ΓΔ: 2260.67 0.04% Τζίρος: 183.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Το Λάργκο Σόφιας
Το Λάργκο, τοποθετημένο στο κέντρο της Σόφιας. Σημαντικό αρχιτεκτονικό σύμβολο της βουλγαρικής πρωτεύουσας.

Η Βουλγαρία παγώνει προσωρινά τις εξαγωγές πετρελαίου στην ΕΕ

Η Βουλή της Βουλγαρίας αποφάσισε προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών ντίζελ και αεροπορικών καυσίμων προς χώρες της ΕΕ για διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και σταθερότητας της αγοράς, λόγω κυρώσεων σε ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε σήμερα απόφαση για την προσωρινή απαγόρευση των εξαγωγών προϊόντων πετρελαίου προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έμφαση στο ντίζελ και τα αεροπορικά καύσιμα. Το μέτρο αποσκοπεί στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, όπως ανακοινώθηκε επίσημα.

Η απόφαση ψηφίστηκε με 135 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 42 αποχές και θα τεθεί σε ισχύ με τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική Επιτροπή Προϋπολογισμού και Οικονομικών, το μέτρο κρίθηκε αναγκαίο λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας Lukoil, και στοχεύει στη σταθερότητα της εγχώριας αγοράς καυσίμων.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε από τους βουλευτές Ντελιάν Ντόμπρεφ (GERB-UDF), Στανισλάβ Αναστάσοφ (MRF-Νέα Αρχή), Πάβελα Μίτοβα (Υπάρχει Τέτοιος Λαός) και Ατανάς Ατανάσοφ (BSP-Ενωμένη Αριστερά). Συζητήθηκε νωρίτερα σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού και Οικονομικών.

Η απόφαση έτυχε ευρείας πολιτικής στήριξης, καθώς υπερψηφίστηκε από τα κόμματα GERB-UDF, Συνεχίζουμε την Αλλαγή-Δημοκρατική Βουλγαρία, MRF-Νέα Αρχή, BSP-Ενωμένη Αριστερά, Υπάρχει Τέτοιος Λαός, Συμμαχία Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, καθώς και δύο ανεξάρτητους βουλευτές.

Η απαγόρευση δεν θα ισχύει για τον ανεφοδιασμό εγχώριων ή ξένων πλοίων και αεροσκαφών, ούτε για προμήθειες προς τις ένοπλες δυνάμεις κρατών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Την εφαρμογή της απαγόρευσης εξαγωγής πετρελαιοειδών ανέλαβε ο διευθυντής της Τελωνειακής Υπηρεσίας, ενώ ο εκτελεστικός διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Εσόδων είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή της απαγόρευσης προμηθειών εντός της ΕΕ.

Σε ειδικές περιπτώσεις, ο διευθυντής της Τελωνειακής Υπηρεσίας έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει συγκεκριμένες εξαγωγές ή προμήθειες, υπό την προϋπόθεση ενημέρωσης της Εθνοσυνέλευσης. Κάθε άδεια τίθεται σε ισχύ εντός επτά ημερών από την κοινοποίηση, ενώ το κοινοβούλιο διατηρεί το δικαίωμα τροποποίησης ή ανάκλησης για λόγους κρατικής και δημόσιας ασφάλειας.

Επιπλέον, δόθηκε εντολή στον επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας για τα κρατικά αποθέματα να ελέγξει τις ποσότητες που αποθηκεύονται, σύμφωνα με το νόμο περί αποθεμάτων αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου, εντός μίας εβδομάδας, όπως πρότεινε ο Στανισλάβ Αναστάσοφ (MRF-Νέα Αρχή).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρούμεν Ράντεφ πρόεδρος Βουλγαρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΓΓ ΝΑΤΟ συνομίλησε με τον Ράντεφ μετά την εκλογική νίκη του

Ο Μαρκ Ρούτε συνεχάρη τον Ρούμεν Ράντεφ για τη νίκη του στις εκλογές, εκφράζοντας προσδοκίες για συνεργασία. Φον ντερ Λάιεν και Κόστα συνεχάρησαν επίσης τον νικητή, ενώ η «Προοδευτική Βουλγαρία» πέτυχε ξεκάθαρη νίκη.
Σλοβακικό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Σλοβακία: Απειλεί μπλοκάρισμα κυρώσεων ΕΕ αν δεν επισκευαστεί ο Ντρούζμπα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας προειδοποίησε πως η χώρα του θα μπλοκάρει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αν δεν διασφαλιστεί η ροή πετρελαίου μέσω του αγωγού Ντρούζμπα που επλήγη πρόσφατα.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Σταθερές οι προμήθειες πετρελαίου, ανησυχία για καύσιμα αεροσκαφών

Η Κομισιόν διαψεύδει φήμες για άμεση έλλειψη καυσίμων στην ΕΕ, τονίζοντας ότι κύρια ανησυχία αποτελεί η επάρκεια καυσίμων αεροσκαφών, καθώς τα διυλιστήρια καλύπτουν το 70% της ζήτησης και το υπόλοιπο βασίζεται σε εισαγωγές.
λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Επίτροπος Ενέργειας καλεί τα κράτη μέλη για άμεση εξοικονόμηση καυσίμων

Ο Επίτροπος Ενέργειας Νταν Γιόργκενσεν κάλεσε τα κράτη-μέλη να εξετάσουν μέτρα της εργαλειοθήκης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, όπως μείωση ταχύτητας, ενίσχυση δημόσιων μεταφορών και τηλεργασία, προτείνοντας ευελιξία στην εφαρμογή τους.