ΓΔ: 1380.29 -0.31% Τζίρος: 5.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:46:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

Ποντάρουν 200 δισ. οι τεχνολογικοί κολοσσοί στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Οι κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας προχωρούν σε δαπάνες ρεκόρ προκειμένου να υποστηρίξουν την λειτουργία της Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ οι επενδυτές περιμένουν άμεσα αποτελέσματα.

Το προηγούμενο τρίμηνο η Wall Street βρέθηκε υπό πίεση καθώς οι επενδυτές που περίμεναν άμεσα αποτελέσματα από την Τεχνητή Νοημοσύνη θέλησαν να «τιμωρήσουν» τους τεχνολογικούς κολοσσούς, δεδομένου ότι τα αποτελέσματα δεν δικαιολογούσαν το κόστος μέχρι στιγμής.

Τα οικονομικά αποτελέσματα των τεχνολογικών κολοσσών για το τρίτο τρίμηνο ήταν ανάμεικτα. Οι μετοχές της Amazon και της Alphabet, μητρική της Google, εκτινάχθηκαν αφού τα κέρδη τους ξεπέρασαν τις προσδοκίες, κυρίως χάρη στην ανάπτυξη του cloud. Αντιθέτως, οι μετοχές των Meta και Microsoft υποχώρησαν, με τους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στα σχέδια και τις προοπτικές που ανακοίνωσαν για την αύξηση των εσόδων τους.

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί δεν αποθαρρύνονται από την μέτρια ανταπόκριση των επενδυτών και σχεδιάζουν να επενδύσουν ακόμα περισσότερα χρήματα στην Τεχνητή Νοημοσύνη, με την τάση να παραμένει ανοδική και μέχρι το τέλος του 2025 καθώς απαιτείται η δημιουργία data center για να υποστηριχτεί η λειτουργία της. Τόσο η Microsoft όσο και η Meta δήλωσαν ότι οι δαπάνες τους αυξάνονται λόγω των επενδύσεών τους στην τεχνητή νοημοσύνη. Η Alphabet, επίσης ανέφερε ότι οι δαπάνες αυτές θα παραμείνουν αυξημένες, και η Amazon δήλωσε ότι θα αυξηθούν το υπόλοιπο του έτους και μέχρι το 2025.

Οι επενδύσεις των Big 4 πρόκειται να ξεπεράσουν αρκετά τα 200 δισ. δολάρια, που θα αποτελέσει ποσό ρεκόρ, με τα στελέχη των κολοσσών να προειδοποιούν ότι οι δαπάνες θα συνεχιστούν και το επόμενο έτος. Οι εκτεταμένες αυτές κεφαλαιουχικές δαπάνες θα μπορούσαν να απειλήσουν τα υψηλά περιθώρια κέρδους αυτών των εταιρειών.

Τα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι τεχνολογικοί κολοσσοί θα κατευθυνθούν στα σπάνια, όπως εξελίσσεται η παραγωγή τους, τσιπ υψηλής τεχνολογίας και για να κατασκευαστούν τα νέα data center, με τους Big 4 να έχουν συνάψει συμφωνίες με παρόχους ενέργειας για την τροφοδοσία αυτών των εγκαταστάσεων, βάζοντας στο παιχνίδι και την πυρηνική ενέργεια.

Παρά τις ανησυχίες, η Meta και η Microsoft δήλωσαν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς στον κύκλο της τεχνητής νοημοσύνης και τόνισαν τις μακροπρόθεσμες δυνατότητες της τεχνολογίας. Οι επενδύσεις θυμίζουν την εποχή που η Big Tech ανέπτυσσε επιχειρήσεις cloud και περίμενε να αγκαλιάσουν οι πελάτες την τεχνολογία.

«Η ανάπτυξη της υποδομής ίσως δεν είναι αυτό που οι επενδυτές θέλουν να ακούσουν βραχυπρόθεσμα, αλλά νομίζω ότι οι ευκαιρίες εδώ είναι πραγματικά μεγάλες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ κατά τη διάρκεια του call με τους αναλυτές, αντανακλώντας τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που έχουν θέσει οι κολοσσοί για την επόμενη ημέρα της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Πατάνε γκάζι οι κολοσσοί

Σε ενημέρωση αναλυτών, ο Άντι Τζάσι, διευθύνων σύμβουλος της Amazon, χαρακτήρισε την τεχνητή νοημοσύνη ως μια πραγματικά μεγάλη ευκαιρία, με τις δαπάνες το 2024 να φτάνουν στο ύψος ρεκόρ των 75 δισ. δολαρίων και το 2025 θα είναι ακόμα υψηλότερες. «Νομίζω ότι οι πελάτες μας, η επιχείρηση και οι μέτοχοί μας θα αισθάνονται καλά γι' αυτό μακροπρόθεσμα - ότι το επιδιώκουμε επιθετικά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Apple έχει επίσης υποσχεθεί να επενδύσει στην τεχνητή νοημοσύνη, παρουσιάζοντας τη σουίτα υπηρεσιών που ονομάζεται Apple Intelligence. Αλλά τα σχετικά αδύναμα οικονομικά της αποτελέσματα αυτό το τρίμηνο δεν βοηθήθηκαν από τα νέα προϊόντα AI, τα οποία ως επί το πλείστον δεν είχαν φτάσει στην αγορά.

Για τη Microsoft, οι χαμηλές τριμηνιαίες επιδόσεις της δεν οφείλονται στο γεγονός ότι οι πελάτες δεν έκαναν ουρά για να πληρώσουν για τις προσφορές cloud και AI, αλλά στο γεγονός ότι η εταιρεία δεν μπορούσε να αναπτύξει τη χωρητικότητά της αρκετά γρήγορα. «Αυτή η ζήτηση εμφανίστηκε πολύ γρήγορα», δήλωσε ο CEO, Σάτια Ναντέλα στους επενδυτές, σημειώνοντας πως τα data center «δεν χτίζονται σε μια μέρα». Η Microsoft δήλωσε ότι οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 5,3% στα 20 δισ. δολάρια το πρώτο οικονομικό τρίμηνο και προέβλεψε αυξημένες δαπάνες για την τεχνητή νοημοσύνη το δεύτερο τρίμηνο.

Ο προϋπολογισμός κεφαλαιουχικών δαπανών της Alphabet ήταν επίσης υψηλότερος από τις προσδοκίες της Wall Street και ο οικονομικός διευθυντής της, Ανάτ Ασκενάζι προέβλεψε «σημαντική» αύξηση το 2025.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, δεσμεύτηκε να αυξήσει τις επενδύσεις σε γλωσσικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και άλλα έργα που ο ίδιος χαρακτηρίζει ως βασικά για το μέλλον της εταιρείας. Οι δαπάνες της Meta μπορεί να φθάσουν τα 40 δισ. δολάρια φέτος και προειδοποίησε για «σημαντική επιτάχυνση» των δαπανών υποδομής που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη το επόμενο έτος. Είναι χαρακτηριστικό πως για τη Meta, οι δαπάνες ενός τριμήνου αντιστοιχούν σε αυτά που ξόδευε σε ένα έτος μέχρι το 2017.

Η Meta ανακοίνωσε λειτουργικές ζημίες ύψους 4,4 δισ. δολαρίων για τη Reality Labs, ενώ έχει επίσης δαπανήσει πολλά για να κατασκευάσει τα μοντέλα Llama που στοχεύουν να ανταγωνιστούν την Google και την OpenAI.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Texniti-Noimosynh
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Συναγερμός για την περιβαλλοντική απειλή που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη

Κολοσσοί της τεχνολογίας, όπως η Google και η Microsoft βλέπουν να εκτροχιάζονται τα προγράμματά τους για ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αυξάνει συνεχώς τις ενεργειακές απαιτήσεις.
data-digital transformation-psifiakos metasximatismos-texnologia
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πώς έγινε η Ελλάδα κόμβος δεδομένων: Η Microsoft και ο χορός επενδύσεων

Η Ελλάδα μετατρέπεται σε κόμβο διακίνησης δεδομένων, με σημαντικά οικονομικά πλεονεκτήματα για την ελληνική οικονομία. Η ψήφος εμπιστοσύνης της Microsoft και οι τεχνολογικοί κολοσσοί που ακολούθησαν.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Γιατί επενδύουν εκατοντάδες εκατομμύρια για νέα data centers στην Ελλάδα

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και γνωστός γαλλικός όμιλος θα δώσουν το «παρών» στις επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων, ενώ ήδη αμερικανικοί και ευρωπαϊκοί κολοσσοί έχουν κάνει τις δικές τους κινήσεις.