ΓΔ: 1443.57 0.34% Τζίρος: 122.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 DATA
kainotomia, innovation
Φώτο: Shutterstock

Πολυεθνικές και εγχώριοι όμιλοι στήνουν σε όλη τη χώρα κέντρα καινοτομίας

Το υψηλής ποιότητας εργατικό δυναμικό μετατρέπει την Ελλάδα σε βάση για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών. Ποιες είναι οι πόλεις που φιλοξενούν ήδη hubs καινοτομίας. Ο ρόλος των πανεπιστημίων.

Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στους ουραγούς της Ευρώπης στην καινοτομία των επιχειρήσεων, το υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η χώρα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον εγχώριων αλλά και διεθνών ομίλων, που δημιουργούν hub καινοτομίας στη χώρα μας.

Από τις αρχές του χρόνου μεγάλες πολυεθνικές έχουν προαναγγείλει ή προχωρήσει στην ολοκλήρωση της ανάπτυξης κέντρων καινοτομίας και κυβερνοασφάλειας στη χώρα, ενώ τον περασμένο μήνα η Pfizer είχε ανακοινώσει ότι θα αυξήσει τη δυναμικότητα του hub της Θεσσαλονίκης. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στην Ελλάδα περισσότερες από 140 ξένες εταιρείες έχουν ιδρύσει tech hubs, με τις 73 να είναι πολυεθνικές, και απασχολούν περισσότερα από 8.000 άτομα σε τεχνολογικές θέσεις εργασίας.

Την ίδια στιγμή, εγχώριοι όμιλοι έχουν αρχίσει τα τελευταία χρόνια να δημιουργούν τεχνολογικά hubs σε διάφορες πόλεις της χώρας, καθώς οι απαιτήσεις είναι τεράστιες και ο ρυθμός «παραγωγής» νέων εργαζομένων δεν θα επαρκεί τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο η έλευση των μεγάλων πολυεθνικών και οι αμοιβές που προσφέρουν έχει εντείνει το πρόβλημα της έλλειψης εργαζομένων στον κλάδο, με στελέχη της αγοράς να υπογραμμίζουν ότι «είναι πολύ θετικό ότι η Ελλάδα γίνεται πόλος έλξης τεχνολογικών επενδύσεων, όμως με τις ελλείψεις εργαζομένων που υπάρχουν, σε συνδυασμό με τις ανοδικές τάσεις στους μισθούς θα είναι δύσκολο για τις ελληνικές επιχειρήσεις να βρουν ικανούς εργαζομένους και να μην τους χάνουν σύντομα».

Οι πρωτοβουλίες για hub καινοτομίας

Εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, τα Ιωάννινα, το Ηράκλειο, η Θεσσαλία, και η Ρόδος εξελίσσονται σε «φυτώρια» παραγωγής νέων στελεχών για τις εταιρείες, με τους ομίλους να επικεντρώνονται σε πόλεις που βρίσκονται τεχνολογικές σχολές.

Υπενθυμίζουμε πως στα Ιωάννινα βρίσκεται ένα από τα πιο δυναμικά και ραγδαία αναπτυσσόμενα ψηφιακά και τεχνολογικά οικοσυστήματα στη χώρα, στους κόλπους του οποίου εντάσσονται νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν αντλήσει χρηματοδοτήσεις από επενδυτικά κεφάλαια και venture capitals τα τελευταία χρόνια. Η περιοχή συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον από Γερμανία με την TeamViewer να λειτουργεί hub, ενώ και η γερμανική P&I AG, μέσω της P&I Hellas έχει δημιουργήσει Innovation Center στα Ιωάννινα.

Η Mondelez ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του Παγκόσμιου Κέντρου Κυβερνοασφάλειας του ομίλου στη χώρα μας. Στο κέντρο κυβερνοασφάλειας της Mondelez εργάζονται περισσότερα από 30 άτομα με τον όμιλο να στοχεύει ο αριθμός αυτός να αυξηθεί σε 50 την επόμενη διετία. Το ελληνικό hub σε συνδυασμό με άλλο ένα μικρότερο στην Αμερική και ένα τρίτο στην Ασία παρακολουθούν 24 ώρες το 24ωρο, επτά μέρες την εβδομάδα όλες τις εγκαταστάσεις του ομίλου.

Η Pfizer, με το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, έχει καταφέρει το 15% του εργατικού δυναμικού να αποτελείται από επιστήμονες που είχαν φύγει από την Ελλάδα για να εργαστούν για τον όμιλο σε άλλες χώρες. Όπως ανέφερε τον περασμένο μήνα ο αντιπρόεδρος και επικεφαλής της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, Νίκο Γκαριμπόλντι, ο όμιλος σκοπεύει να αυξήσει σε περισσότερα από 1.400 τα άτομα που θα απασχολεί στο κέντρο μέχρι το τέλος του 2025.

Η Bosch, έχοντας ανακοινώσει από το 2022 τη δημιουργία hub καινοτομίας που θα αναλάβει διάφορα πρότζεκτ για λογαριασμό του μητρικού ομίλου, διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει το σχέδιο, καθώς η χώρα βρίσκεται στη short list του ομίλου, ωστόσο όπως έχει επισημάνει η διοίκηση της εταιρείας στην Ελλάδα, θα πρέπει να πρώτα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και να μπουν σε τροχιά οι υλοποιήσεις συγκεκριμένων έργων.

Αποκέντρωση

Οι συμβουλευτικές Deloitte, PwC, EY, KPMG, που μετασχηματίζονται σε εταιρείες τεχνολογίας, τρέχουν τα σχέδια τους για ανάπτυξη hub και σε πόλεις όπως η Πάτρα, τα Ιωάννινα και η Κρήτη, ακολουθώντας μοντέλο αποκέντρωσης.

Η Deloitte στοχεύει στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος εκκόλαψης επιχειρηματικών ιδεών και -κυρίως- στην ανεύρεση ανθρώπινου δυναμικού για την υλοποίηση έργων που αφορούν πελάτες της εταιρείας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Από τους 2.800 εργαζόμενους, που απασχολεί στην Ελλάδα, και που εκτιμάται ότι θα φτάσουν φέτος τις 3.000, σχεδόν οι μισοί, και ειδικότερα περί τους 1.300, εργάζονται στα hubs στην ελληνική περιφέρεια, τρέχοντας τεχνολογικά projects για μεγάλους πελάτες εντός και εκτός Ελλάδας. 

Υπενθυμίζουμε πως η εταιρεία έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια το Alexander Competent Center στη Θεσσαλονίκη, όπου απασχολούνται πάνω από 1.000 άτομα. Η Deloitte έχει ήδη εγκαταστήσει αντίστοιχο κέντρο καινοτομίας στην Πάτρα που σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα διαθέτει 300 άτομα. Το κέντρο καινοτομίας Brainzone, στην Πάτρα στοχεύει να φέρει νέο ανθρώπινο δυναμικό, όχι απαραίτητα μόνον από την Πάτρα, αλλά και από άλλες πόλεις της Δυτικής  Ελλάδας, για παράδειγμα τη Ναύπακτο, το Αίγιο, το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι ή την Αμφιλοχία. Επίσης στον τελευταίο όροφο, η Deloitte σχεδιάζει να δημιουργήσει και ένα Innovation Hub νεοφυών επιχειρήσεων.

Η Deloitte έχει δημιουργήσει επίσης hubs στο Ηράκλειο και τα Γιάννενα ενώ εξετάζει επίσης και τη δημιουργία νέων hub σε περιοχές όπως ο Βόλος και η Θράκη που διαθέτουν πανεπιστήμια και αποτελούν «θερμοκήπια» νέων στελεχών στον χώρο της τεχνολογίας. Ταυτόχρονα στοχεύει να δημιουργήσει και την εκπαιδευτική ακαδημία Deloitte Academy που θα εκπαιδεύει νέους επιστήμονες ώστε να μετατραπούν σε ώριμους επαγγελματίες.  Η εταιρεία μέσα από τα κέντρα αυτά βρίσκει νέους πτυχιούχους και τους εκπαιδεύει ώστε στη συνέχεια να μπορούν να απασχοληθούν σε μεγάλα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα  ή το εξωτερικό. 

Η στρατηγική της PwC περιλαμβάνει τη δημιουργία hub στη χώρα, λειτουργώντας ήδη το Tech & Innovation Hub στην Πάτρα και το Digital Center Ioannina, ενώ υπάρχει και το PwC Sustainability Hub στη Ρόδο. Η PwC θέλει να επεκτείνει και να ενισχύσει τη δυναμική του «PwC Technology & Innovation Hub», ενώ το Digital Center Ioannina στοχεύει να απασχολεί υψηλά εξειδικευμένους εργαζομένους, η πλειονότητα των οποίων προέρχεται από κατοίκους της πόλης των Ιωαννίνων και των γύρω περιοχών ή αποφοίτους των τοπικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Η διοίκηση της Cisco έχει αφήσει τον Απρίλιο ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη δημιουργία ενός νέου τεχνολογικού hub στην Κρήτη μετά την εξαγορά της Code BGP με στόχο να ενισχύσει το ελληνικό ψηφιακό οικοσύστημα. Η Cisco διατηρεί και το Aegean Neorion Innovation Center (ANIC) στη Σύρο, ενώ πριν λίγο καιρό είχε ρίξει τίτλους τέλος στο Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη μετά από κόντρες με τη δημοτική αρχή.

Στην αποκέντρωση στρέφονται και οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, με την Vodafone να έχει ιδρύσει το Vodafone Tech Hub στο Ηράκλειο της Κρήτης και στη Θεσσαλονίκη τον  περασμένο μήνα, ενώ ο ΟΤΕ δημιούργησε το πρώτο ΙΤ hub στον Βόλο, και υπάρχει στον σχεδιασμό η δημιουργία νέων hubs σε συνεργασία με πανεπιστήμια.

Από τους ελληνικούς ομίλους Πληροφορικής, η Uni Systems έχει ανακοινώσει ένα φιλόδοξο πλάνο για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της σε προσωπικό, με την ανάπτυξη τεχνολογικών hub σε όλη τη χώρα, με πρώτο σταθμό την Πάτρα, ώστε να εξελιχθούν σε «φυτώρια» νέων ταλέντων, στοχεύοντας να αντλεί κάθε χρόνο από εκεί περί τα 200-300 άτομα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΒ: Αξίες δισεκατομμυρίων και χιλιάδες θέσεις εργασίας από τις startup

Σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης υπάρχουν για το ελληνικό οικοσύστημα startup που αναμένεται στα επόμενα πέντε χρόνια να φτάσει σε αξία που θα ξεπερνά τα 15 δισ. ευρώ, δημιουργώντας 20.000 θέσεις εργασίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ουραγός στην καινοτομία η Ελλάδα: Στην 45η θέση της διεθνούς κατάταξης

Η χώρα παίρνει καλύτερη θέση σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο ταλέντο και τις υποδομές, αλλά αποτελούν βαρίδια οι αναποτελεσματικοί θεσμοί και το δυσμενές περιβάλλον για τις επιχειρήσεις.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ποιες ελληνικές startups «μάζεψαν» πάνω από 1 δισ. δολ. στο εννεάμηνο

Το ελληνικό οικοσύστημα άντεξε στη δύσκολη διετία των υψηλών επιτοκίων και... βλέπει φως από το 2025 με τη μείωση. Νέα εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης συγκέντρωσε 35 εκατ. δολ., ενώ καταγράφονται επτά εξαγορές.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στις startups «ποντάρει» η Εθνική: Πώς επενδύει στην καινοτομία

Σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής της Εθνικής Τράπεζας αποτελεί το πρόγραμμα NBG Seeds, που ανοίγει δρόμους ανάπτυξης σε καινοτομικές εταιρείες. Ποιες νεοφυείς εταιρείες εξασφάλισαν συνεργασία με την τράπεζα.
internet-doryforos
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Από τους μικροδορυφόρους, στο σχέδιο για το ελληνικό Space Hub

Στη δημιουργία μιας διαστημικής πολιτείας που θα στεγάσει τις εταιρείες που έχουν αναλάβει το έργο των ελληνικών μικροδορυφόρων και όσες δραστηριοποιούνται στη διαστημική τεχνολογία στοχεύει η κυβέρνηση.