ΓΔ: 2087.2 1.05% Τζίρος: 225.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου
Η σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου (Union Jack) κυματίζει σε καθαρό ουρανό.

Βρετανός πρωθυπουργός: Στήριξη για δίκαιη ειρήνη και πίεση στη Ρωσία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε στην τηλεδιάσκεψη της «Συμμαχίας των Προθύμων» την ανάγκη ενότητας και συνέχισης της στήριξης στην Ουκρανία και χαιρέτισε τις αμερικανικές προσπάθειες για επίτευξη δίκαιης και διαρκούς ειρήνης.

Την ανάγκη για ενότητα και αποφασιστικότητα στην υποστήριξη της Ουκρανίας τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Σερ Κιρ Στάρμερ, κατά την παρέμβασή του στην τηλεδιάσκεψη της «Συμμαχίας των Προθύμων» που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας.

Ο Στάρμερ αναφέρθηκε στη μαζική ρωσική επίθεση που δέχθηκε το Κίεβο, επισημαίνοντας τις απώλειες αμάχων και τις καταστροφές σε κατοικημένες περιοχές. Όπως σημείωσε, «άλλη μία αποκρουστική πράξη» αποτελεί υπενθύμιση της ανάγκης να παραμείνουν οι σύμμαχοι ενωμένοι.

Επανέλαβε ότι στόχος της συμμαχίας είναι μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη, στη βάση της πλήρους κυριαρχίας της Ουκρανίας και της δυνατότητάς της να αμυνθεί στο μέλλον. Εξήρε τον ρόλο των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις, αναφέροντας ότι οι συνομιλίες της Γενεύης «σημειώνουν ουσιαστική πρόοδο».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε πως η ουκρανική πλευρά έχει προτείνει «εποικοδομητικές αλλαγές» στο σχέδιο συμφωνίας και εκτίμησε ότι το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου μπορεί να γίνει αποδεκτό από το Κίεβο.

Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία ισχυρών και συγκεκριμένων εγγυήσεων ασφαλείας ώστε η Ρωσία «να μην μπορεί να επιτεθεί ξανά στο μέλλον». Η συγκρότηση και χρηματοδότηση της Μελλοντικής Δύναμης Άμυνας της Ουκρανίας, καθώς και η ετοιμότητα της Πολυεθνικής Δύναμης Ουκρανίας, αποτελούν βασικά εργαλεία για τη διασφάλιση μιας βιώσιμης ειρήνης, σύμφωνα με τον Στάρμερ.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου ζήτησε την ενίσχυση της πίεσης προς τη Ρωσία, προτείνοντας την προώθηση ενός πλήρους εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια. Αναφέρθηκε επίσης στις πρόσφατες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά μεγάλων ρωσικών πετρελαϊκών εταιρειών, οι οποίες, όπως τόνισε, προκαλούν «πραγματική ζημιά» στη ρωσική οικονομία.

Παρά την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για ειρήνη, ο Στάρμερ επισήμανε ότι η άμεση στήριξη προς την Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί αμείωτη. «Είναι μεγάλο λάθος να επικεντρωθούμε μόνο στο μέλλον. Πρέπει να στηρίξουμε την Ουκρανία τώρα», ανέφερε, ζητώντας επιτάχυνση στη χρηματοδότηση και την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποστείλει επιπλέον αντιαεροπορικούς πυραύλους τις επόμενες εβδομάδες και κάλεσε τους εταίρους να «κάνουν ακόμη περισσότερα», ιδιαίτερα ενόψει του χειμώνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κιρ Στάρμερ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο και ΕΕ θα δράσουν από κοινού για τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά

Ο Κιρ Στάρμερ δήλωσε στη συνάντηση της Συμμαχίας των Προθύμων πως το Λονδίνο είναι έτοιμο να στηρίξει οικονομικά την Ουκρανία, αξιοποιώντας «ακινητοποιημένα» περιουσιακά στοιχεία και αναμένοντας πρόοδο στις συζητήσεις με την ΕΕ.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Υπάρχει ευκαιρία για διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία

Ο Μακρόν, μιλώντας στη διάσκεψη του «Συνασπισμού των Προθύμων», τόνισε πως υπάρχει ελπίδα για πρόοδο σε διαρκή ειρήνη Ουκρανίας-Ρωσίας, υπό προϋπόθεση ισχυρών εγγυήσεων ασφάλειας για το Κίεβο και χάρη στη νέα δυναμική διαλόγου.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Λευκός Οίκος: Υπάρχουν ακόμα εμπόδια για συμφωνία στην Ουκρανία

Ο Λευκός Οίκος επισημαίνει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για ειρήνη Ουκρανίας-Ρωσίας, σημειώνοντας πως απομένουν ευαίσθητες λεπτομέρειες που απαιτούν περαιτέρω συζητήσεις. Θετικά προχωρούν οι συνομιλίες στο Άμπου Ντάμπι.