθούνται ενεργά οι νέες τεχνολογίες και η Τεχνητή Νοημοσύνη για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, με νέα σχέδια, συνεργασίες με διεθνείς εταιρείες και ειδικό καθεστώς χρηματοδότησης έως το 2026.
Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: 150 εκατ. ευρώ για ΤΝ και ΜμΕ με νέο αναπτυξιακό πλαίσιο

Το Υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει για το 2026 αναπτυξιακό πρόγραμμα 150 εκατ. ευρώ υπέρ ΜμΕ για Τεχνητή Νοημοσύνη και τεχνολογίες. Στόχος η εκπαίδευση προσωπικού και η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, με έμφαση στην ηθική χρήση.
Ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Κουβέιτ η 5η Συνέλευση DCO με έμφαση στην ψηφιακή ευημερία AI

Στο Κουβέιτ, στην 5η Συνέλευση του DCO, συζητήθηκαν οι προοπτικές της ψηφιακής ευημερίας και οι νέες δεξιότητες στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η Ελλάδα ανέδειξε τον ρόλο της ως γέφυρα συνεργασίας παρουσιάζοντας ευρωπαϊκές πρακτικές.
Λογότυπο Enterprise Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Enterprise Greece: Η Ελλάδα ενισχύει τη θέση της στη βιομηχανία νέας γενιάς

Η Enterprise Greece συμμετείχε στη Factory Innovation Week 2026 στο Τόκιο, πραγματοποιώντας 21 στοχευμένες B2B συναντήσεις και καταγράφοντας αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε βιομηχανική ρομποτική, τεχνητή νοημοσύνη, αυτοματοποίηση και βιομηχανικό IoT, προβάλλοντας την Ελλάδα ως κόμβο Industry 4.0.
Τεχνητή νοημοσύνη επιχειρήσεις
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

IFFR: Διεθνές συνέδριο για τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων το 2026

Το Institute of Finance and Financial Regulation (IFFR) διοργανώνει το διεθνές διαδικτυακό συνέδριο Asset Management for Institutional Investors 2026, με επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων από θεσμικούς επενδυτές.
Μικροτσίπ και τεχνητή νοημοσύνη
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Webinar ΕΒΕΑ: Ρομποτική & Τεχνητή Νοημοσύνη στον Αγροδιατροφικό τομέα

Το ΕΒΕΑ και το Enterprise Europe Network Hellas οργανώνουν εισαγωγικό webinar για το TEFagrifood στις 10/2/2025, 12:00, με στόχο την ενημέρωση ΜμΕ του αγροδιατροφικού τομέα για δοκιμές και πειραματισμούς σε AI και ρομποτική με υψηλή χρηματοδότηση.